Diagnos genom Google

Googlar på mina symtom, besvärliga och konstiga smärtor i fötterna och hittar två diagnoser som passar in. Tror just nu stenhårt på främre fotvalvsdefekt och ska genast införskaffa Pelotter och boka tid hos en ortoped.
Jag blir galen på att vara så begränsad i både arbetet och på mina fritidspromenader!
 

Framfotsinsufficiens - främre fotvalvsdefekt

Symptom

Framfotsinsufficiens ger en högre belastning under trampdynan än normalt, vilket ofta ger trötthet, förhårdnader och smärta i främre trampdynan.

Orsak

Den ökade belastningen på trampdynan kommer oftast till följd av att det främre fotvalvet sjunkit ned och därmed tappat sin sviktande förmåga. Vid nedsjunket främre fotvalv så hamnar de tre mittersta tårnas leder lägre än stortån och lilltån vilket skapar ett tryck på trampdynan. Till viss del en ärftlig faktor hur det främre fotvalvet är uppbyggt.

Behandling

  • Vid smärta, förhårdnad eller trötthet bör detta avhjälpas med ett stöd för den främre delen av foten, en pelott. Pelotten stödjer det främre fotvalvet och minskar därmed trycket på tramdynan. Det är viktigt att få pelotten rätt placerad för att få en bra effekt.
  • Se över valet av sko då en dämpad sko hjälper till att ta upp belastningen från kroppen.
  • Undvik högklackat på grund av den ökade belastningen som sker på framfoten då hälen höjs.

Förebyggande

  • Undvik tunna platta skor samt skor med hög klack.

Plantar fasciit

Symptom

Smärtan känns oftast av i ett område på främre delen av hälens insida, där man som regel oftast är väldig öm vid belastning och tryck. Smärtan och en stelhet i foten visar sig ofta de allra första stegen man tar på morgonen eller efter en längre stunds vila/inaktivitet under dagen. Smärtan och stelheten blir ofta bättre när man rört sig några minuter för att senare byggas på och bli värre vid längre tids belastning.

Orsak

Plantar fasciit är en överbelastning på plantarsenan som sträcker sig under hålfoten. Orsakerna till tillståndet kan vara många; nedsjunkna fotvalv, för lång tids belastning på hårda underlag och/eller felaktiga skor vilket skapar ett stort tryck på senans fäste på hälbenet.
Det som då sker är en söndertrasning av senan som återkommer och förvärras vid belastning. Att smärtan uppstår på morgonen eller efter en stunds vila beror på att muskelaturen under foten drar ihop sig vid vila. När foten då belastas igen så tänjs plantarfascian ut vilket drar i senfästet och skapar smärta.

Behandling av plantar fasciit

Behandlingen vid plantarfascit handlar till stor del om att minska på belastningen utan att för den delen vara helt inaktiv, en viss aktivitet i foten krävs för att läkningen ska ske. Se över vad som kan ha varit den utlösande faktorn och rätta till den.
  • Fotbäddar för att stödja upp fotvalvet samt minska belastningen under hälen.
  • Undvik att gå barfota, nyttja gärna en sandal eller toffel inomhus.
  • Se över belastningen av fötterna, vid  nedsjunkna fotvalv eller pronation så bör ett formgjutet inlägg ordnas för att stödja valvet.
  • Tejpning av plantarfascian enligt Malmömodellen. 5-6 veckors behandling.
  • Strassburgstrumpan. En ortos som används under natten för att stretcha ut plantarfascian. Minskar stelheten och smärtan på morgonen.
  • Stötvågsbehandling.
  • Cirkulationsövningar för att öka flexibiliteten och blodgenomströmningen i plantarfascian.

Förebyggande

Undvik lång tids belastning i tunnare eller hårdare skor. Se till att ha rätt typ av skor vid olika aktiviteter. Vid början till besvär med hälarna. börja med att undvika barfota och använda väl dämpande skor under några dagar för att se om smärtan ger med sig.

 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: mammakero

Det måste vara ytterst jobbigt för dej, dels med ditt jobb och alla hundpromenader... Hoppas att du får hjälp snart!

Svar: Varit och köpt speciella sulor med stöd nu. Hoppas det blir bättre så, det känns som att det ska hjälpa i alla fall.
Agneta Ärlestig

2014-02-13 @ 08:22:59
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0