Tågluff

Yngsta dottern är ute och tågluffar i år. Nästan 5 veckor blir de borta hon och hennes kompis! 
Det är en himla tur att det finns telefon och diverse sociala medier och olika sätt att enkelt hålla kontakt.
Jag är ju orolig förstås, det är ju en mammas lott. Men hon är en förnuftig tjej med skinn på näsan. Och de håller alltid i hop.
Den här sommaren kommer de att minnas hela livet.
Här en bild från när de var i Marsielle! Jag vet faktiskt inte hur man vänder bilden rätt?
 

mera växter

Jag har planterat en andra omgång rädisor och de kommer upp så snabbt! Morötterna frodas också, men än är det länge till skörd.
Jag är så glad att jag planterad rabarbern i pallkragen, den verkar trivas. Vi har haft rabarber alla år vi bott här, men bara förkrymta plantor som aldrig växer så pass att vi kan äta från dem.
Potatisen blommar nu också, det ska bli gott med färsk potatis!
Ock de vackra pionerna! (men just den här är full med myror, så jag vill inte plocka in nån bukett.)
När jag går runt och kikar i rabatterna så upptäcker jag att det sitter en rosa Akleja i en rabatt där jag aldrig haft de tidigare? Dessutom har alla mina aklejor varit blå?
Men den är välkommen!
Mitt lilla projekt med att plantera majskorn går väl så där....tre st har klarat sig från att bli uppätna av katt och hund. Men jag tror nog att jag ska prova nästa år också.
Men gurkan!! Vi har redan ätit flera stycken och gett bort till dottern också. Underbart god gurka! Nästa år blir det två plantor! Jag gillar ju gurka mer än tomater.
jag fortsätter att leta han och honblommor på melonen, duttar med en tops i alla blommor och hoppas på tur helt enkelt.
Av dottern har jag fått ett skott av chokladmyntha, den smakar som After Eight, på riktigt! 
Så har jag också börjat fundera på mitt minne. Det jag trodde var en chili, ser ut att vara paprika och jag minns inte vad jag köpte?

Sist en gräslök som blivit planterad i köksträdgården.
 
 

Ally 7 år

Tänk att Ally fyller 7 i år?! Tiden går rysligt fort.
Varje år önskar hon sig en levande Enhörning, det har hon gjort sedan hon kunde tala om vad hon önskar sig.
Förra året köpte jag en heliumballong med en enhörning på och i år köpte jag bland annat ett pussel med en enhörning.
Hennes äldsta syster hade gjort en Enhörningstårta och Ally var så stolt över den!
 

Älgört/Älggräs

Nu har jag lokaliserat hur älgörten ser ut och vart den växer.
Men om det blir någon saft....det vet jag inte?
Vi ska i väg på semester några dagar och den kanske har blommat ut när vi kommer hem. Men annars får jag ha det som projekt nästa sommar.
 

Hundvakt

Jag fick äran att vara valpvakt ett par timmar. 
Ki är så söt och duktig!
 

Rabatten

Trots att jag inte hunnit hålla efter ogräset, så är det som vackrast i rabatterna nu.
 
 
 

Linneor och Tassa

En skogspromenad med Tassa.
Hittade ett helt hav med Linneor, det var så vackert!! 
Lite myggigt var det, därför har Tassa lite konstiga miner för sig när hon hugger efter myggorna.
 
 
 

Surströmming!

Jag och maken blev så sugna på surströmming! 
Det är väl egentligen en social grej med surströmming, man brukar ju ordna surströmmingsskiva på samma sätt som kräftskiva - där halva grejen är festen och umgänget.
Men kanske är det åldern? Nästan lite pensionärsvarning att bara jag och maken äter ensamma?
Gott var det i alla fall!
 
 
 
 

Rödbetor och chevré

Det blir mycket grillmat på sommaren!
Jag gjorde en väldigt god förrätt med rödbetor och chevré. Men vi åt den som tillbehör till köttet och det fungerade utmärkt.
Följde det här receptet, men tog valnötter och vanlig sallad i stället.
  1. Skala och koka rödbetorna i ca 20 min. 
  2. Skiva dem tunt, och lägg på ett fat. Getosten skivas tunt och läggs ovanpå, ringla över honung efter tycke och smak.
  3. In i ugnen i ca 3-5 min på 250 grader. När osten smält lite så är det klart, strö över lite pinjenötter och salt och servera med några ruccolablad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jordgubbar och annat som växer

Jordgubbsamplarna vi köpte på rea, blommar för fullt och kommer med massor av jordgubbar! Vi tyckte att de vita plastamplarna var fula och har nu köpt nya i grått korgmaterial.
Här ser ni också pappas gamla piedestal som jag målade. Även den är målad med terasslasyr, men fyra varv för att täcka gamal lack, så den blev lite blank.
 
 I uterummet har jag nu satt om limeträdet i en större kruka. Det sitter flera lime på trädet, det ska bli intressant att smaka dem. Paprikaplantorna har också fått komma i kruka, det ska vara en i varje färg. Hoppas de hinner bli något.
Intill dem, satte jag melonen, tror att det var nätmelon? Den ser lite hängig ut.
Jag har läst på och förstår att den inte är självpollinerande, vilket stället till problem i ett uterum.
Jag ska försöka polinera själv, men då måste jag lära mig skillnanden på hanblommor och honblommor!?

Och fikonträdet! Det är så mycket fikon att grenarna nästan går av! Jag har försökt knyta upp och stötta, men det är tungt på grenarna. I vinter när trädet tappat bladen, måste jag försöka mig på att beskära, så att fikonen kommer närmare stammen.
 
 

Målar igen

Vi har bytt ut vår gamla spalje vid bron. Nu köpte vi en som är tätt plank lite högre upp än den tidigare. För då får vi mera vindskydd när vi sitter där.
Jag målar spaljen med terasslasyr, men det är svårt att få jämt. Jag och maken är inte riktigt överrens om färgen. Jag skulle vilja ha lite gråare ton, som det blir när man målat två varv, men han tycker att det räcker med ett varv. 
När jag var i garaget och letade färgen, så hittade jag även vårt gamla fågelbad. Det har spruckit och håller inte vattnet längre, men det är ju fint även utan vatten. 
Efter målningen fick jag (tog själv) belöning i form av en smirnof Ice!
 
 
 

Mojito på ett enklare vis.

När jag var på Ica, hittade jag en läsk/dryck som hette Mojito. 
Väl hemma, tillsatte jag rom, myntablad och is. Den mojiton blev verkligen supergod!! 
Nu blir det helt plötsligt enklare att göra mojito, när man slipper mecka med att koka sockerlag.
 


 

Ännu en anonym restaurang

Efter att ha läst en tidningsartikel för en tid sedan, så har jag längtat efter att få besöka restaurangen jag läste om.
En föredetta pizzeria, som utökat utbudet med Libanesisk mat.
Jag är inte så påläst och har dålig koll på vad som är Libanesiskt. Men jag provar gärna nya maträtter.
Restaurangen heter Beirut och ligger illa till.
Ett tråkigt handelsområde med bilfirmor, motorcykelverkstäder och en bit bort ligger Rusta. Ett fult hus med anonyma skyltar. Där i ett hörn ligger Beirut. Insidan ser ut som vilken trist liten pizzeria som helst, lila sidengardiner, rosa prydnadssaker, möbler i konstskinn, plastblommor och fula tavlor.
Men låt er inte luras av det!
Man kunde välja bland fyra fasta menyer. Klassisk eller vegansk, stor eller liten.
Vi beställde en liten klassisk meny för två personer.
Den trevliga och kunniga personalen bar ut en mängd smårätter och förklarade vad det var och hur de skulle kombineras. Goda röror, sallad, nybakt bröd, persiljestekt potatis och olika grillspett.
Allting var supergott och den lilla menyn var så mycket mat att vi var tvungna att lämna.
Hit ska jag verkligen gå igen!
Enda minuset var väl då, att de inte har tillstånd för alkoholservering. Jag skulle gärna ha provat ett Libanesiskt vin till maten.
 
 

Middag på Pinchos

Min och makens julklapp från flickorna, var att bli utbjudna på middag.
Det har nästan blivit bortglömt, men nu blev det av.
Vi kom hastigt på att vi ville ha en kväll tillsammans innan yngsta dottern åker i väg för flera veckors tågluffande.
Det blev Pinchos, jätteroligt! Det var ett tag sedan jag var där och det betyder att det kommit lite nya rätter att välja på. Vi provade också deras Sangria, mangosangria tror jag att det var?
 

Mera växter

Det är fortfarande utförsäljning på blomsterbutiken. Maken var förbi där och köpte paprikaplantor för 14 kr st och en melon. Det ska bli spännande att se om det hinner bli något av dem, vi är ju redan i mitten av Juli.
Vi har bestämt oss för att slänga (ställa ut) vindruvsrankan, den har ohyra och vi får inte bukt med det! Den är liten och tanig och min tuffa behandling mot ohyran blir nog jobbig för den.
Maken köpte också ett Lime-träd till mig! Det blir roligt med ännu ett citrusträd. 

Jag köpte ju mini-små krukor med pinnlilja på Ikea i vinter, nu har de växt ur sina krukor, så jag satte i hop dem i en större. Hoppas de ska trivas så.
Sist men inte minst, en bild på Keso och hans koja. Han älskar att ligga under fotpallen när filten hänger ner på kanterna. Sötnos.
 
 
 

Tavelsjöberget

En dag bestämde vi lite spontant att vi skulle gå upp på Tavelsjöberget och äta vår middag.
Vi packade picknickmat och kaffe i en ryggsäck och tog Tassa med oss. Det var en riktigt varm dag och trots att vi gick så sent som 19, var det riktigt svettigt.
Det finns fyra olika vägar att välja på, vi valde nr 2 på vägen upp och nr 1 på vägen ner.
Man blir lurad av att det är så kort sträcka, men det är riktigt brant och stenigt!
 
 
 

Bildbomb från trädgården

Nu blommar det vackert överallt!
 
 
 

Målning och valpgos

Nu har jag målat allt på huset som ska vara i den blå färgen. Skönt!
Vi fick också fint besök till middagen, schäfervalpen Ki. Han växer fort, för varje vecka ser man förändringar.
 
 

Linnean blommar

Fina Linneablomman, jag blir alltid glad då jag ser dem i skogen!
 
 
 

Monstera och gurka

Min monstera har fått sitt första flikiga blad! Ett steg in i vuxenlivet. :D
Det envisas med att regna lite då och då, så mitt målningsprojekt får vara inomhus. Jag har en gammal piedistal som jag ärvt från min pappa. Nu ska jag måla den och ha på framsidan till en av jordgubbsamplarna.
Och gurkor blir det visst! Det är en minigurka och jag är osäker på hur stora de ska vara då man skördar dem? Hur ska jag veta att de är klara?
Längst ner, en bild på min majsodling. Har stora problem med att Tassa äter upp det gröna, så nu har jag bara tre ynkliga grässtrån...:-)
 
 
 

Doldis restaurang och översyn av cacher

Jag och väninnan har ju lagt ut ett antal egna geocacher och nu var det dags för den årliga översynsrundan. Vi behövde byta ut loggremsor, laga fästanordningar och lite sånt. 
Men vi började med att äta lunch.
Vi har en fantastisk restaurang här i stan och den ligger helt otippat inne i varuhuset K-Rauta! 
En man från Nya Zeeland driver den och maten är något utöver det vanliga!
Favoriten är burgaren "Big Bite" som dryper av den godaste barequesås jag någonsin smakat! 
Men den här gången valde jag en annan favorit, Fish & Chips, med goda såser.
Nästan slöseri att restaurangen ligger i ett byggvaruhus, det påverkar förstås öppettiderna också, så det är endast lunch man äter där.

Efter maten var det skönt med lite skogspromenader bland våra cacher. :D
 
 
 

syrenblomsaft

Varje år när jag ser på olika bloggar att folk gör Fläderblomssaft, blir jag så inspirerad, men någon Fläder finns inte här hos mig.
Men då såg jag att man kunde göra syrenblomssaft efter samma recept!
Så när mina syrener var utslagna, satte jag igång safttillverkningen.
Jag lånade en vacker flaska av dottern också, för att piffa upp det lite extra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter fyra dygn var det dags att sila upp saften och smaka! 
Det blev mycket mera saft än jag trodde, så jag hällde upp på plastflaskor också. Min saft blev rödare än på de bilderna jag sett och jag har ingen aning om vad det beror på? 
Var den god då?
Nja, alltså. Jag tyckte att det blev en anings besk eftersmak och det smakade mest citron? Någon smak av blommorna gick inte riktigt att urskilja.
Nu i efterhand har jag hittat ett recept utan citronsyra.
Det ska ge mindre syntetisk smak, och mera blommsmak, men då får man frysa in saften för att den ska hålla sig.
Tror att jag ska försöka igen, men den här gången med älggräs/älgört. Vet att det finns gott om det här runt omkring, men jag är osäker på riktigt hur blomman ser ut och vart jag kan hitta den.

 
 

Till en grundsats, lite drygt 1 liter saft:

 

  • 20 blomklassar av syren (fläder/älggräs)
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 liter vatten
  • 700 g socker
  • 20 g citronsyra
  1. Lägg blomklasarna i blöt i diskhon eller en hink i 10 min, så flyr ev. ohyra.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Skrubba och tvätta citronen i ljummet vatten.
  4. Skiva citronen.
  5. Skaka ur blommorna och varva blommor, socker, citronskivor och citronsyra i en stor bunke eller liten hink.
  6. Slå på kokande vatten och blanda om.
  7. Täck med lock eller en handuk och låt svalna.
  8. Låt stå 4 dagar i kylskåp.
  9. Sila saften och slå upp på väl rengjorda flaskor.
 
 

Sötpotatis i brödrosten

Det kommer upp lite av varje i fb-flödet. Häromdagen såg jag ett filmklipp där de rostade sötpotatis i brödrosten och hade så goda pålägg!
Jag testade att rosta (fick rosta massor av gånger innan skivan blev klar) och lägga på brieost, hackade valnötter och fikonmarmelad. Visst låter det underbart gott?

Men, nä.....det var inte så gott som det såg ut på filmen....;-) Ätbart helt klart, men ingenting jag gör igen.
 
 
 
 
 

Målar dörrar och får jordgubbar

Jag fortsätter projektet att måla dörrarna. Det här är en dörr som aldrig använder, vi kallar den "Jehovasdörren" - för det är endast Jehovas vittnen som knackar på där.
Nu har jag bara den sista (och tråkigaste) kvar.
Det var stor utförsäljning på ett blomsterställe här i stan. Maken kom hem med två enorma jordgubbsplantor i ampel!
Jag har aldrig tidigare sett jordgubbar som blommar med röda blommor? Det blev en ny erfarenhet för mig. Googlade fram namnet, Ruby Ann. Ska ge riklig skörd med söta jordgubbar står det. Tänkte ha dem här på framsidan av huset, så att man aldrig missar när en ny gubbe mognat!
 
 
 

Rädisorna klara

Satte rädisor i pallkrage och det var det värsta vad fort de växer!! Nu får jag skynda mig att äta upp, för dom är som godast när de är små. Får de växa sig för stora, blir de beska och starka.
Jag ska köpa mera frön, för jag hinner ju få en skörd till i sommar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iskall Rosé

Efter en lång arbetsvecka, är en ledig helg alltid välkommen. Vi har mycket på jobbet nu, inskolningar av vikarier, feriearbetare som ska ha handledning och nya vikarier som inte hunnit bli riktigt varma i kläderna ännu. Dessutom bestämde sig kommunen för att byta löne/schema/personalsystem, så här just innan semestern. Och naturligtvis ska det strula i början, det hade ju vem som helst kunnat räkna ut.
Det är så mycket jag vill hinna göra på jobbet innan jag går på semester. 

Jag är en av de få som inte förstått tjusningen med Rosévin, har aldrig hittat något som är gott nog. Men nu köpte jag ett rosévin som var riktigt sött och det var minsann jättegott! Det kommer jag att köpa fler gånger!
Efter jobbet satt jag flera timmar och njöt i solen. Fick låna dotterns spotifyinloggning, så att jag kunde lyssna på musik också. Keso höll mig sällskap, jag tror att han gillar sommar!
 
 
 
 

Nu blommar det!

Chilin blommar, tomaten blommar, minigurkan blommar!! 
Men Physalisen, den bara växer och växer!! Tur att den är vacker, även utan frukter.
Och i krukorna, har jag planterat majs! Använde opoppade poppcorn, det ska bli spännande att se om det kommer upp nåt.
 
 
 

Liljekonvaljer

Liljekonvaljer får mig att tänka på skolavslutning! Som jag minns det, blommade alltid liljekonvaljerna då? Men i år måste det vara sent? (Fotat den 29 juni)
 
 

Nyckelpiga

När äldsta dottern var liten, sa hon Pickelpiga i stället för nyckelpiga. :D
 
 
 
 
 

En liten schäfervalp

Vår kompis har hämtat sin efterlängtade valp!
Eftersom han är hemma och är valpledig, passade det bra att jag tittade förbi en vardag mitt på dagen.
valpen har fått namnet Ki, och är helt bedårande, charmig, gosig, galen och söt!! 
Jag hade kunnat sitta där på golvet hur länge som helst! 
 
 
 
 

Middag hos svärmor

Svärmors syster från Kalmar var uppe på besök, så då bjöds det på middag för hela stora familjen. Det blir långt mellan gångerna man ses och det är roligt när man får tillfälle. Vädret var uselt, regnskur på regnskur och ibland var det hagel. Men mellan skurarna gjorde jag mig en liten sväng till växthuset. Svärmor är så dukig på att odla och jag blir alltid så inspirerad. Tittad på hennes physallis t.ex. Den hade massor av frukt redan och min har inte en enda? Fast jag tror att det beror på pollineringen, jag har ju inga humlor och annat i mitt uterum.
Den där "mattan" som ligger nedanför deras brotrapp, en sån letar vi till vår egen bro också.
Det finns billiga i gummi, som ser ut som smide, men jag vet inte riktigt vart det är jag har sett dem?
 
 
 

Midsommarafton

Midsommarhelgen var arbetshelg för mig, likaså för mina båda döttrart.
(Maken åkte upp till Piteå och firade med sin familj, så jag var ensam hemma.)
Jag började dagen med att fira Keso som fyllde fyra år! Han fick tonfisk till frukost innan han gick ut igen.

Vi hade tur och jobbade kvällspass alla tre, så jag bjöd dem på Frunch-picknick!
Vädret var med oss, så vi kunde sitta ute, även om det var lite kallt.
Yngsta dotterns lägenhet ligger nära älven, så vi gick ner dit och käkade pastasallad, jordgubbar, choklad och alkoholfritt bubbel.
Så mysigt och värdefullt för mig, att få fira midsommar med dem en liten stund.

Försökte att ta en selfie på oss, men det gick inte så bra. Om tre personer ska vara på samma bild, så är det alltid någon som inte är riktigt nöjd..
Senare på kvällen (natten) fick jag en fin bild på dotterns krans
 
 

Förgätmigej

Plockade en liten bukett med lilla blomman Förgätmigej. Den är så yttepyttig att man måste titta noga för att se de vackra blommorna.
Så var jag bara tvungen att fota äppelblommorna igen, på ett par dagar är ju blommningen över.
 
 
 

Orkidéer

Jag vet inte vad som hänt, men mina gamla orkidéer tänker visst blomma om allihiopa i år? 
Jätteroligt, det är en vacker blomma! Och när man kikar närmare på den, så är det en hel värld inne i blomman!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Feja hornen

När jag var i skogen med Tassa, såg jag ett litet träd som var renskrapat på stammen.
Jag har sett träd tidigare, där man kan gissa att älg eller rådjur fejat sina horn. Men jag har aldrig sett ett sånt litet träd. Och är det verkligen tid att feja hornen nu? Måste nog fråga maken som är jägare.

 
 
 
 
 



RSS 2.0