En liten ödla

 

Kusinträffen

Jag måste visa lite bilder från den söta stugan. :)

Så varmt som det var den dagen, valde jag att blöta upp hundarna i sjön. (fast dom var inte riktigt lika positiva till den idén)
 

Kusinträff

I sommar har det anordnats en trevlig kusinträff på min mans sida. Vi i vår familj hade förmånen att delta under halva dagen, sedan var vi tvugna att åka hemåt.
En resa på 25-30 mil tur och retur, men vilken trevlig dag det blev!
33 grader varmt, så det var skönt att vi skulle vara i en stuga vid en fin sjö där det fläktade lite lagom vid stranden.
Världens sötaste stuga är det också, inga bekvämligheter alls, men atmosfären är fylld av familj, minnen, och glada skratt!
På gruppbilden här nederst, hade ju halva styrkan gått till badplatsen, men några fick vi med i alla fall.

Bad och ovanliga trevligheter

Jag och väninnan var i stan en av de varmaste sommarkvällarna. När klockan var åtta på kvällen, var det fortfarande 32 grader varmt!! Vi satt på torget och åt en mjukglass, sällan händer det ska jag säga!
Men något som är mer ovanligt är att vi åkte och badade senare på kvällen. Jag har i vuxen ålder blivit en riktig badkruka, badar knappt utomlands ens?
 
 
 

Ännu en luftballong

 

Spökvandring i Umeå, Länsresidenset och gamla fängelset

Länsresidenset är också en plats där det spökar, men det är endast landshövdingarna på senare år som upplevt detta. Förfrågningar och forskningar bakåt i tiden ger ingenting om hemsökelsen.
Landshövdingarna har berättat om ljud av möbler som flyttas och forsteg i huset.
En gissning skulle kunna vara att det är gamle landshövdingen Rosén som dog i huset 1942, han dog på sin post med arbete som inte var färdigställt, kanske är det han som går igen?

Umeå gamla fängelse har jag skrivit om tidigare i bloggen. (Här hittar ni det inlägget).
Under tiden fängelset drevs som fängelse, fanns det en cell som var så hemsökt att inte ens fängelsedirektören kunde ignorera det. Man tog helt enkelt cellen ur bruk eftersom ingen kunde vistas därinne utan att plågas av anden efter den fånge som en gång tog livet av sig där.
Men när fängelset blev hotell började man använda cellen igen, (sannolikt är det cell nr 13). Vålnaden efter självmördaren har inte försvunnit, utan fortsätter att hemsöka personer som övernattar i rummet.

En av de äldsta och bäst bevarade trähusen i stadskärnan är där konditoriet NK (Nya konditoriet) ligger. Där finns otaliga berättelser om "osynliga besökare" som personalen uppfattar i ögonvrån, ofta när dom kommer tidigt på morgonen för att öppna. Inne i köket är det också vanligt förekommande att verktyg flyttas eller byter plats.

Det var allt från spökvandringen, men jag har mer berättelser på lager. Framöver kommer det inlägg om Sävargården och annat, sommaren har som sagt haft ett spökligt tema :)

Spökvandring Umeå, stadskyrkan

Vandringen gick vidare mot stadskyrkan som har en lång, brokig historia.
1649 byggdes den första kyrkan på den här platsen, innan dess var Backenkyrkan den kyrkan församlingen hade.
1718-1720 var ryssarna i staden, kyrkogården grävdes upp och plundrades och även kyrkan innan dom till slut brände ner den.
1725 stod en nybyggd träkyrka på plats, men ekonomin i staden tillät inget underhåll av kyrkan, renovering planerades, men 1809 års krig då Umeå ockuperats av ryssar kom emellan. 1843 påbörjades dock en grundlig renovering som tog många år, bara för att sedan brinna ner en julafton 1887.
Hela kyrkoarkivet, kyrkklockorna och alla värdefulla inventarier förstördes.
Den tredje kyrkan byggdes i sten och stod klar 1894 och den står kvar än idag, även om man byggt om insidan något.
I mitten av 1800-talet togs ett beslut att kyrkogården inte skulle ligga så centralt (p.g.a rydande pest och smittor) De viktigaste gravarna flyttades till lasarettskyrkogården, men övriga lämnades kvar övertäckta av nya gräsmattor och planteringar.
Det finns inga dokument kvar som kan visa hur många gravar det fanns eller vilka personer som ligger dolda i jorden runt kyrkan. Men på 70-talet då nya bron över älven skulle byggas grävdes delar av kyrkogården upp och man fann 40 kistgravar och 60 skelett! (Man hittade även 17 kanonkulor bland fynden) 
Så har vi den intressanta historien om mannen som begravdes tre (!) gånger. Det handlar om Pehr Adam Stromberg som var länshövding och borgmästare i staden runt kriget 1809.
Man fann en gravkammare vid utgrävningen som tillhörde familjen Stromberg, Herr Stromberg hade först begravts vid sitt hem uppe på Nydala i slutet av 1800-talet, sedan flyttade man graven till stadskyrkan för att hedra honom. Efter utgrävningen begravdes skelettdelarna i närheten av kyrkan, men dokumentationen om gravens egentliga plats uteblev på grund av att kyrkogårdsvaktmästaren hastigt avled.
På 80-talet skulle sedan kyrkan förses med en utbyggnad i form av ett burspråk i glas (syns på en bild) Då grävde man av en händelse upp herr Strombergs kvarlevor ännu en gång och fick då jorsfästas för treje gången. 1996 restes en minnessten som visar platsen där Stromberg ligger begravd vid stadskyrkan.
De påstådda spökerierna som sker i och vid kyrkan skulle alltså kunna ha sin förklaring i her Stromberg och alla andra som inte fått vila i frid i sina gravar.
hshshsh
Dagens gång och cykeltunnlar vid kyrkan går alltså rakt igenom det som en gång var kyrkogård, så när man befinner sig i tunnlarna är man omgiven av gravar och skelett. Medier som varit på platsen säger att dom känner av andarna tudligt i tunnlarna.
 

Spökvandring Umeå

Hemgården är idag ett stort äldreboende (sammanbyggnaderna syns inte i bild)
Ursprungligen var det en kaptensbostad utformad som parstuga och var placerat några hundra meter närmare älven. Exakt byggår är okänt, men någon gång mellan 1820-1865.
Detta herrgårdsliknande utseende fick byggnaden 1916. Flyttat till sin nuvarande plats då kommunen övertog byggnaden efter 1965.
Det finns berättelser från både personal och boende från Hemgården, de flesta är rörande överrens om att det spökar där. Oberoende av varandra har de berättat om händelser, bland annat om ett sällskap på tre personer som tyst skrider fram och försvinner genom väggen.
Nattpersonalen har hört hur möbler flyttas och det händer att larm går från tomma rumm där man till och med klippt kablarna till larmet.
På övervåningen i gamla delen finns ett rum som tidigare varit personalens omklädningsrum. Där är det några som fått erfara hur en stark kyla omsluter dom. Så stark att andra personer har känt den koncentrerade kylan när man sträckt fram handen mot personen.

Byggnaden där Bubblans minilivs finns gick vi förbi, där finns det tydligen många spökhistorier som berättats, men av hänsyn till de boende gick vår guide inte närmare in på detaljer.

Sagabiografen, nu heter det Sagatetern. Alla teatrar har ett teaterspöke sägs det, så även här. 
En kul grej vi fick veta var att när biografen byggdes1959, så imponerades man av det extra breda utrymmet mellan stolarna. Detta hade man gjort för att människorna i Norrland måste klä sig i extra tjocka ytterplagg på vintern ;-)
På Sagateatern spökar det enligt dom som jobbar där. Ljus som tänds på natten, toaletter som är låsta utan personer där inne mm. Men det är lugna aktiviteter och inga onda andar.

Stora hotellet
Byggt 1895, lokalerna inrymde då musikpaviljong mot älven, spritbolaget i källaren, Riksbanken, festsalar och hotell.
Här spökar det minsann, och har gjort det lång tid. Små pojkar har blivit knuffade utför trappen av en osynlig hand, gamla anställda kallskänkor som berättar om oknytt med fasa i rösten. Ett mord har skett i ett av rummen och där sägs spökena var mer aktiva. Den fjärde våningen är också en plats där vålnader setts, oförklarliga bränder och brandlarm, radioapparater som tar in konstiga frekvenser, samma som spökjägare använder sig av för att höra spökes röster. 
Hotellet har nyligt renoverats och ursprungliga salar och rum har återställts vilket jag är väldigt glad över.
 Bröllopsdag och opera

Vi har firat vår bröllopsdag i veckan.
Maken överraskade mig med räkmackor, present och blommor till frukost. 
Jag hade köpt biljetter till operaföreställningen Elektra, så på kvällen åkte vi och såg den.
Alltså, hur mäktigt var inte det?
Jag har aldrig någonsin upplevt något liknande och kommer nog inte göra det sedan heller.
Nu gillar ju vi opera om man får se den live, men den här föreställningen har så mycket mer att man har stor behållning även om man inte gillar opera.
Här kan ni läsa mer om Elektra i Umeå 
 
 

Spökvandring Umeå, Gamla lasarettet

Något jag uppskattade väldigt mycket med spökvandringen, var all historia om byggnader, krig och andra händelser i Umeå. Spökhistorier blandades på ett snyggt sätt med mer traditionell stadsvandring.
Nästa anhalt på vandringen var Umeås gamla lasarett, mitt emot kyrkogården.
Byggdes redan 1785, men då var det bara i ett plan, så det har byggts om lite under åren. I begynnelsen fanns det bara 8 platser! (överbeläggning på sjukhus är alltså ingen ny grej) Upptagningsområdet var hela övre Norrland!
I det här huset sägs det spöka på övervåningen. (som byggdes till 1862) Om man är ensam i huset är det svårt att gå upp för trappan över huvud taget och om man befinner sig i huset på natten hörs ofta ytterdörren öppnas och steg av någon som går uppför trappan...
I huset finns också ett likrum, fast det nu är inrett som konferensrum. Även där har det varit oroligt och det finns en mängd historier om spöken där. Nuvarande ägare har dock aldrig märkt något.

Intill gamla lasarettet finns en stenpaviljong i gult (byggd ca:1900). Byggnaden är den enda som blev kvar då planerna på ett nytt stenlasarett ändrades och platsen för det nya lasarettet flyttades till den plats det har idag intill universitetssjukhuset.
Paviljongen användes som avlastning och operationssal i väntan på att det nya lasarettet byggdes. Sista operationen utfördes här 1907.
Numera inrymmer byggnaden sånt som kallas elastisk kirurgi (plastikoperation) och övernaturliga händelser sker än idag. Man känner sig iaktagen i trapphuset, möbler och föremål flyttas, ljud av röster.
Likrummet i detta hus är av okänd anledning förseglat och det är gjutet ett golv över trappan ner.
 Spökvandring Umeå, Västra kyrkogården

I sommar har jag ägnat mig lite åt spökerier på olika sätt. Tidigare var jag ju på spökvandring i Hällnäs och nu var det dags för spökvandring inne i Umeå.
Den här spökvandringen var så innehållsrik att det nog blir flera inlägg.
Spökvandringen i Umeå är ett resultat av Elin Boman och Markus Österströms arbete med att sammanställa en bok om det hemsökta Umeå.
Vandringen leddes av Markus Österström som är en duktig berättare och leder gruppen med stor inlevelse!
Vi startade vandringen vid Västra kyrkogården, den kyrkogården som egentligen heter Lasarettskyrkogården och ligger mitt emot Umeås första sjukhus. (storgatan)
Jag gillar kyrkogårdar, det är välskött, välklippt, krattade grusgångar och väldigt mycket känsla på platsen. Den här kyrkogården är en av de vackrare tycker jag, alla gamla mossiga stenar och att den är liten, med små rumsindelningar bidrar till upplevelsen.
Den "spökiga" berättelsen härifrån var att det finns två stolar på en grav - de dödas stolar!
Graven är från 1890, inhägnad av ett vackert järnstaket. Det sägs att under nattens mörkaste timmar, används stolarna av spöken.
Rykten säger även att det ska finnas en underjordisk kammare som är ett tillhåll för spöken.
Efter att spökvandringen var över på kvällen, så återvände jag och väninnan för att hämta bilen i närheten, vi gick då genom kyrkogården igen. Vi kände inte av några spöken, men upplevde något annat intressant.
Solen var låg och kom från ett håll, på motsatta sidan kapellet lyste solen på en fläck som i praktiken var helt omöjlig, den platsen borde absolut ha skuggats av huset!!
Jag väljer att känna av mystiken i detta ljusfenomen, det är ju betydligt mer intressant än att inse att solen speglas i ett fönster på ett intilliggande hyreshus! :)

Vill ni veta mer finns det en Fb-sida och en hemsida.

Luftballong

Ballongfärd, ser så härligt ut!
Men jag är lite kluven, skulle jag med min höjdskräck kunna njuta av det?
Kanske vågar jag testa någon gång, kanske inte.
Men från marken, med mina båda fötter tryggt på jorden, ser det helt underbart ut i alla fall!
 

Ally 4 år

Varmt, varmt, varmt! Allys födelsedag var en av de många dagarna i sommar där termometern stod på 30 grader! Lek och kel med barn och kattungar :)
 
 
 
 
 
 
 

Körsbärsträd

Jag har ju länge funderat på att skaffa ett körsbärsträd, faktiskt lika länge som vi bott i det här huset. (18 år!)
När vi gifte oss för 10 år sedan, fick vi presentkort på ett körsbärsträd, men allt rann ut i sanden och presentkortet försvann någonstans..:(
Nu skrev jag upp det på min "bucketlist" för året, men våren kom och gick i raketfart. (Har fått för mig att träd ska planteras på våren)
Men så en kväll när jag kom hem från jobbet, så stod det ett körsbärsträd på bron!! 
Det var min bror och Lina (mest Linas förtjänst gissar jag) som kommit med det i present!
Oh, så glad jag blev! Nu är det planterat och vi vattnar med omsorg. Det sitter faktiskt två körsbär på det också..:)

Var sak har sin tid - tack så mycket för trädet!! 
 

Fyttglädje och separationsångest

Dottern har flyttat hemifrån!
En fin liten källarlägenhet, med bra läge.
Det är inte enkelt att hitta billiga små lägenheter i stan.
Tillfället, att lägenheten dök upp just nu, var för bra för att missa, vi får stötta henne ekonomiskt i början om det kniper med jobb.
Vi flyttade alla saker åt henne i torsdags, när dottern själv var på jobbet.
I går var hon där och fixade, städade, pysslade och ställde i ordning som hon vill ha det.
Hon är överlycklig och jag smittas av hennes glädje samtidigt som jag har separationsångest.
Hönsmamman i mig kommer fram och jag kan sms:a och påminna om att släcka ljusen....:/
Samtidigt känns det bra i magen, dottern är lycklig!
Bilderna är från visningsdagen och början av inflyttningen, ni ska få se bilder på när allt är klart också. :)

Underbara kvällspromenader

(mobilbilder)
 

smoothie

Sommaren har varit extremt varm och ibland är det svårt att komma ihåg mat och dryck. I alla fall känns det inte så lockande att ställa sig vid spisen och koka köttsoppa liksom :)
Vi gör ofta smoothies, både matiga till frukost och lite mer läskande att ta till på kvällar.
Båda flickorna har jobbat mycket i sommar och vår "Mix & Go har varit perfekt för att ta med sig mellanmål/lunch till jobbet!
 

Här en bild på en efterrättssmothie som dottern gjorde till oss en kväll.
 Badanka

Vår kompis stuga har verkligen ett underbart läge vid sjön!
Vi var där en kväll för lite kaffe, småprat och badning (inte jag)
 

Bildbomb på Trixie

Söta Trixie, en blandras Chinese crested/schnauzer (tror jag). Hon ägs av Jennifer och jag fick tillfälle att fota henne en sommarkväll i Hissjö.
 

Spontant restaurangbesök på tu man hand

En av de varmaste sommarkvällarna var det plötsligt bara jag och maken som skulle äta middag.
( Ännu en gång, kan man väl säga, det har varit så rätt mycket i sommar, tonåringarna har så mycket annat för sig)
Vi åkte spontant ner till stan och satte oss på en uteservering och det är minsann inte vanligt kan jag säga!
Vi delade på rökta räkor till förrätt, jag fick ett iskallt glas vitt.
Till huvudrätt valde jag grillad torskrygg, himmel vad gott det är med fisk på restaurang!
Just innan huvudrätten överrumplades vi av ett enormt åskoväder!
Det åskade och blixtrade som tusan över våra huvud och regnet forsade ner!
Alla gäster på uteserveringen fick springa in och ta skydd, markiser och parasoll fyllde ingen funktion alls.
På 10-15 minuter var allt över och vi återgick till våra platser lagom till maten serverades!
På hemvägen stannade vi och tittade på solnedgången vid en strand för att sedan åka hem och göra blåbärspaj till efterrätt.
En perfekt kväll helt enkelt, önskar vi gjorde sånt oftare. <3 
 

Gnizta 9 veckor

Väninnans färskaste lapphund, lilla Gnizta drygt 9 veckor på bilderna.
 

Centrum en sommarkväll

Här är lite blandade bilder från kvällen jag var ner till stan för att titta på blommorna i blomsterfestivalen.
Ett av det roligaste initiativet var att dom planterat höga pelare med smultron och jordgubbar som man kunde plocka och äta!

Det fanns även en särskilt avdelning med asiatisk/kinesisk? inspiration. Stora trummor, bjällror och rislampor i kinesiskt rött och guld. Stora (fula) pappersfigurer föreställande kinesiska symboler och annat. Något var skrivet på marken, önskar man kunde kinesiska.
Bästa där var ett stort spel som allmänheten kunde sitta och fördriva tiden med. (om man förstod sig på det)

Kajorna var som besatta den här kvällen, det blev som ett svart moln när dom flög i väg allihopa. Fick ingen bild på de fina "molnformationerna de bildade tyvärr.

Avslutade min runda med att gå ner till kajen som har fått ett rejält ansiktslyft! Dit vill jag gå igen, men det är alltid så mycket folk att det är svårt att fota.
Så har vi stans skrytbygge "Kulturväven" Snygg byggnad, men att den ska stå där intill stora hotellet som är byggt 1895 förstör ju hela synintrycket. Dessa byggnader är vackra båda två men inte intill varandra.
 

Blomsterfestival

Det var blomsterfestival i stan såg jag i en liten notis. Jag kunde inte gå på invigningen, men tänkte att det gör väl inget - en blomrabatt är väl fin längre än en helg liksom?
Såg bilder i tidningen från invigningen, skojiga saker och mycket underhållning. Böand annat en skitfrän bil som bestod av enbart blommor och grönt!
En vecka senare hade jag ärenden i stan en kväll och tog med kameran för att fota......men jag blev besviken.
Det var inte någon festivalstämning alls över planteringarna, lite extra krukor och sånt förstås, men inget överdåd alls..:(
Dessutom blev det mörkt och mulet på kvällen, så fotoinspirationen susade iväg.
Här är bilder från lite av det jag såg i alla fall.
 

veterinär

Kira gjorde illa sig i en klo och vi fick åka till veterinären för klokapselbrott. Det var inte lätt att hitta en veterinär som hade öppet och tid för oss i semestertider, men det gick till slut. Dom tog bort hela klon och kvar blev bara en naken pulpa. Nu ska vi bara hoppas att det läker fint trots värmen.

Regnbåge

En av sommarens regnbågar! Den här var i dubbel variant, med ett spännande extra ljust område. Regnbågar kan man aldrig se sig mätt på!
 
 

Wärdshuset Prästgården

I sommar har det öppnat ett nytt café i min by! Det är den gamla prästgården som inretts till café på nedervåningen  och B&B på övervåningen.
Jag har varit där flera gånger i sommar, både privat och i mitt jobb. Yngsta dottern har dessutom sommarjobbat där så då är det ju ännu roligare att besöka stället.
Det ligger väldigt vackert till, en av byns bästa utsikter vill jag påstå :)
Kul att den gamla byggnaden lever vidare och används!
Klicka in på länken om du vill veta mer om Wärdshuset Prästgården.

En av bygdens driftiga föreningar, "TuRe" har sammanställt så fina pärmar som ligger ute på alla ställen värt ett besök runt om i byarna. Som en turistinformation liksom, man besöker ett ställe och läser om nästa så blir det en trevlig kedja :) (Om jag inte har helt fel, så ligger pärmen på Umeå turistbyrå också)
 Geocaching

I flera år har jag varit nyfiken på geocaching. Det har hänt att jag snubblat över en geocache på vanliga hundpromenader, men jag var nyfiken på själva letandet.Jag hade tidigare för dåligt batteri på telefonen, men nu har jag en telefon med bra batteri och bra gps.Men så var det det där med att logga cacher och registrera sig på hemsidan. Där var det språket som skrämde mig. Jag är dålig på engelska och det kändes besvärligt.Men nu har jag tagit tag i det också!Första turen blev misslyckad, hittade inte det jag letade efter och kände mig lite fånig om någon skulle se mig med telefon i ena handen och rotande under buskarna i stan. Jag valde senare på kvällen en som låg ute i skogen och när jag hittade den blev jag så glad! Redan kvällen efter var jag ute och tog min andra :)  

Fota hundar i kvällssolen

Inte lätt att fota busiga hundar i kvällssolen, dom är ju aldrig stilla de rackarna! :) Men jag gillar bilderna i alla fall, blev ju lite kul effekter av motljuset.
 

Grillmiddag och trevligt umgänge

En av de första fina och varma sommarkvällarna var vi till en arbetskompis och grillade.
Hon hade precis hämtat sin lilla Collievalp, gudomligt söt!
(Den lilla vita hunden på bilderna är arbetskompisens dotters)
En väldigt trevlig kväll med god mat och många skratt! 
Snart är det väl min tur att bjuda hem alla :)
 

kantareller!

I går hittade jag de första kantarellerna! (4 st) Det har varit så torrt i sommar, att jag trodde inte det skulle komma en endaste svamp. Men kanske, om det bara kommer lite regn nu.
Plockade lite blåbär också och gjorde en blåbärspaj. :)Kärlek för två

En lång katt räcker till två!
 


(Ber om ursäkt för bildkvaliten)


RSS 2.0