Maränger

Spröda maränger:

4 äggvitor
1,5 dl florsocker

Separera
äggvitorna från äggulan, tillsätt 0,5 dl florsocker till äggvitorna. Vispa
vitorna till hårt skum, när skummet börjar bilda sig rör man försiktigt ner
resten av sockret lite i taget. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper.
Grädda i 80-100 grader i 1,5-2 timmar, stäng av ugnen och låt marängerna stå i
ugnen ännu en timme

Tips för att lyckas med maränger:

* Använd helst rumsvarma äggvitor,
eftersom de är lättast att vispa upp.
* Se till att kärlen och vispen är
torra och framförallt rena!
* Se till att det inte finns ens en liten droppe
av äggulan bland vitorna, då bildas det inte ett hårt skum.
* Tillsätt några
saltkorn eller lite citronsaft för att få ett mera hållbart skum (det sänker
Ph-värdet vilket bidrar till ett mera hållbart skum).
* Vispa först
försiktigt så att vitan (proteinerna) inte slits sönder och öka sedan
hastigheten.
* Vispa tills skummet är såpass hårt att det bildas toppar när
man lyfter vispen, eller att man kan vända bunken upp och ner.
* Grädda i låg
temperatur i ca 2 timmar för att få spröda maränger. Maränger som gräddas i
högre temperatur (120-150 grader) i kortare tid blir ofta sega, vilket ibland
förstås kan vara önskvärt...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0