sovrumsinspiration

Sitter och letar lite på nätet efter tapeter som ser ut som gammalt plank.
 

Då och nu

Dottern hade en skojig fotouppgift i skolan. Dom skulle ta ett gammalt foto och göra om det i nutid.
Här syns det att vi inte har gjort mycket i sovrummet på dessa 15-16 år. :)

Fotograf på nedre bilden är naturligtvis Linnea, min dotter.

 

bildbrist

Jag har sedan en tid tillbaka tappat fotointresset lite. Det känns jobbigt att dra med kameran och när jag någon gång fotar blir jag bara missnöjd och besviken över resultatet.
Därför har jag snart slut på bilder att visa här.
Har kvar bilder från Norge, men dom har jag inte hunnit redigera ännu.
Därför får ni idag lite inspiration av duktiga fotografer. Jag gillar dessa bilder väldigt mycket!

Vinterbilder på djur, länk till bildsida.
 

Elena Shumilova Länk till hennes bildsida.


Keso gömmer sig bakom gardinen

 
 
 

Kesomeso och Tassamassa

 
 

Björkserien

En tavla som matchar min björkserie har fått sin plats i uterummet.
Nya ljuslyktor från rusta också.
 

Skuggbild

Keso upptäcker sin egen skugga på väggen.
 

Nyårsafton

Nyårsafton blev en fin kväll. Jag jobbade på dagen och under tiden hade maken och döttrarna fixat och städat hemma.
Den äldre dottern skulle ut med sina vänner, så jag fixade middag för tre i år.
För att fira att vi äntligen har vårt älskade uterum, bestämde vi menyn utifrån det.
I vår "kamin" kan man även grilla, det var därför vi köpte den. Grillgaller och stekhäll följer med.

Vi dukade i uterummet (med ostruken duk, jag vet svärmor! :O ) och grillade en riktig sommarmeny. Kycklingspett, baconlindade bananer och allt som hör sommargrillen till.
Inne fixade jag "potatisrullar" (Smördeg med pressad potatis och västerbottensost. Skärs som rulltårta och gräddas i ugn.)
Länge sedan vi hade en sån mysig nyårskväll, vi pratade, skrattade och yngsta dottern gjorde sig samtidigt redo för en kväll med vännerna.
Efterrätten serverades ala 80-tal, med tomtebloss och allt :)
(Varma hallon, glass, passionsfrukt)
Efter lite skjutsningar av ungdomarna, så firades tolvslaget med maken och hundarna i ett varmt och mysigt uterum. En bra nyårsnatt som gör mig nyfiken på hur 2014 kommer bli. - Bra hoppas jag!!! Om inte annat, så bättre än 2013 tack..

Keso

Gamla bilder från oktober, på Keso. Han är ju bara kattunge på dessa bilder, nu har han vuxit till sig lite kan jag säga.
 

Tassa porträtt

 
Fotat 4 oktober-2013

Tassa galenpanna

 

Kira vid Bäcksjön

 
4 oktober-2013

Tassa vid Bäcksjön

 
 
 
 
4 oktober 2013

Bäcksjön 4 oktober

Bäcksjön är ett trevligt ställe jag brukar besöka ibland. Ett strövområde runt sjön, fyllt med grillplatser, fiskeställen och badställen.Man kan promenera runt (ganska långt) eller ta bilen dit man vill. Det är 2-3 mil att köra dit hemifrån mig, så det blir ju inte varje dag precis.
I oktober var jag där med hundarna och njöt av de vackra höstfärgerna och lugnet. 
På sommaren kan det ibland vara svårt att ha hundarna lösa, då det är populärt och nära för alla som bor i stan är det ofta mycket folk i rörelse.
 

Norge 2013 (9)

Väl framme i Geiranger checkade vi in på campingen. En väldigt fin camping med kanonläge! Stugan var ren och mysig, med utsikt över fjorden och vattnet bara 30 meter bort.
Utanför stugan fanns en äppellund, fast jag tror att det var mest körsbärsträd? Måste vara vackert med blommningen på våren.
Vi tog en liten promenad med hundarna längst en slags vandringsled? Det var fint, men otroligt blött och halkigt så vi gick inte så långt.
Vi gick till vattnet i stället för att kika på alla enorma båtar. Man kunde hyra egen motorbåt eller kanot, men vi vågade oss inte riktigt på det. Hade ju mycket att se i alla fall och ingen större lust att hålla reda på två hundar i en vinglig kanot ;-)
På ett ställe såg vi de äckligaste sniglar! Typ en dm långa och kolsvarta, så resten av dagarna var jag livrädd att en sån där snigel skulle klibba fast i pälsen på någon av hundarna som sedan skulle sova i sängen med oss   :)
Vi handlade lite smått och åt en jättegod hemlagad lax och pastasås till middag. Senare på kvällen gick jag ut en sväng och fotade, jag försökte bland annat fota ett litet vattenfall med lång slutartid. Det gick dock inte så bra utan stativ.
hghh
 

Norge 2013 (8)

Senare på dagen åkte vi ännu en färja, till Eidsdal.
Därifrån gick vägen i slingriga, branta kurvor upp mot Geiranger som var dagens slutmål. På vägen passerade vi en söt kvarn med namnet Bergedammen.

När vägen började luta neråt igen, så kom vi fram till Örnevägen. Det är namnet på den brantaste delen av vägen som går ner från fjällen till Geiranger från Eidsdal. Vägen slingrar sig ner via 11 hårnålssmala kurvor, den högsta punkten ligger 620 meter över havet och bjuder på en enastående utsikt!
(Först trodde vi att det var den här vägen som var Trollstigen, men den kommer senare på resan.)
Jag var fruktansvärt åkrädd och ville helst blunda och göra pinan kort. Bad maken köra ner på en gång, men lusten att fota var större, så jag överlevde att han vände på den smala vägen och åkte upp till själva "Örnesvingen" fotoplatsen igen. Iordningställd för turister som oss, med utsikt rakt över Geiranger och Geirangerfjorden!


Det här vattenfallet heter De sju systrarna och har en speciell historia.
Enligt Wikipedia: De två mest kända vattenfallen i Geirangerfjorden är Knivsflåforsen, på norska även känd som De syv søstrene (de sju systrarna), och Friaren. De två vattenfallen ligger på var sin sida av fjorden och det sägs att Friaren botar De sju systrarna på den andra sidan.
 
 

Norge 2013 (7)

Efter Atlanterhavsveien blev det bilkörning i vacker natur.

Vi stannade och rastade hundarna på ett ställe och Tassa passade på att bada i ett gyttjedike! Det luktade skunk om henne, gulliga hund..:/
 
Lunchen intog vi på ett riktigt "turisthak", en snabbrestaurang intill vägen med en härlig utsikt!
Några stenar i en hög var den egentliga turistatraktionen, men jag minns inget om dess historia?
 


Sedan blev det färja till Molde, tror att det var en av de längre färjeturerna.
 
 

Norge 2013 (6)

När vi lämnade Kristiandsund, så åkte vi genom resans läskigaste tunnel. Atlanterhavstunneln, 5,7 km!! Den mesta sträckan är dessutum långt ute till havs!

 
Strax därefter var det dags för Atlanterhavsveien. Det är en åtta kilometer lång väg mellan Kristiansund och Molde. Vägen går i sicksack över låga broar som sticker ut i havet och förbinder öarna ute i havet. 
Väldigt tråkigt att vädret var så uselt och att det pågick reparationer så att vi inte kunde stanna vart vi ville.
Men för mig var det en upplevelse i alla fall, faschinerande arkitektur.
 


 


Min julafton

Tidig julaftonsmorgon, jag och maken tassar runt i tofflor och stökar med ett sista paket, kokar kaffe, tänder en eld i kaminen och slår oss ner i de sköna fåtöljerna vi ärvt efter mamma.
Inte ett ljud hörs från ungdomarnas rum än, men snart kommer dom med rufsiga morgonfrisyrer och flanellpyjamaser.
Familjemys när det är som bäst, julaftonsmorgon på vårt aldelens egna vis.
 
 

Altanbygget - klart

Uterummet är klart!
Vi är så nöjda, mer än vi kunde tro!
Vi har varit en del i det. Golvvärmen orkar hålla mellan 12 och 17 grader varmt ungefär, beroende på hur kallt det är ute. Eldar vi i kaminen får vi lätt upp temperaturen till 24 :)
Flickorna har haft mysiga kompiskvällar där, dom har haft egna myskvällar, ensamtid och skypmöten, jag och maken har suttit sena kvällar med ostbricka, julen har firats, middagsbjudningar med släkt i omgångar och vardagsmys och nyårsnatten med vår lilla familj.
Vi möblerar om efter behov. Ibland vill man ha två fåtöljer nära brasan, ibland sitter vi 14 personer framför brasan och får då dra om möblerna förstås. 
Vi vill att det ska vara ett levande rum som är lätt att förändra och det känns som att vi lyckats.
Här lite bilder från julhelgen som det såg ut då.
(Synd på julstämningen att gräsmattan är grön utanför)

Hur vi kommer att utnyttja rummet under våren och sommaren återstår att se.
 

Altanbygget

När vi äntligen fått plattorna rena från fogrester, så upptäckte vi nästa problem.
Allt tvättade och gnussande hade gjort att fogen tappat pigment och vi var väldigt missnöjd med färgen. Funderade lite hit och dit på hur vi skulle lösa det. 
Att foga om allting kändes inte som ett alternativ med tanke på hur det hade fastnat på plattorna och att försöka blunda för färgen och leva med att det var som det var, kändes inte heller aktuellt. Man vill ju inte gå ett helt liv och reta sig på det där. (Förmodligen skulle ingen annan än vi se problemet, men vi hakade upp oss enormt på det)
Vi löste det genom att köpa "fogfärg". En liten flaska med rätt nyans, sedan målade vi (jag) med en pensel stor som en nagellackspensel i varje fog. Det tog sin lilla tid kan jag säga, cm för cm kröp jag fram. Orkade väl en timme om dagen kanske, ett riktigt pickelgöra! 
Efter det, var det dags att klinkra bakom kaminen och ta in den. Det blev snyggt och vi kände oss nöjda. 
Att installera kaminen tog lite längre tid, då vi valt att göra en speciallösning för att behålla taket intakt. 
Golvlisterna sattes upp längst väggarna och lite småfix för att täta bättre vid skjutdörrarna, spotlights i taket, eldosor på väggarna och lite annat smått som inte blivit gjort.

Så, då!! Var det dags att flytta in och möblera!! 
Fast då upptäckte vi att kvistar i panelen slagit genom den vita färgen..:(
Då var jag så less att jag var beredd att strunta i det och bara flytta in. Men maken var envis, så det slutade med att han målade om ALLT vitt trä igen! 
Det sista som gjordes var att koppla in och provtrycka golvvärmen och allt fungerade fint.
Phu, bra så - inget mer.

Altanbygget

Det var ett tag sedan jag uppdaterade er om altanen. (Eller uterummet som det kallas nu)
Klinkret gick relativt bra att lägga när vi väl bestämt mönster och måttat upp allt. Lite tungt och smutsigt, plattor skulle kapas och kapade klinkerplattor är vassa. Det var äldsta dottern och maken som tillsammans la var enda platta. Snyggt blev det i alla fall.
Här är den där eldfasta skivan vi måste ha bakom kaminen.
Dags att foga mellan plattorna, fy vilket enormt jobb det var! Mer än en gång ångrade jag att vi valt att göra så stort. Vi fogade och tvättade och tvättade och tvättade för att sedan övergå till gnussande och skrubbande. Fogen lämnade beläggning och fällningar på plattorna, vilket innebar att vi fick skrubba som tusan!!
 

Ny säng

Vår gamla dubbelsäng har gjort sitt. Vi köpte den för ungefär 18-19 år sedan och då var det vår dyraste ägodel. Vi hade aldrig tidigare köpt en möbel för så mycket pengar!
Men, nu har den faktiskt tjänat klart. Både jag och maken har problem med kroppen och det ska väl inte vara så att man har mer ont när man vilat i sängen en hel natt, än senare på dagen när man arbetat??
Själv har jag problem med sömnen i allmänhet, värk i både nacke och ryggslut och bäddar nu med diverse kuddar och annat för att hitta en ställning som är möjlig att somna i.
Häromdagen bestämde vi oss för nya sängar, men.........


Nu måste vi ju fixa om i sovrummet!! :)
Tapeterna är från 1996 och var säkert väldigt fina just då. Men nu vill jag inte ha mintgrönt, rosa och bred bård på mitten! 
Så, nu måste vi hitta en "kvickfix" för vårt sovrum. Omtapetsering och ny säng, nya sängbord, en hylla och kanske nya gardiner, det får räcka. Att måla om tak, byta ut andra möbler, lägga in klickgolv och måla fönster - det får bli ett annat år helt enkelt.

Jag och maken har inte alltid samma smak, så det är inte det enklaste att renovera och inreda hemma hos oss. :)
Lite inspiration till vidare...

 

Dan för dan

Kvällen innan julafton brukar vi mysa med att klä granen, dricka glögg och umgås bara vi fyra i familjen.
I år när äntligen uterummet blivit klart, så bestämde vi oss för att ha granen där ute.
Min mammas fina väggtomte och ljuslyktan fick en plats i uterummet
Två nya ljuslyktor, inköpta på BlåEld.
Kesos första jul, han firade med att klättra i granen och riva ner kulor. :)
Jag älskar vårt pynt i granen! Alla kulor och saker har personliga minnen. Lite från min mamma, från min pappa, från när jag var liten och när barnen var små, inköpt vid speciella tillfällen mm. :)
 
 
 

Dimma II

 
fotat 24 oktober

Dimma

 
 
Fotat 24 oktober

Norge 2013 (5)

Vi styrde kosan mot Kristiandsund.
Att åka färja var enkelt i Norge. Det var smidigt och allt flöt på utan problem. Min tidigare erfarenhet av färja är krångligt biljettsystem, långa köer, irriterade människor och folk som kör tokigt på alla vis. Nä, Norge visade verkligen hur lätt det kan gå.
Det blev en del färjeturer och det var osannolikt smidigt varje gång.

Regnet öste ner och när vi var framme vid vår campingstuga (Atlanten turistcenter) hade mörkret kommit, så vi såg inget av omgivningen. Vi åkte in till en mysig fiskrestaurang som hette Smia (rekommenderas) och åt en lyxig och god middag innan det var dags att dra på sig full regnmundering och rasta hundarna.
Stugan var en av de sunkigaste och illaluktande stugor jag varit med om och jag kommer absolut inte att vilja bo där igen.
 
 

Norge 2013 (4)

Maken och jag faschinerades av skogsavverkningen på de branta bergskanterna.

I Stjördal var det dags för den första tunneln. Jag hade faktiskt en liten bok med mig där jag bland annat roade mig med att notera alla tunnlar och dess längd, men nu kan jag inte hitta boken..:(
Många tunnlar var det i alla fall, mer eller mindre läskiga. (Läskigast var den som gick under havsytan, men det var en annan dag)
 


Fiskodlingarna var en kul grej att se. Fick tyvärr ingen bra bild då jag fotade genom bilrutan i farten. Det tog ett tag innan jag fattade hur stora dom där "kassarna" var egentligen. Det var inte förrän jag såg lilla huset på en plattform, som jag förstod hur mycket fisk som måste finnas i odlingarna. :)
 

Norge 2013 (3)

Vi åt en mysig hotellfrukost i Åre, med en härlig utsikt.

Sedan lämnade vi Åre bakom oss.

Efter en stunds körning, var det dags att rasta hundarna. Vi stannade på en plats som jag tror heter Ånnsjön. Det var det grönaste vatten jag sett någon gång! Syns inte riktigt på bilderna, men jag misstänker att mycket av "grönheten" kom sig av speglingar av de gröna träden.

Strax efter det, så åkte vi över gränsen och befann oss i Norgeland.

Vi såg mycket fina fiskevatten och stannade i Meråker för att kolla om det gick att fixa fiskekort lite snabbt, men det var inte så enkelt.
Struntade i det och stannade vid älven Stjördalsälva för lite fika och hundrastning i stället.
Ett väldigt trevligt ställe och vägen följde älven paralellt i många km, eller kanske till och med mil?
 


 

Nyårslöfte alá hund

Varför inte lära av hundarna?
Att försöka leva efter detta när ni ger ert nyårslöfte inför 2014..


1. När någon du älskar kommer hem, spring alltid och möt dem.

2. Låt alltid känslan av frisk luft och vinden mot ditt ansikte vara anledning nog för extatisk lycka.
3. Bits inte när det räcker att morra.
4. Låt andra få veta när de inkräktar på ditt område.
5. Spring, hoppa och lek en stund varje dag.
6. Ta en tupplur då och då, och sträck alltid på dig innan du stiger upp.
7. Njut av uppmärksamhet och var inte rädd för andra människors beröring.
8. Om det är varmt ute, pausa ibland och lägg dig på rygg i gräset.
9. När du är glad, dansa runt och skaka på hela kroppen.
10. Oavsett hur ofta du får skäll – tjura inte. Spring tillbaka på en gång och bli sams istället.
11. Njut av den enkla glädjen i en promenad.
12. Var lojal.
13. Låtsas aldrig vara något du inte är.
14. Om det är något som ligger nedgrävt, gräv tills du hittar det.
15. När någon har en dålig dag – var tyst, sätt dig nära och erbjud tröst genom att bara vara.
 
 
 


Bucketlist 2014

I stället för nyårslöften så har jag skrivit en liten "önskelista" med saker jag gärna vill göra under året 2014.
En levande lista som kan komma att förlängas eller förändras, men just nu ser den ut så här.
Om jag glömmer bort det - så påminn mig om ett år. Kan vara lite kul att se hur mycket som genomfördes. :)


Bucket list för 2014

* Göra något impulsivt
* Lukta på liten bebis
* Gå på bröllop
* Ställa ut Tassa i Norge eller Finland
* Skapa en förändring för min fysiska hälsa
* Lära mig mer om Lightroom

* Gå en heldagsvandring

* Dricka champagne, för att fira något
* Säga nej till det jag inte vill göra
* Pimpla på isen
* Dricka champagne "bara för att" nån gång
* Paddla kanot
* Ta långa hundpromenader
* Åka till Frankrike och se Pyreneerna
* Plocka mycket gula kantareller
* Åka till en Europeisk storstad
* Besöka min moster

* Fota newborn-bild
* Mamma/dotter-weekend
* Åka skoter
* Skapa mer familjetid
* Köpa något nytt fotorelaterat

* Renskriva min mammas anteckningar
* Göra fotoböcker av mina bilder

* Göra om vardagsrummet

* Åka till fjällen
* Köpa ny säng
* Träffa mina bröder oftare
* Plantera ett körsbärsträd
* Göra något viktigt för mig själv
* Roadtrip med maken
* Göra om sovrummet
* Fota blåsippor


Jag vill inte:
* Gå på begravning
* Se min familj må dåligt
* Bli sjukskriven
* Tacka ja till saker jag inte vill göra
* Jobba för mycket

 

 


RSS 2.0