småkryp

 

Heldag med geocaching del 4

Vi åkte över Vindeln på vägen hem. Snabbfikade bakom bilen, besökte kvarnen, bron över älven, hembygdsgården, resecentrum och ett par ställen till.
 

Heldag med geocaching del 3, Tallbackens camping

Dagens lunch intogs vid fina Tallbackens camping. En mysig camping och på samma plats en rastplats vid vägen. Rastplatsen har fått utmärkelser från Motormännens riksförbund för att den är så välskött, ren och mysig.
 

Heldag med geocaching del 2, Bjurfors antik

Bjurfors antik...ja, vad ska man säga?
Det var skrot och skräp överallt! Inte mycket som var varken antik eller loppis.
En hel skolbyggnad fylld till brädden, men.....nää
Hittade tre saker. En väggklocka till dotterns nya lägenhet, en välkommensten till mig själv och en enormt vacker bibel! (Fast den köpte jag ju inte, det skulle behövas en herrgård eller i alla fall ett hus med liknande rum för att bibeln skulle komma till sin rätt. 
jag gillade också den lilla texten på tröskeln - "Dörabäcken je hög", betyder "Tröskeln är hög. :)
 

Heldag med geocaching del 1

Jag och väninnan packade lunch och fikakorg och begav oss ut på äventyr.
Målet för resan var officiellt en loppis/antikaffär men om sanningen ska fram, var vi mest ute efter geocacher! :)
Vi började i en liten by med jättefin badplats! Det fanns också en fin agilitybana för hundar och i den byn lyckades vi också med konststycket att köra bilen in på det vi trodde var en skogsväg, men med tanke på hur folk tittade på oss börjar vi tro att det var  byns elljusspår?
Som jag sagt tidigare, hamnar man på de mest märkliga platser som skattletare! 
Ett ställe var nästan läskigt, kändes som att vi var där man inte fick vara? Men en cache ligger ju aldrig så att man behöver vara olaglig för att ta den. En märklig räls på en dammbyggnad? Rälsen slutade bara mitt i älven typ?
Sedan skulle vi ta en cache uppe på ett berg. Vi läste på ordentligt och det stod klart och tydligt att man kunde ta bilen dit. Men oj, vilken väg! Det var nog lämpligt för en skogstraktor med larvfötter, inte så passande för min stackars volvo! Men vi belönades med fin utsikt över en ensam skogstjärn på hög höjd.
Ännu en cache skulle vi ta och här kan det diskuteras om vår parkering var laglig...:/ Men vi var snabba och effektiva och kände oss som kungar då vi lyckades ta den utan att någon såg oss och utan att vi ramlade i vattnet. :)
 
 

Ut på tur

Som sagt, geocachingen tar mig till nya platser.
En kväll hade jag Kira med mig och hamnade i sånt fint kvällsljus.
En promenad på stigar jag bara kör förbi annars - nu har jag även promenad-invigt dom.

Och se där!
Helt naturligt för en geocachare, att stöta på en "kamel" i skogen!
Inget konstigt med det liksom. :)
 

Svedjan

Mobilbilder från en promenad med Kira i vackra Svedjan! (En by i trakten)
 Geocaching

Ja, ni kommer nog att få stå ut med bilder och inlägg om geocaching, jag är helt frälst i min nya hobby! 
Man hamnar på de mest oväntade platser och ibland får man klura länge innan man hittar gömman. Jag är lika förtjust i lätta som tar två minuter att hitta som de svåra som man letar efter en timme!
Ibland har jag en hund med, ibland inte. Ibland är jag ensam, ibland har jag väninnan eller maken med.
Ibland ligger cachen otillgängligt så det tar tid att gå till den, ibland kan man parkera och bara sträcka ut armen. Ibland är det vacker skog, grillplatser och fina utsikter och nästa cache ligger i ett gammalt bilvrak eller vid gatans soptunnor.
Här i trakterna har jag hittat en favoritserie som har det gemensamma att dom är gömda i eller i direkt anslutning till en busskur. Min första tanke var att en busskur är en busskur liksom, hur spännande kan det vara? Men döm om min förvåning när man kur efter kur bara ser nya former av gömmor och ingen är den andra lik och ni kan aldrig tro hur manga gömställen det finns i en enkel busskur!
Här är lite blandade mobilbilder från 12 augusti då jag inte hållit på med geocaching många dagar.
På dessa bilder är det väninnans lapphunsvalp Gnizta som hänger med.
(Jag vet att man inte ska visa spoilerbilder, men jag har typ 9 läsare..:))
 
 

Sävargården

Här kommer lite bilder jag fotade i samband med bokreleasen på Sävargården.

Historia

Sävargården uppfördes 1806 i Sävar norr om Umeå som en sågverksherrgård. Den 19 augusti 1809 spelade herrgården en stor roll vid det blodigaste slaget i svensk historia utspelades. Vid slagets början var herrgården högkvarter för den svenska armén ledd av general Gustaf Wachtmeister, men innan dagens slut hade svenskarna retirerat och gården intogs i stället av den ryske generallöjtnanten Kamenskij. Sverige förlorade i kriget Finland till Ryssland men har sedan dess befunnit sig i fred.

Under 1920-talet flyttades herrgården till Gammliaområdet för att inrymma museum och restaurang.  Frånsett ett par år under andra världskriget har Sävargården, som den kom att heta huserat restaurang för stadens representation. Med pionjärer som fru Sigrid Holmström vid rodret har Sävargården starkt bidragit till den Västerbottniska mattraditionen.  
Sedan 2008 är Balticgruppen ägare av Restaurang Sävargården och med Fredric Andersson vid rodret deklarerat att ambitionen nu är att ge restaurangen dess rätta roll i tiden.


Bokrelease

Jag har aldrig tidigare varit på bokrelease, men efter mina spökvandringar i somar blev jag intresserad av att läsa boken "Hemsökta Umeå". Releasefesten för den boken innehöll både spökvandring på Sävargården och en goddiebag med boken och lite annat.
Vi kom tidigt innan den vackra salen fyllts med folk. Fick bubbelvatten i vackra glas och goda snittar lagade på Sävargården som är en riktig gourmétrestaurang.
Författarna berättade om skapandet av boken och vi fick höra många historier och spökberättelser som aldrig kommit med i boken.
Vi fick även en exklusiv spökvandring i Sävargården som sägs vara en av Umeås mest hemsökta platser. 
Väldigt intressant och som på de tidigare spökvandringarna blandades vandringens berättelser med historiska fakta.
 

Helena Elisabeth kyrka

På Gamliaområdet finns den söta lilla Helena Elisabeth kyrkan.
En populär kyrka för vigsel, själv har jag aldrig varit inne i den, men utsidan är fin!
Kyrkan byggdes 1801 och stod på Holmön fram till 1905 då den flyttades hit till Gammlia.
 

Gammlia

Gammlia vid Västerbottens museum är en trevlig plats som man sällan besöker. Men en cachingtur lockade oss dit en kväll. 
Jag gillar alla de gamla husen och byggnaderna, tyvärr hade solen gått ner och bilderna blev inte riktigt som jag tänkt mig.
En rolig nyhet sedan mitt senaste besök på Gamlia, var utplacerade "högtalare" man kunde veva igång och sedan lyssna på information om huset eller saken man stod vid. Extra roligt var att man kunde välja att lyssna på en variant med mycket humor och riktig västerbottensbondska. :)
 

På upptäcksfärd

 

Tassa med frisbee

 

Frisbee

 

Såpbubblor

 

Vattenbus

 

Williot

 

Tassa

Gårdagens inlägg och några kommande dagar, visar lite av vad vi gjorde hos Sixten och all den glädje vi känner med/hos honom. :)
 

Hemma hos Sixten

 

Geocaching på hemmaplan

Mina första geocacher tog jag i "mina" hemmaskogar. Skogar med stigar jag gått hundratals gånger med hundarna, men på något konstigt vis har jag missat ställen i alla fall?
Den här cachen tog mig till en söt grillplats, inte alls många km hemifrån och jag har aldrig gått just den stigen? Man kan ju undra hur det kan komma sig, men nu har jag upptäckt den och kommer säker att gå hit fler gånger! :)
Utkiksplatsen en bit ifrån, med solnedgången har jag dock besökt några gånger!
 

Är jag mogen?

Jag älskar ju att både plocka svamp och äta svamp, men kunskaperna är begränsade. Jag plockar bara trattkantareller och gula kantareller, för dom är jag säker på.
I år är det ju värsta Karljohansvampåret! På alla sociala medier finns bilder på dessa svampar och folk plockar som aldrig förr!
Även jag snubblade över dessa svampar, men är jag mogen för att utöka mitt register? Är det verkligen en karljohansvamp på bilden? Kan man förväxla den med något giftigt?
Vad gör man med den, hur äter man den?

Ja, jag ska googla vidare och jag ska prata med någon som brukar plocka, men sedan kanske jag plockar mig en korg? (Det finns de som säger att karljohan är godare än kantareler!!)

(Ber om ursäkt för bildkvaliten)
 

Juviksberget

En kväll på Juviksberget!
 

Bildmuseet Umeå

Lite bilder från när jag var och promenerade vid bildmuseet i Umeå.
Rätt nybyggt, med en speciell arkitektur. Jag tycker att det är vackert, men det råder delade meningar om det. (Som alltid när något nytt kommer upp tycker jag.)

I sommar har det varit en ljudinstallation utanför bildmuseet. I en döende tall har det satts upp högtalare och en jojkande same hörs tillsammans med skällande hundar. Fint!

Annat som finns att beskåda rund museet, är bland annat en enorm klädnypa, som "nyper ihop" en bit av gräsytan. Det nyaste är origami-kojan som hör i hop med en mossträdgård på ett annat ställe i stan som jag inte hunnit se ännu.

Men det finaste tycker jag endå är pianot som ställdes ut vid älvkanten, fungerande för vem som helst att spela på! Jättefint! (Dessvärre har det nu vandaliserats, så det finns inte kvar idag)

Och lite andra bilder från omgivningen.
 

kantareller

En sommarkväll i augusti, skogspromenad med hundarna och lyckan av att hitta de första kantarellerna!
 
 
Finns det något godare än säsongens första kantareller, smörstekta på en rostfralla....:)
 
Efteråt lägger man sig på kökssoffan med en varm hund på magen - livskvalité
 

Solnedgång

Tänk att solnedgångar är så faschinerande! Det finns inte många andra motiv som lockar fram kamerorna så snabbt. Jag är inget undantag, det spelar liksom ingen roll hur många solnedgångar man har i bildmapparna.
Så lägger man in bilderna i datorn och jag har såå svårt för att slänga bilder!

Fotat en kväll i början av augusti, på badplatsen vi kallar Hälla eller IOGT/NTO, en av våra närmaste badplatser.
 

Efter regnet

En kväll när vi körde hem från stan, hade det varit värsta åskovädret, med enorma mängder regn.
Vi kom körande på vägen samtidigt som den låga kvällssolen just kommit fram.
Inte de bästa bilderna, då jag fotade genom bilrutan, men det får ni leva med.
 

Mickelbo gård igen

Även i sommar har vi besökt Mickelbo gård!
Ni kanske kommer ihåg bilderna från förra året? Här, här och här finns det gamla inlägg från det underbara stället som ligger mig varmt om hjärtat. (Det finns mer också i bloggen, skriv bara Mickelbo i sökfältet på startsidan)
 

Mickelbo gård med jobbet

Besök på Mickelbo gård med "mitt" äldreboende. Tyvärr kan jag inte visa de finaste bilderna, för där känner man igen personerna på bilderna. (Men jag brukar skriva ut och ge bort till boende och närstående)
Men lite får ni se...
 Åskmoln

En kväll när åskan dragit förbi och solen började glimta bakom molnen, just i solnedgångstimmen blev det så märkliga moln!? Jag var tvungen att fota!
 

RSS 2.0