Konstnär Olle Blomberg

När vi var på sanatoriet i Hällnäs, fastnade mina ögon på en stor väggmålning föreställande flottning i Vindelälven.

Olle Blomberg har målat den 1936. Det sägs att han själv var patient på sanatoriet en period och målade då denna vackra vägg. Hoppas verkligen att den får vara kvar och bevaras med försiktighet under en eventuell renovering. 

Han föddes 1909, dog 1996 i Lycksele i Västerbotten. Hans aktiva konstnärliga bana pågick mellan 1930 till 1990 och han var oerhört produktiv under hela sin karriär
 
Tuggengården konstnärshemmet där han levde med sin fru,  är öppen sommartid för visning av hans konst och information om hans historia.

 

Spökvandring Hällnäs sanatorium

En liten notis i dagstidningen om spökvandring i det gamla sanatoriet fångade min uppmärksamhet. Jag fick med mig dottern och åkte dit.
Dom som anordnade spökvandringen hade väntat sig 20-30 personer, men det blev en enorm anstormning av folk, vet inte riktigt vad jag ska gissa på, men mer än 200 personer i alla fall!

Med så många människor är det inte möjligt att "vandra" i byggnaderna, det skulle helt enkelt bli en säkerhetsrisk.
Därför fick planerna ändras och vi fick se en liten del av det största huset och sedan lyssna på "föreläsningar" om spökeriet.
Jag hoppas innerligt att dom ordnar något snart igen, för jag skulle så gärna vilja titta närmare på byggnaderna och katakomberna/kulvertarna under :)

Från 1926 fram till slutet av 1980 talet var Hällnäs Sanatorium en vårdinrättning för främst sjuka i TBC. När verksamheten var som störst fanns 360 vårdplatser, kapell, post, snickeri, apotek, bibliotek och egen skola. I dag är den ståtliga byggnaden i det närmaste öde.

Kapellet var det första vi fick se och höra berättelser om. Kapellet hade en annorlunda planlösning minst sagt. Halva huset var kapell med plats för kistförvaring under dubbelluckorna i golvet. Andra halvan av huset var obduktionsrum! Där inne fanns tvättställ och obduktionslampa kvar. En dubbeldörr skiljde de två rummen åt.
 
Jag vill visa lite av hur mycket folk det var och vilken trängsel! Jag gör dock bilderna små eftersom jag inte frågat människorna om dom vill vara med på bild. Det här är alltså mindre än halva gruppen av människor, vi var tvungna att dela upp oss i två stora salar för att rymmas.
Tre personer turades om att berätta om oförklarliga händelser på sanatoriet. En kvinna som höll på att skriva en bok om spökhus i Västerbotten, en kille som först hade arbetat på sanatoriet en period då det var äldreboende och sedan bott på sanatoriet då delar gjordes om till små lägenheter och så en man som hade släktingar som varit patienter och är även författare till en roman som utspelar sig på sanatoriet.
 
Efter vi fått höra alla spökhistorier och oförklarliga händelser, tog vi bilen och körde runt på området. Jag ville fota byggnaderna, men regnet öste ner, så vi fotade från bilen och det är ju lite synd att man fick med så mycket tråkiga bilar på alla bilder.

Jag tycker att det är tråkigt att de fina byggnaderna fått förfalla så mycket, vattenledningar har frusit och skadegörelse har skett. Men nu läste jag i tidningen häromdagen, att Bert Karlsson vill ta över byggnaderna och driva ett Asylboende, hoppas han renoverar ordentligt i så fall! :)

Jordgubbar

 
 
Följde med svärmor och svärfar och plockade jordgubbar en dag.
Makarna Forsling i Östansjö en liten by norr om Kassjö är det enda stället jag vet om som har självplock runt Umeå. 
Härligt! Nu är frysen full av goda bär till vintern! :) En trevlig eftermiddag på en vacker plats.


Kusinträff

I lördags var vi på kusinträff (makens sida).
Mycket trevlig dag, jag får berätta mer framöver.
(Alla är inte med på bilden, vi fick idén om att fota gruppfotot när några redan hunnit gå.)
 

Alla dessa favoritplatser

En av alla mina favoritplatser att gå med hundarna är Ökvattnet. Bara några km från mig. (Fast jag brukar ta bilen dit för att slippa gå på asfalterad 70-väg)
Den här kvällen, tror det var sista juni, kom jag dit sent. Hemma på vår gård hade solen redan försvunnit bakom träden, men här vid Ökvattnet var det en fin solnedgång.
Synd bara på alla miljoner myggor, man kan inte stå stilla utan måste röra på sig hela tiden. (Vilket hundarna uppskattar förstås)
 
Där borta i viken ser ni en skymt av min favoritbrygga! Där sitter jag gärna och filosoferar och kikar på småfisk genom brädorna. Dessvärre är det en privat brygga, så den här kvällen kunde jag inte smyga mig dit, då husfolket var där för att fiska :)
Det var en härlig kväll, så där perfekt för att rensa tankar och samla energi inför kommande dagar!
Ser ni mäklarskylten? Här inne är det en stuga till salu! Jag vet inte varför, men jag sitter ofta och kikar på stugor på hemnet. Fast vi behöver ingen stuga, vi har ju ett helt hus att sköta om och trivs bra i det! :) Kanske det som kallas att fönstershoppa? :)
 

Mer från Baggböle

En lustig och vacker snöbollsbuske fångade min uppmärksamhet eftersom den kommer från Strömsund där jag har en kompis.
Lite humlor och bin är alltid kul att fota!
Och fjärilar förstås!
 

Den äckliga häggspinnaren är inte lika kul, men i år har det inte varit så illa som de år då hela träd blir inspunna och vitluddiga.
Längst ut på en promenadstig hittar man två hängmattor vid vattnet! :)
Hur många gånger man än går där, ser man alltid något nytt och hänförs av allt det vackra!
 

Promenad vid Baggböle herrgård

En promenad längst älven nedanför herrgården är något jag varmt rekommenderar.
Arboretum Norr som sträcker sig ca: en km är en underbar plats med alla möjliga och omöjliga planteringar. Träd och växter som inte borde kunna växa där, gör ju uppenbarligen det (planterat naturligtvis)
Besök gärna platsen och läs mer genom att klicka på länken om Arboretum.
 

Baggböle Herrgård

Baggböle herrgård är en vacker byggnad med en lång historia. I dag har dom öppet för lunch och café och man kan även boka den för bröllop och annat.
När jag skulle kika på stayn jag skrev om i förra inlägget, tänkte jag passa på att kika lite närmare på herrgården också, men det var ett stort bröllop där och jag ville inte störa.
Jag nöjde mig med ett par bilder på håll och fotade sedan informationstavlan :) 
 

Nyfiken på en staty

Jag satt och läste i facebook-gruppen "Du vet att du är från Umeå.." Där visades en dag en bild på en staty som jag blev nyfiken på. Den skulle finnas i en turbinhall vid Baggböle Herrgård, där har jag varit mycket och promenerat, men aldrig sett statyn. Jag bestämde mig för att åka dit och hitta den.
Jodå, det var inga som helst problem att hitta den. Gå bara trappan ner från herrgården och mot turbinhallen där det finns en dörr. Jag har ju sett den dörren tidigare, men har aldrig förstått att allmänheten faktiskt får gå in där?

En skojig upplevelse, jag trodde nämligen att statyn var en kvarleva från 70-talets ungdomstillhåll. (Grafittin på väggarna var nog det som lurade mig)
Men det visade sig att det var ett rätt nyligt instalerat konstverk, som faktiskt hörde till konstvägen 7 älvar (som inte ligger i närheten av denna staty)

 
 
 

mitt i natten

En fördel med att man kuskar runt och hämtar tonåringar på nätterna,
är att man få ta del av det fina gryningsljuset! :)
 

Vindels kyrka

Efter en biltur till Lycksele stannade jag i Vindeln för att kika lite på en av de vackraste kyrkor jag vet!
 

Minneslund

Minneslunden som min mamma valde, jag är nästan aldrig där. För mig är minnena och stunderna med min mamma på andra platser och jag är säker på att hon förstår.
Men minneslunder är bra, jag kommer själv att välja det om jag får möjlighet.

 

Vacker himmel

Jag vet att man inte ska fota när man kör bil, men jag hade stannat. :)
Himlen var så speciell och jag hade vidvinkelobjektivet på kameran som av en händelse!
 

Strandpromenaden vid Backen

Skjutsade flickorna till stan en kväll och passade på att rasta Tassa vid den fina strandpromenaden. Det är så vackert vid vår älv!
 
Fotat 21 juni 2014

Halvårsrapport på min Bucketlist-2014

När jag lade upp min "bucketlist" i januari var det någon som sa att det skulle vara kul att se hur det gått efter ett halvår. Så, nu ska ni få höra! (Läsa)

Bucket list för 2014

* Göra något impulsivt - räknas det att maken spontanköpte en skoter ungefär på samma sätt som när jag spontant köper en chokladkaka? :) Nähä, men att jag på 5 minuters betänketid anmälde till en weekend-hundkurs i "mantrailing" !
* Lukta på liten bebis - Yes, min färskaste brorson! <3
* Gå på bröllop - Nä, fast jag har folk i min omgivning som är "lämpade" för det steget. :)
* Ställa ut Tassa i Norge eller Finland - Nä, inte det häller. Var till Norge, men hittade ingen utställning som passade vår resrutt.
* Skapa en förändring för min fysiska hälsa - Har startat några gånger, ordnat sulor, varit till företagshälsan, börjat äta hälsosammare och nått min trivselvikt, men jobbar fortfarande på att lyckas med helheten.  
* Lära mig mer om Lightroom - Nja...nåt litet kanske jag lärt mig?


* Gå en heldagsvandring - Nej, finns inte på världskartan med mina fötter :(
* Dricka champagne, för att fira något - Nä, men vi har en del att fira framöver :)
* Säga nej till det jag inte vill göra - Jag tackade nej till ett jobberbjudande som inte kändes bra
* Pimpla på isen - Yes Borgafjäll på sportlovet!
* Dricka champagne "bara för att" nån gång - Yes! och det blev så himla perfekt!! :)
* Paddla kanot - Nä...det har jag typ glömt att jag hade på listan?
* Ta långa hundpromenader - Nä, även där är det fötterna som trilskas.
* Åka till Frankrike och se Pyreneerna - Haha, nä inte i år heller :) Men en självklar punkt på kommande listor!
* Plocka mycket gula kantareller - Nä, men dom är ju inte klara än här uppe
* Åka till en Europeisk storstad - Nope!
* Besöka min moster - Nope! (fast min bror har varit där i alla fall)


* Fota newborn-bild - Japp! Williot 8 dagar :) <3
* Mamma/dotter-weekend - Nä, än har det bara blivit en shoppingdag i grannstaden.
* Åka skoter - Yes på sportlovet.
* Skapa mer familjetid - Ja, där känns det som att vi lyckats, prioriterar på ett helt annat sätt nu.
* Köpa något nytt fotorelaterat - Ja, där har vi något spontant, mitt svindyra 70-200 objektiv!
* Renskriva min mammas anteckningar - Nää
* Göra fotoböcker av mina bilder - Nää


* Göra om vardagsrummet - Inte påbörjat vad jag kan se i alla fall :)
* Åka till fjällen - Jo, men vi fick ju till resan till Borgafjäll på sportlovet.
* Köpa ny säng - Jajjemen, den är underbar!
* Träffa mina bröder oftare - Nja...inte så att jag är nöjd:/
* Plantera ett körsbärsträd - Nä, det var ju det också...
* Göra något viktigt för mig själv - Hm.?..sökt och kommit in på högskolestudier på distans till hösten
* Roadtrip med maken - Ja, Lofoten i Norge.
* Göra om sovrummet - Ja och det blev såå bra, sover som en princessa med ny säng och nytt rum!
* Fota blåsippor - Nä, men jag har kollat av vart jag ska gå nästa år. Sveriges nordligaste bestånd finns inte så långt från mig.


Jag vill inte:

* Gå på begravning - Inte behövt än :)
* Se min familj må dåligt --
* Bli sjukskriven - Nej, jag har klarat mig.
* Tacka ja till saker jag inte vill göra - Har inte gjort det, även om det ställt till en del trubbel för mig att tacka nej till jobberbjudandet.
* Jobba för mycket - Än har det gått bra, får se hur det går när studierna börjar.


Bonussaker som jag inte visste att jag borde haft på listan
:
Jag har fått fota gravidage! Linas, tre dagar innan förlossning.
Fått uppleva dotterns student med allt vad det innebär, vilken glädje!

 
 

Backens kyrka, Umeå

En av våra vackra kyrkor i stan. Tänk att den brann ner så att det bara var ett skal kvar 1986 och dom byggde upp/renoverade den så fint tycker jag.
 

Midsommarafton

I  år blev midsommarafton på ett annat sätt än vi är vana med. Båda flickorna jobbade, så familjen delade upp sig och var på olika platser.
Vädret var kallt och regnigt, så kallt att man nästan ville ha vantar.
Jag tog kameran och åkte till Sundlingska gården där ena dottern jobbade på minigolfen.
Hade tänkt fota, men regnskurarna gjorde att man liksom tappade lusten.
Ett par bilder på godisregnet var allt jag kom hem med. :)
 

Utställning i Vännäs

På hundutställningen i Vännäs var det inte så många med vår ras. En poil long och tre face rase.
Hur som helst blev det en trevlig dag, då vi fick tillfälle att träffa många trevliga människor.
Barbro som äger Ville, fyllde år och bjöd på ostkaka vilket var himmelskt gott!
På bilderna ser ni Hob Nob's I-Phone Noir "Ville", Cattis Aximus "Axton", Minerva "Miva" och så Light my fire Tactique "Tassa" förstås.
Ville blev BIR-poil long, Miva blev BIR-face rase och fick sitt första cert!
 
 

Tassa Vännäs 14/6-2014

Tassa
VBKK Nationell Vännäs, 14 juni 2014

Domare: George Schogol

Championklass Excellent, Ck, 1 championkl. 2:a bästa tik 

Kritik:
6 years, medium size, very feminim.
Wery excellent movement & proportions
V.g. ground covering
A bit weak pasterns but w exc. reach and drive.

 
 

Vad heter blomman?

Den här blomman fanns hos min svägerska, är det någon som vet vad den heter? Hennes växte i kruka, men jag undrar om man kan sätta ut den i rabatten så den kommer upp varje år?
 

För vi har tagit studenten trallallaa!!

Bilder från den stora studentdagen!
(Dottern gick i samma klass som sin kusin Jesper, så dom firade hela dagen tillsammans)
 

två söta

När vi fotade porträttbilderna inför studenten, så fick jag även med lite spontana busbilder på två söta.
 

Blå Eld

I vår by finns en av mina absoluta favoritbutiker - Blå Eld!
Det är inte alltid jag är där för att handla, nä det är ett sånt ställe man bara kan gå omkring och njuta av.
Det ligger dessutom på promenadavstånd från mitt jobb, så jag kan göra en utflykt med nogon boende också.
Om ni kommer till min by någon gång, glöm inte att titta in där!
 

Keso på äventyr

Keso, dotterns katt som avskydde utelivet i vintras, han är som förbytt och vill nu vara ute jämt!
Han fångar råttor mest varje dag och det är ju toppen! (Inte lika kul när han bär hem sina troféer till familjen dock)
 

Lilja

I morsdagspresent fick jag en väldigt vacker lilja i kruka! Den hade mängder av blommor och foftade helt underbart och blommade länge, länge.
Sedan vet jag inte vad som hände, den började må dåligt och bladen föll. Jag har provat att sätta ut den i rabatten, men än har den inte piggnat till.
Jag låter den sitta, kanske om jag har tur kommer den upp och blommar i rabatten nästa år?
 

Studentporträtt

Inför dotterns student tog vi lite porträttbilder här hemma någon dag innan.
Det visade sig vara klokt eftersom själva studentdagen inte lämnar mycket utrymme för fotografering i lugn och ro.
 

bara för att...

 

Bra skrivet!!

Som mor till två tonårstjejer, går man med en ständigt gnagande inre oro att det ska hända något.....
Därför blir jag extra glad när jag ramlar över kloka unga människor som tänker till lite extra och vågar stå för sina åsikter.
Hittade det här som cirkulerade på fb idag. 
Nedanstående text/bilder är kopierat rakt av, så jag hoppas länkarna fungerar.
/Agneta

 
 
 
 
 
 

MÄRKTE NI NÄR ZARA LARSSON ÄGDE SÖNDER

INSTAGRAM I DAG?BRITA ZACKARI
 
23:14 2 JUL 2014

Det hände en grej på internet i dag, som Amie Bramme Sey gjorde mig uppmärksam på. Det hände på Zara Larssons instagram. Ja, Zara Larsson som vann Talang 2008 (när hon var ELVA) och sjunger som en blandning av Riri och prinsessan Yasmin i Aladdin. Hon blev lite otippat min nya idol i dag. Eftersom hon delade följande grejer med sina över 351 000 följare. Läs och se om ni kan låta bli att börja älska henne. Kommentarerna som följde på inläggen är alldeles för många för att ni ska orka läsa dom här, men kolla gärna själva på hennes konto (akta alla ömtåliga saker runtomkring er dock, för ni kommer då och då vilja kasta nåt). Trots att dom är så många (och i vissa fall dumma i huvet) svarar Zara tålmodigt till nästan alla. Smarta, hårda och snappy svar. Att hon är sexton (!), förebild för massor, och mitt inne i första boomen på vad som säkert blir en lång karriär använder sin plattform till att lyfta ett så viktigt ämne gör mig galet imponerad och helt tårögd av pepp. Zara, du är en sån jävla chef.kattungar

Små söta kissekatter!Lillprinsen

Sötaste Williot, tänk vad han växer!♡
(Hade bara mobilen att fota med igår)

Glassbonden

Trots en envist kylslagen semester besökte jag Glassbonden med väninnan en dag. Mums vad gott och trevligt det var! Jag beställde en "rabarberkaka" som glassen heter, ett lyckat val! Köpte med mig fyra olika sorter för att ta hem och mumsa om kvällarna.RSS 2.0