Årets sista dag

Endast några timmar kvar och 2013 är snart över. Ett år som kantats av motgångar, sjukdomar och sorg. Men det har varit många glädjeämnen också. När lite mer tid har gått, kommer de tråkiga sakerna att blekna i minnet och alla roliga positiva minnen etsar sig fast och får större plats. Så finurligt fungerar människan :)

Dagen ägnar jag till tanter och farbröder på jobbet.
Kvällen ska spenderas med maken och eftersom vi har tonårsdöttrar kommer det att bli några vändor i bilen för skjuts och hämtningar. Vi planerar att äta gott, även om det inte blir nyårssupé. 
Tolvslaget firas sannolikt på samma sätt som de sista åren, inne i stan för att se fyrverkerier i väntan på att få samla ihop ungdomarna från diverse festligheter.
Jag hoppas verkligen att nyårsfirandet blir bra för mina tjejer och att den där pirriga känslan att starta ett nytt år infinner sig i ett glädjerus.

Jag skänker en tanke till alla hundar och hundägare som har bekymmer med fyrverkerier och smällare. För min del kan det gott sluta användas helt och hållet. Våra hundar har inga problem (än så länge) Men vi är också lyckligt lottade som bor där inget smäller, på sin höjd kan man höra och se på avstånd just vid tolvslaget.
Stackars de hundar som bor där det okynnes-smäller redan vid lucia och där det inte finns någon fredad plats.

GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA!!
 
Årskrönika 2013 del 4

OKTOBER, NOVEMBER OCH DECEMBER

Jag och flickorna åkte till Lycksele för att umgås, shoppa och fota.

Åkte till Sundsvall med Ingela och ställde ut Tassa och Miva. En trevlig dag på alla sätt!
Här en bild på Mivas bror som vi träffade där.

Fotade Miva, en bild som sedan trycktes upp på rasklubbens vepa i rasmontern på stora stockholmsmässan.

Vårt uterum blir äntligen klart!! Jag älskar det rummet. :)
Jag har visst inga bilder på hela rummet som klart, så det får jag komma ihåg att visa er i ett annat inlägg.
 


Sandras plötsliga och tragiska bortgång, så ofattbart. Känns fortfarande helt overkligt.

Julen, en av de bästa på många år. :)
 

Årskrönika 2013 del 3

JULI, AUGUSTI OCH SEPTEMBER

Mycket hundpromenader, med och utan tvåbent sällskap. Här en dag i Vännfors med Ingela, hennes yngsta dotter och hennes hundar.

Åkte till Nordiska hund i Kälarne några dagar, för att möta Linda. Vi tränade specialsök, gick promenader, lekte turister och pratade och fnittrade till sent på nätterna.

Amanda ordnade en festival i byn.

Åkte till Mickelbo och tittade på en uppvisning i beridet bågskytte.

Jag, maken och hundarna åkte på roadtrip till Norge. Det var en av de trevligaste resor jag gjort på länge! Så mycket vackert att se, trots att Norge bjöd på riktigt skitväder.

Ally fyllde tre år!

Vi besökte Glassbonden några gånger och åt stora goda glassmenyer i ljumma sommarkvällar.
 

Ingrid och Svenne var uppe i Västerbotten.

Besökte Oskars familj i Storsandsjön.

Olivia hade Blackis hemma hos sig någon vecka och jag hann fota båda Ally och Olivia i olika fotoshoots.

En underbar sommarkväll spenderades med stora familjen i Vännfors. Fika, bad, Murrikka, grill, kaffe över öppen eld och allt var helt perfekt!

Familjen (inte jag och Amanda) åkte till Prag för att fira Christers 50-års dag. Resan inföll så att Linnea fick fira sin 18-års dag där också.

Christer firades naturligtvis hemma också! 

Fotade fina bilder på systrarna. En har jag nyss har förstorat och gjort canvas av, fast ingen av dessa ;-).

Katten Keso flyttade också in i sommar!!

Vi var och besökte Sixten  i Tallberg.
 
 Årskrönika 2013 del 2

APRIL, MAJ OCH JUNI.

Den 5 april gick mamma bort. Jag trodde att jag var förberedd, men det gjorde inte mindre ont för det...:(

Barnens farfar fyllde 80 år och vi fotade gruppbild på barnbarnen och gjorde förstoring som gåva.

Jag, Linnea och Amanda åkte till Sundsvall för en "mamma/dotter-weekend. Mysigt med hotell, shopping, god mat och fotoutflykter.

Så blev det dags för mammas begravning.

I maj åkte jag och Ingela ner till Göteborgstrakten för den årliga rasträffen. Oj så trevligt och intensivt det var, värt varje kilmeter i bilen!!

Amanda gick ut nian och Oskar tog studenten.

Emma konfirmerades.

Midsommar firades i Piteå igen, till min stora lycka! Älskar det stället! Bästa sällskapet, Långpromenad på berget, god mat, sena kvällar på bryggan och morgonkaffe med svärmor och svärfar. :)
 

Sista helgen i Juni var vi på middag hos min äldsta bror.
 
 

Årskrönika 2013 del 1

JANUARI, FEBRUARI OCH MARS

Året började med nyårsfirande i bilen med maken. (Har man tonåringar, så gäller det att skjutsa och finnas till hands.) Kommunens påkostade fyrverkeri-uppvisning försvann i tjock dimma, så vi såg inget alls :/

Familjemiddag hemma hos oss, som visade sig bli den sista med min mamma, då hon gick bort senare på året. Här en bild på mamma och alla hennes barnbarn.

Rolig vinterfotografering med Amanda, Julia och Olivia.

I februari var det trevligt vinterväder och jag hade bland annat en trevlig dag vid Sofiastugan med Ingela och hennes hundar.

På alla hjärtans dag hade Linnea och Oskar vunnit en romantisk slädtur på Mickelbo gård. Jag och Amanda kostade på oss en lika mysig tur då vi  endå skulle skjutsa turturduvorna dit.

Mycket snö

Åkte på inofficiell hundutställning för att hjälpa Ingela som ställde två hundar. Träffade Kims Daffi där.

Jobbade på lite i uterummet, underbart ljus där, men det var mest sågspån och smuts. Det lockade i alla fall till en fotoshoot med döttrarna.

I mars bilade jag till Östersund fram och tillbaka två gånger för att Tassa skulle försöka paras med vackre Speed. Det var en tuff vecka då min mamma blev akut sämre och det var mycket på jobbet. Dessutom blev det inga valpar..:(

Var och bowlade med goda vänner en kväll, det är ju faktiskt jättekul och det blir allt för sällan.

Var under en tid med i "fototriss" och en vecka var jag väldigt ambitiös och arrangerade ordet "siluett"

Påsken med min mamma är nog bland årets sorgligaste och vackraste minne! Mycket starka känslor, då alla var införstådda i vad som skulle komma. Dessa bilder är ofantligt viktiga för mig!!
Hon levde 6 dagar efter den här fina stunden. <3
 
 

 

Julafton

Julen är inte min favorithögtid. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det har blivit värre och värre för varje år. 
De senaste åren har jag löst det med att frivilligt välja att jobba, för där på äldreboendet tillsammans med tanterna och farbröderna försvinner min julångest. :)
Det här året kändes extra jobbigt eftersom jag inte har någon av mina föräldrar i livet kvar. 

Men....det blev så bra! Julaftonen var nog en av de bästa på många år!
Det blev en väldigt mysig julafton hemma med lilla familjen, innan jag åkte vidare till jobbet för ett kvällspass. Vi satt i vårt nya uterum med brasa och julklappsöppning. Stämningen var toppen och all min ångest var som bortblåst.
Jag avslutade kvällen med att titta in hos svärföräldrarna efter jobbet för lite julgröt.

Tack till make och barn som har förståelse för att jag väljer att vara på jobbet och ändå lyckas förvandla förmiddagen hemma till exakt vad jag behövde!

 Norge 2013 (2)

15 juli:
På vägen mot Åre stannade vi snabbt vid en Lundhags-butik och köpte snygga byxor till maken. Själv blev jag snål och köpte inget, vilket jag naturligtvis ångrade en timme senare..:/
Plötsligt såg vi skylten "Ristafallet" och svängde ner spontant. Det är det som är så bra med egen bil, det finns utrymme för lite hastiga påhitt.
Ristafallet var väldigt fint men det var en himla tur att vi såg det innan vi kom in i Norge, för annars hade vi inte blivit så imponerade, det var ju bara en liten bäck jämfört med vad vi skulle se senare på resan.
 

Framme i Åre hade vi bokat hotellrum. Vädret hade förvandlats från trevlig sommarvärme till isande blåst och regn. Det var endast 2 plusgrader och jag ångrade att jag inte hade varmare kläder med mig.
Vi sökte reda på en mysig pizzeria i centrum för en trevlig middagsavslutning på dagen.
Runt hotellet var det trevliga promenadvägar och under tiden jag rastade hundarna, så befann sig maken i hotellets bastu. 
 GOD JUL!

 

måste fixa..

Sedan jag började blogga....? (Minns inte när) har jag alltid gjort en årsresume/årskrönika i slutet av året.
Hur sjutton ska jag hinna det i år?
Nåja, det är väl inte hela världen om det kommer lite sent (typ ett par månader).

Gamla bilder från nyår 2011 och december 2012
Årskrönika kommer, men jag vet inte när.
 

Norge 2013 (1)

I sommar (juli) gjorde jag och maken en resa till Norge. Vi tog båda hundarna med oss och lämnade döttrarna hemma några dagar. Bilderna från den resan har blivit liggande orörda, det blir liksom så stort projekt att ta tag i när det blir så många bilder.
Jag kommer att visa resan i flera olika inlägg och det kommer upp lite då och då när jag har haft tid över att sortera.

Här är en kartbild med vår resrutt (med undantag för några kortare avstickare)

15 juli: 
Vi började dagen med att åka till Åsele där vi har vår fina Sixten boende. Han hade gjort goda smörgåsar som fick bli vår lunch. (ber om ursäkt för mobilbilder)
 Sedan åkte vi vidare till Strömsund. Vi stannade på hembygdsområdet och handlade i Jordemors keramik-butiken.Hon har så mycket fina saker och jag samlar på björkserien.
Vi hade egentligen tänkt stanna hos min vän Barbro också för att köpa färskt bröd i hennes bageri Näsvikens bröd, men tiden blev för kort.
Vi åkte vidare och någonstans vid Hammerdal blev vi väldigt kaffesugna. Ett sommarcafé var öppet i en gammal bygdegård och det var skönt med en värmande kakelugn när regnet öste ner utomhus.
Därefter styrde vi kosan mot Åre och gjorde en kort avstickare till Mus-Olles museum bara för att mötas av skylten "stängt"
 

Vintersolståndet

Värre än så här blir det inte!
Jag avskyr mörkret den här årstiden och för mig är vintersolståndet något jag ser fram till på samma sätt som barnen längtar efter julafton.
Från och med nu blir det bara ljusare. :)

 
 
 

I dag har vi dag i 4 timmar och 17 minuter
klistrar in tabellen med solens upp och nedgång. Läses från vänster till höger, datum i december, solens uppgång, solens nedgång, antal timmar dag, antal timmar natt.

 
 
 
 
 
 
20 09:28 13:44   4h 16m 19h 44m
21 09:28 13:45   4h 17m 19h 43m
22 09:29 13:45   4h 16m 19h 44m
23 09:29 13:46   4h 17m 19h 43m
24 09:29 13:47   4h 18m 19h 42m
25 09:29 13:48   4h 19m 19h 41m
26 09:29 13:49   4h 20m 19h 40m
27 09:28 13:50   4h 22m 19h 38m
28 09:28 13:52   4h 24m 19h 36m
29 09:27 13:53   4h 26m 19h 34m
30 09:27 13:55   4h 28m 19h 32m
31 09:26 13:57   4h 31m 19h 29mLite fakta:

Vintersolstånd är en tidpunkt, inte en dag

Kring vintersolstånd är dagarna som kortast och nätterna som längst på norra halvklotet. Tittar man i olika almanackor så ser man att vintersolstånd inträffar den 21 december kl. 18:11. Det är alltså inte en dag – det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen, just då jordens södra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid sommarsolstånd är det tvärtom, då lutar jordens norra halvklot mest fördelaktigt mot solen.

Bilden nedan visar hur det ser ut om man tittar från solen mot jorden. Då behöver rotationsaxeln inte nödvändigtvis pekar mot solen; det gör den bara vid sommar och vintersolstånd.

Årets längsta dag och kortaste natt

I och med att vintersolståndet infaller på kvällen den 21:e i år, så är det enkelt att avgöra vilken dag som är kortast i år. Det är förstås den 21 december.
Men vilken natt är då längst?
Det är det natten till den 22 december.

Inträffar vintersolståndet alltid 21:e eller 22 december?

Sedan många decennier tillbaka har vintersolståndet inträffat antigen på den 21:e eller 22 december. Att det infaller den 22:e blir dock allt mer sällsynt och sker en sista gång 2047. Därefter inträffar vintersolståndet alltid någon gång under den 21 december. 2084 är det premiär för den 20 december under förutsättning att vi behåller samma vintertid även då.

Jordens avstånd till solen och årets tidigaste solnedgång

Lite mer kuriosa: Jorden befinner sig nu nästan närmast solen på sin elliptiska bana. Den står som allra närmast solen i början på januari.
Den tidigaste solnedgången infaller inte med vintersolståndet. I Malmö inträffade den redan den 14:e – solnedgångarna försenas alltså redan vid vintersolstånd. Men som kompensation inträffar årets senaste soluppgång först efter julhelgen.

 

 

snö till jul?

Så här såg det ut 2011, undrar om det blir något annat än is och halka i år?
Just nu regnar det och humöret sjunker...
 

julklappar

 
Jag känner mig lurad, lurad på julstressen!
I måndags hade jag inte köpt en endaste julklapp och nu är alla inköp klara!?
Jag måste ha missat något, för så här lätt brukar det inte gå....:)
Något annat att stressa för kan jag inte komma på. Eftersom jag jobbar julhelgen, kommer familjen att vara mest hos svärmor. På det viset behöver vi inte tänka på någon som helst julmat.
Julpyntandet har vi dragit ner drastiskt på i år, har bara ljusstakar och stjärnor framme typ.
Julgranen ska kläs kvällen innan julafton, det är en av de få traditioner vi har här hemma.
Inte så lätt att skapa traditioner när jag jobbar så oregelbundet.

 

överblivna promenadbilder

Här ligger visst lite överblivna bilder och skräpar? ;-)
 
fotat 2/10-2013

Dagen vid grottorna

Det var verkligen en trevlig dag vi hade vid grottorna. 
Dessvärre blir det nog inte mera av den sorten för Kira. Hennes spondylos har förvärrats och att hoppa på klippblock blir helt enkelt för tufft. Med Kira får man nu välja promenader där det inte inbjuder till hopp och klättrande, vilket inte är så enkelt kan jag säga. Den här rasen älskar ju sånt och Kira riktigt söker stubbar och stenar att hoppa upp och speja ifrån.
Den här utflykten var i alla fall värdefullt för stunden, hon visar ju inga direkta symtom på smärta förrän hon kommit hem och varvat ner lite.
Sötaste Kira.....:/
 
(2/10-2013)
 

Nya grottor

I oktober gjorde jag och Kira en mysig utflykt till några grottor. Det var inte de vanliga grottorna som jag brukar besöka ofta, utan i en skog i en intilliggande by.
Jag har i många år kört förbi en skylt vid stora vägen och funderat på att gå upp dit, men det har inte blivit av förrän nu.

I en av grottorna hittade jag en stor, spännande Geocach, synd att jag aldrig kommit i gång med den aktiviteten.
I en annan grotta såg det ut som att ekorrarna hade ett middagsbord..:)

Funderar på att söka mig upp dit på vårvintern också (om det finns skoterspår) eftersom en grotta skulle ha vackra isformationer.
 
 
Fotat 2/10-2013

Mera Tim

 

Tim

Tim är en kusin till min Tassa. Hans mamma är kullsyster med Tassas mamma.
När Tim var valp hade jag ju förmånen att få umgås en del med honom.
Han var liten, pigg, söt och ruskigt snabb. Vi kallade honom "Illern"
Nu är han en stilig kille som har kvar alla de goda valpegenskaperna. :)
 Sista badet och spår av bäver

 


 
 
1/10-2013

Fina Tassa

 
 
(1/10-2013)

Ut på Kammen

Fortsätter man förbi Sofiastugan kommer man ut på Kammen. Där finns en ensam sommarstuga. En trevlig promenadväg och jag har aldrig träffat någon där, stugan ser lite öde ut.
 
 
1/10-2013

Promenad till Sofiastugan

I sommar har jag inte varit ute vid Sofiastugan så många gånger och bara en gång hade jag kameran med mig.
 
fotat 1 oktober

Sixten

Fina Sixten, om du bara anade vad du är viktig för oss!
 

taggtråd och rost

 

Höst i Tallberg

 
fotat 29 september 2013

systrarna

 

Detaljer från Tallberg

29/9-2013

Höst i skogen

 
 

Stenmur på gammalt vis

Tänk att det faktiskt är någon som burit alla dessa stenar för årtionden sedan och dom ligger fortfarande kvar?
Så vackra stenmurar det finns i Tallberg, så långa att man inte riktigt kan greppa att någon släpat bumlingarna med sina bara händer!
 
 

Fotat 29/9 2013

Tallberg

Sixten är en väldigt betydelsefull person för mig och familjen!
I september besökte vi honom på "sommarstället" eller vad vi ska kalla det?
Tallberg i Åsele kommun.
 
Fotat 29 september 2013

systrar

 

Kira 22 september

 

RSS 2.0