Morsdag

Jag fick både an bukett rosor och ett stort citrusträd i morsdagspresent.
Citrusträdet är av sorten Kumquat och det ska bli spännande att se om vi får det att överleva i uterummet.
 

Lite fakta jag hittat på nätet om frukten:
Kumquats ser ut som små apelsiner, med ungefär samma form och storlek som vindruvor. Smaken är gott syrlig och intensiv. Eftersom de är så små kan man äta dem naturella som godis med skal, kärnor och allt. Fruktköttet är delat i klyftor som hos andra citrusfrukter. Kumquats är fina att använda som dekoration, hela eller skivade, på t.ex. desserter, kakor eller i drinkar, och de är goda tillsamman med choklad. Man kan även koka in dem i sockerlag eller sylta dem och ha som tillbehör till t.ex. kötträtter. 

Kumquat kommer ursprungligen från Kina, där den fortfarande växer vild. Härifrån har den spritts till Japan, men också till Medelhavsområdet och Brasilien.

Kumquat klassas som ett självständigt släkte. Det orangefärgade skalet är kraftigt och omger fruktköttet som innehåller en del kärnor. Fruktköttet är liksom hos övriga citrusfrukter uppdelat i klyftor.
Det finns två olika sorter kumquats: en oval och en rund. De är ofta av en valnöts storlek. Gult, saftigt, uppdelat i 4-5 klyftor, som är mycket svåra att sära, vilket inte är något problem eftersom man äter frukten hel. Kärnor förekommer ofta. Dessa kan också ätas.  
Smaken är uppfriskande, pikant och aromatisk. Smaken från det besk-söta skalet och det syrliga fruktköttet ger en fin kombination.  
 
Användning
Kumquats äts naturella med skal som snacks och godis. De är mycket dekorativa och skurna i skivor passar kumquats bra som dekoration på desserter och kakor eller i fruktsallad. Skivor av kumquats kan läggas i drinkar och man kan frysa skivor och använda dem som istärningar. Kumquats kan kokas in hela i sockerlag eller syltas och användas som kryddigt tillbehör till kött. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0