Mina fina växter

Mitt älskade uterum, det som i sommar har förvandlats till en vinterträdgård eller ett växthus, en grön oas!!
Jag har köpt kryddor. Citronmeliss, rosmarin, basilika, mynta, och persilja (gräslök hade jag ute i trädgården och tog in) Till de köpte jag en billig kryddhylla på ÖoB, i lite shabbychick-stil. Satte kryddorna i små zinkhinkar med söta trähandtag. Mycket nöjd!! :-)
Köpte också en Yuccapalm som dottern önskat och en Bouganvillea (jag kallar den trillingblomma, men vet inte varför?)
Det här är fotat 7 juli, det var då alla blommor mådde som bäst. Alting blommade och frodades, tomatplantorna nådde till taket och klockrankorna behövde klätterstöd. Sedan upptäckte jag ohyran på bladen, det började försiktigt men eskalerade rätt snabbt. Tog hjälp av svägerskan som satte diagnosen vita flygare och kanske löss.

Dotterns pojkvän har bott hos oss en del i sommar, eftersom hans jobbuppdrag finns här i vår by. Han var så söt och kom med presenter en dag. En väldigt fin ljuslykta, men lite marint stuk. Passar väldigt bra ihop med vår del av altanen som inte är under tak, för där har vi rep som räcke.
Han kom också med den söta gargoylen, en filur som ska hjälpa till att hålla ondska borta. Älskar den verkligen och tänker skaffa fler till den familjen!

Sist en bild på söta Tassa, som älskar vattenmelon - men bara om man håller i de åt henne och helst om hon får sitta med oss vid bordet. <3
 
 

Uterummet

Lite detaljer från uterummet.
Här hade min oleander massvis med knoppar! Och klockrankorna blommade för fullt, ja....det var ju innan de vita flygarna invaderade alla mina växter.
 
 

Backens kyrkogård oplanerat

En dag hade jag bestämt mig för att ta en geocache som låg intill kyrkogården. Jag åkte dit, men bara för att upptäcka att ballerinaskor och bara ben, var högst olämpligt bland meterhöga brännässlor.
Så, jag tog en promenad på den vackra kyrkogården i stället.
Jag tycker att det är fint med alla personliga gravprydnader som finns, det säger en del om personen och fantasin sätter igång.
I år har hela stan invaderats av någon slag "Häggspinn" eller liknande. De allra flesta rönnarna och massvis med häggar är inkapslade i vita nät och ser ut som spökträd. På kyrkogården hade d inte hunnit så långt än, men ni ser lite av det.
 
 
 
 

Överraskning

Helt oväntat blev det presentutdelning en dag! Maken hade varit i Italien genom jobbet och dottern hade varit på roadtrip till Ikea.Jag fick ett underbart doftljus av dottern, perfekt till mörka höstkvällar i uterummet!
Maken har kommit på de ultimata presenterna efter hans jobbresor, Victoria secret finns ju på flygplatserna och blir enormt uppskattat av våra döttrar! :-)
Eftersom jag var ensam hemma, och dottern skulle stanna över natten, myste vi ner oss i dubbelsängen tillsammans. <3
 

Mojiton!

 Äntligen fick jag smaka mojito!
 
 

jobba natt

Jobbar ju inte natt i vanliga fall, men ställer gärna upp och tar extra pass någon gång. Jag tycker att det är bra att få se verksamheten hela dygnet. Det är så lätt att arbetslaget hamnar i "vi och dom" om man inte har förståelse för varandras arbetsuppgifter.
Just detta dygn, var det extremt varmt. Över 30 grader på dagen gjorde att det var 28 grader varmt inomhus hela natten. Det blev en så kallad tropisk natt, då utomhustemperaturen aldrig sjönk under 20 grader.
Det här var ju i början av juli och nu känns det som att det aldrig har hänt? Hela sommaren har ju varit kall och regnig och nu hotas på vädersiterna om stora regnmängder igen. 
33 mm regn fick vi under söndagen.

Så här vackert är det i alla fall utanför mitt jobb klockan nio på kvällen.
 
 

Besöker Åsele

Den 3 juli åkte vi upp till Sixten i Åsele. Han har flyttat till ett äldreboende och får nu lite tillsyn och regelbunden mat, väldigt bra!
Vi kikade på hans fina lägenhet som är två rum o kök, den ser ut att vara perfekt för honom och han trivs bra.
När vi pratat en stund, gick vi till en restaurang och åt lunch för att sedan göra en trevlig promenad genom Åsele.
En dag som sitter som ett fint minne, jag är så glad över att Sixten finns i vårt liv!
 

Lupiner

Det har ju varit rätt mycket skriverier i tidningarna om att Lupiner som egentligen inte tillhör vår fauna här, är skadliga för andra växter. Jag förstår, ingen vill väl att lupinerna ska ta över helt på bekostnad av våra vackra ängsblommor.
Jag har lupiner hemma och försöker nu begränsa deras framfart genom att klippa ner de innan frökapslarna torkar och faller ner. 
Att plocka in buketter av den vackra blomman är ju bara bra, då fröar inte de kvistarna i alla fall! :-)

Här är även en bild på min enormt vackra hibiskus! 
Det var innan jag fick ohyra, vita flygare på alla blommor i uterummet..:( Ja, så illa är det!
(Fotat 29/6-2015)
 

Vackra hembygt

Det är så lätt att bli hemmablind, den vackra utsikten blir vardag när man ser den varje dag. Försöker stanna upp ibland och se allt det vackra!
 

Pippi på Mojito

Jag var kanske sist i världen, men jag hade aldrig smakat Mojito tidigare. Bestämde mig för att semesterstarten skulle firas med denna drink!
På sista jobbarhelgen, gick jag över till Blå Eld och köpte mig en fin planta av Marockansk Mynta!
Passade på att fota receptet där också, vore ju bra att veta hur man gör liksom.
Så, då är det bara att införskaffa resterande ingredienser och vänta in semestern tänkte jag den dagen då det fortfarande var ett par veckor kvar på jobbet! :-)
När jag var där på Blå Eld, köpte jag mig lite fåglar också. Fasanparet har jag kikat på tidigare, tänkte mig att jag skulle arrangera något fint med de urblåsta vakteläggen jag har och så tillverka ett eget fågelbo.
(det där med att göra eget fågelbo gick ju inte så bra...det gick ungefär lika bra som att binda sig en blomsterkrans....)
 

Myggdödare

Vi har alla år haft besvärligt med myggor, vi måste bo i något slags myggparadis?
I år skulle det ju bli ett rejält myggår, vilket skulle bli helt outhärdligt här, där vi redan har så mycket mygg!
Vi har pratat om det sedan förra sommaren, men nu gjorde vi slag i saken och köpte oss en "Mosquito magnet". En gasoldriven myggfångare. Vi har nu haft igång den några veckor och det märks enorm skillnad!
Vi är inte alls utan myggor, men det är betydligt mindre av dom i alla fall. En normal sommar kanske vi skulle blivit av med dom nästan helt?
Grannen blev så imponerad att han köpte en likadan, vilken gör att vi nu bekämpar myggorna på bred front. :-)
 

Uterummet igen

Varit och handlat till uterummet igen. 
En stor Hibiskus, det är lite av en chansning eftersom de får ohyra så lätt. Men just nu är den vacker!
Två jordgubbsplantor i ampel, man måste ju prova eller hur? En mindre variant av den där klockrankan köpte jag på Blomsterlandet, den är i en mörkare rosa ton. Hoppas att den ska trivas lika bra som de andra två.
Köpte överdrag till sofforna och en duk till bordet. Tänkte köpa stolsöverdrag också, men det fanns inte rätt färg.
Lite nya prydnadssaker också. Ugglorna är från Rusta, 99 kr för alla tre. De små husen i krukan köpte jag i Gävle i höstas och miniatyrväxterna i plast är från Jysk.
Den lilla stenfontänen är från vår lokala Blå Eld, men den har jag haft sedan långt innan uterummet blev klart.
Katterna är gamla, köpte Plantagen (eller den ena fick jag i present, så jag köpte bara en kompis till den.
 

Ätbart i uterummet

Handlade lite mer ätbart till uterummet.
Vi har ju sedan tidigare tomater och kumquat.
Nu blev det två sorters paprika, en chili och en aubergine.
Vi får väl se hur det går med dom i det varma uterummet, kanske bränns de bara sönder?
Jag köpte även en till medelhavsväxt, den heter oleander och om jag får den att blomma, kommer ni säkert att känna igen den från era utlandsresor!
 
 
 

Fackmöte

Utbildningen i Skellefteå engagerar mig på flera sätt, främst direkt ute i vården i mitt dagliga arbete. Men även på lång sikt, genom påtryckningar hos fack och arbetsgivare. Vi vill ha en egen titel, vi vill ha utbildningen betald, vi skriver motioner och skrivelser, vi vill formulera en uppdragsbeskrivning för hur arbetsgivaren ska använda oss, vi vill naturligtvis ha lön för de arbete vi utför!
Vi är en stark grupp och vi har kommit långt, vi är hoppfulla, vi kan göra skillnad!

 
 

Körsbärsträdet

Mitt älskade körsbärsträd blommade till slut!
Underbara blommor, men ack så fort det är över.
Hoppas det fortsätter att trivas, så att det växer och ger massvis av blommor de kommande åren!
 
 

Uterummet

Vi (mest jag) fortsätter att pyssla och dona i uterummet!
 
 

Himmelsk jordgubbstårta

Ett recept på jordgubbstårta har cirkulerat på olika bloggar, naturligtvis var vi tvungna att prova också.
Den var verkligen god, men inte såå himla speciell som man förväntar sig när det sprids så där.
Lite som det här grillreceptet på beercanburger, visst, jättegott - men man får ju skyhöga förväntningar när alla pratar om det. :-)
Men jag rekommenderar er att prova själva, väldigt enkel att göra.

Här finns receptet!
 

Besök av moster

Midsommarveckan var min moster uppe på besök, hon bor i Karlstad, men har ju den mesta släkten här.
Hela veckan flängde hon från hem till hem och alla ville naturligtvis hinna träffa henne. :-)
Vi åt middag hemma hos min bror, tog en härlig cykeltur till ett naturreservat och en hantverksshop.
Sedan på kvällen, åkte vi hem till mig (bara hon och jag) och surrade halva natten.
Hon är absolut den av mostrarna som står mig närmast, hon var också den som var med min mamma de sista veckorna i livet.
Jag är så glad att hon tog sig tid att hälsa på mig!
Är det någon som vet vad blomman/växten heter, den gröna som är här nedan ensam på bild? Den ska tydligen vara lite unik i det pyttelilla naturreservatet vi besökte. Jag skulle gärna vilja veta vad den heter och läsa mer om den! Som jag förstod det, så blommar den senare på sommaren, det här är ju fotat på midsommarhelgen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Picknick och Geocaching på midsommarafton

Helt oväntat, blev den här midsommaraftonen en av de bästa någonsin!
Jag och dottern bestämde oss för att packa ned middagen i picknickväskan, eftersom vädret bättrat på sig ordentligt.
Vi körde till Vindeln och spenderade hela kvällen där med att ta geocacher, äta vid älvskanten, njuta av utsikter och vackra byggnader, promenera på fina vandringsleder. Riktig kvalitetstid med sin dotter kan jag säga!! Jag njöt av varje minut!
Sent på natten var vi hemma igen, bara för att köra 8 mil åt motsatt håll, för att hämta hem dotterns pojkvän från en fest. :-)
 
 
 
 
 

Midsommarfin

Vaknar på midsommaraftons morgon, är helt inställd på att fira midsommar ensam med hundarna, då familjemedlemmarna var spridda till andra platser. (Jag hade själv valt att vara ensam hemma)
Men då ringer dottern och har ändrat sig angående sina planer. Jag åker in till stan för att hämta hem henne och vi passar på att kika på en ny geocache som jag tyckte var spännande.
Till vår stora lycka och förvåning, lyckas vi logga den utan problem, trots att svårighetsgraden var hög.
Jag hade ju inte handlat hem något gott att äta eftersom jag skulle vara ensam, därför stannade vi på affären och köpte det dottern önskade sig till middag. :-)
Väl hemma igen, blev jag inspirerad att försöka mig på en midsommarkrans! Alltså, hur svårt kan de va?
Trots svordomar och metervis av snören, lyckades jag inte få till någon krans, florist kommer jag aldrig att bli!
Försökte fota Tassa med den misslyckade kransen, och ja....det gick väl si så där. :/
 
 

Tveksamt om jag går hit igen

Lite hastigt och oplanerat bestämdes det att vi skulle äta middagen inne i stan en kväll.
Ungdomarna ville ha tacobuffé eller liknande. Jag kom på en restaurang som brukade servera tacobuffé för 99 :-, jag har varit där mycket för några år sedan och har alltid varit nöjd. 
Prisvärd och helt okej mat. Vi bestämde möte vid restaurangen och jag kom dit först.
Insåg snabbt att dom bytt ägare sedan sist och funderade på öppettiderna, för det fanns inga gäster i lokalerna?
Vi var så himla hungriga och ville inte börja leta efter en ny restaurang, så vi beställde och åt. De hade taco, pizza och sushibuffé. Under hela tiden vi var där, så var vi de enda gästerna? Maten gick att äta men jag tror inte jag går dit igen.

Efter maten tog jag och dottern en sväng förbi ett par geocacher mitt inne i stan, mystery-cacher där jag bara hade löst första delen. Nu fick vi bocka av dom och humöret blev genast bättre!
 
 

Caching på Backen

Som så ofta nu för tiden, kombinerar jag hundpromenader med geocaching.
Uppe vid Backens kyrkogård är det vackert, man har även intill och promenadstigarna är trevliga.
Spenderade nästan två timmar runt kyrkogården och älven, fast själva cachandet tog inte mer än 5 minuter.
 

Tiggande hundar

Våra hundar är experter på att tigga, många blir irriterade, men vi stör oss inte. Vi drar bara ut en stol, så att dom ska kunna sitta med vid matbordet. :-)
 

Det blommar

12 juni, det blommar i trädgården. Körsbärsträdet har fått knoppar och ängarna är helt gula av maskrosor.
 

Lunch på stan

Lite spontant bestämdes att vi skulle luncha på stan, det är verkligen inte ofta vi gör det en vanlig arbetsdag eftersom jag jobbar utanför stan.
Det blev reasturang Gotthards som fick äran att ha oss som gäster. Den restaurangen liggen inne i Väven/Stora hotellet. Väldigt god mat, superbra service, lyxig känsla. Jag valde det vegetariska alternativet, vilket ofta är ett bra val på restaurang tycker jag.
Efter maten tog jag och dottern en promenad i den fina parken, passade på att ta en cache och gick sedan in för att utforska det nya biblioteket. (som för övrigt var så stort att jag aldrig skulle hitta en bok där utan hjälp.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Huskatt

Får jag presentera "Musse"!! 
Huskatten som ska flytta in där jag jobbar.
Utbildningen demens och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska har verkligen gjort mycket för mig.
Jag har alltid haft mycket idéer och en stark vilja att förändra och förbättra, men med utbildningen och människorna jag träffar genom den, har jag fått kraften och kunskapen att förverkliga mina idéer! 

Våra boenden har varit med i hela processen från idé till beslut och igår hade vi "husråd" för att bestämma namnet på kissemissen.

 

äppelträd

Vårt äppelträd blommade så vackert i år! Vi har två äppelträd som är planterade samtidigt intill varandra. Men det ena äppelträdet är förkrymt, pyttelitet och ger sällan frukt. I år var det inte en endaste blomma på det, så nu har vi bestämt att det ska bort. Får sätta ett nytt kanske och något annat fruktträd också, jag gillar när det blommar på våren, även om det bara är ett par dagar.
 

Blå Eld och Wärdshuset Prästgården

Gjorde en utflykt till den bästa blomster och presentaffär jag vet - Blå Eld som finns i byn. Dom befinner sig nu uppe på Prästgården där det även drivs ett café. Bra när två verksamheter kan sammarbeta och hjälpa varandra.
Länkar till  Blå Eld och Wärdshuset Prästgården (dom finns även på fb)

För övrigt älskar jag de fulsöta stenstatyerna, de ser ut som snälla sagodrakar eller nåt. Drömmer om att ha en plats i trädgården med flera av dessa personligheter. :-)
 
 

Så blev det lördag

Den här dagen hade jag bestämt mig för att kombinera Tassas långpromenad med att ta ett par cacher.
Började med att söka mig till ett litet berg jag aldrig varit på tidigare. Väl där uppe hittade jag cachen och fick även en fin utsikt över stan.
Det finns så mycket oupptäckt har jag märkt, hade ingen aning om alla promenadstigar runt det här berget, inte heller vissta jag om masten där uppe eller skyddsrummet som låg vid foten av berget.
Nästa cache jag siktade på blev en besvikelse. Bävrarna har förstört runt om och halva delen till cachen var försvunnen, så det gick inte att komma åt burken.
Gick vidare till nästa cache som heter "ormhotellet", det kändes olustiligt, men den var inte så farlig som det lät. 
Där ute på slätten, råkade Tassa plurra i ett djupt surdike och sedan kom ösregnet och då gav jag upp och åkte hem.
Efter att Tassa fått ett behövligt bad, lagade vi middag tillsammans jag och maken. Det blev beercanburger. 
Inte så himla speciellt som man hade trott efter alla bilder och recept som cirkulerat på fb, men tillräckligt gott för att vi kommer göra det igen i alla fall!!
En bra dag!
 

En fredag helt enkelt

En ledig fredag, då många redan har startat sin semester eller gått på sommarlov.
Men jag startar fredagen med att starta upp min etikkurs. Alla böcker har kommit hem, studielitteraturen är allt annat än billig, man skulle ju kanske kunna låna en del. Men samtidigt  vill jag gärna äga böckerna så att jag kan gå tillbaka till dom och frossa i all kunskap framöver.
Jag ser fram mot etikkursen, det är ett intressant ämne som man aldrig blir fullärd i.
Vi lagade en god middag med både förrätt och huvudrätt, sedan tog jag en skön promenad med hundarna i den sista kvällssolen.
Efter det satt vi länge i uterummet och pratade utan att störas av myggor och annat som kommit fram.


 

Promenad med maken

Jag tog maken och en av hundarna med på promenad en kväll. Vi gick bland annat till Sofiastugan, en av mina favoritplatser här i närheten av oss.
Det var en härlig sommarkväll, då solen faktiskt var framme. Annars har det varit mest regn hela juni faktiskt.
Vi passade på att lösa del ett av en multicache, del två får vi ta när det är lite lägre vattenstånd i sjön. Man måste nämligen vada ut till en ö om man inte har båt.
Häggen blommade så vackert och doften är ju helt underbar!
När vi kom hem, åt vi riskakor med perfekt mogen avocado. Ingen lime eller citron hemma, men det fungerar ju utmärkt med min kumquat.
 

Bägarranka och Olivträd

Efter lite ärenden i stan en dag, stannade jag och dottern för lite snabbmat på lilla grillen inne på K-rauta.
När vi sitter där får vi syn på olivräden som såldes. (hade ingen aning om att man kunde köpa växter på K-rauta)
Vi köpte ett olivträd och en vacker slingrande växt som heter bägarranka.
Läste på lite bättre när vi kommit hem och det visar sig att den ska trivas ypperligt i inglasade uterum! :-)
Här någonstans gick startskottet för att förvandla vårt uterum till en grönskande oas - jag ska visa er framöver!
 

Rosor

<3

 

städat kylskåp

Äntligen tog jag mig tid att städa kylskåpet!! Det behövdes verkligen!
 

RSS 2.0