Kira säger hej!

 

termos

Min fina lilla mini-termos!!
Fick den av min bror och hans sambo. Turkos och rymmer 0,25 liter.
Bra att ha i skolan, till förmiddagskaffet, perfekt för den lilla skogspromenaden, eller annat skoj man kommer på.
Man blir glad av den!
 

Selfies

Ha,ha! Jag och Williot tar selfies :-)
 

Vinprovning

Det finns en första gång för allt, vinprovning hade jag aldrig varit med om tidigare.
Jag fick det i present av min dotter och hennes pojkvän och jag blev glad över hur dom tänkt till och spenderat pengar på mig. <3
Jag och maken gjorde det här tillsammans och det blev en väldigt trevlig kväll.
Vinprovningen var i Systembolagets regi och den anordnades kvällstid mitt i butiken bland alla hyllor.
I början kände jag mig lite bortkommen, alla andra verkade ha varit med tidigare. Informationen om länder, olika dalgångar, druvor och jordmåner blev lite för svårt för mig, men det blev bättre när man lyssnat en stund.
Det godaste vinet för kvällen, var i alla fall det alkoholfria!
Väldigt intressant och jag kommer nog att åka på vinprovning fler gånger!
Tack för den roliga presenten!
 

Föreläsning hundanatomi

Jag har varit på föreläsning i hundanatomi och bedömnngsteknik - mycket intressant!!
Föreläsare var Moa Persson, en känd profil i utställningsvärlden (för övrigt syster till Leif GW Persson)
Nu skulle jag vilja ha en likadan föreläsning, fast med inriktning på just vår ras. Ska kolla runt i klubben om det finns någon kunskap som kan användas.
 

Norge 2014 del 11 (Kirjesån)

Hips, vips var vi över gränsen och inne i Sverige igen.
Vårt första stopp blev Syterbäcken så att vi fick svalka fötter och Tassa(r). Det var så himla lite vatten, vi gick mitt i "bäcken" som brukar vara som en stor fors i vanliga fall.
Vi åkte genom Tärnaby
Innan vi helt och hållet avslutade roadtrippen ville maken visa sitt fiskeställe. Han brukar besöka Kirjesån i Slussfors en bit från Tärnaby några gånger per år, men då åker han med "grabbgänget"på fiskeresa. Nu var det första gången jag fick se stället.
Vi stannade på Ica och plockade i hop smarrig picknickmat i form av rostbiff och annat gott.
maken fick fiska ett par timmar och jag njöt av tillvaron (och slogs med myggen)
Så här ser det alltså ut på makens smultronställe!
Resten av resan var mer av transportsträcka, nu var det slut på vår roadtripp för den här gången. Jag är mycket nöjd med vad vi fick se och uppleva på den korta tiden! 

Norge 2014, del 10 (kunsthandverk)

Vägen ner från fjället var brant och naturen förändrades drastigt. In i lummig grönska och gröntonade vattendrag. En liten bit närmare Mo i rana, fick vi av en händelse syn på en liten oansenlig skylt där det stod "Kunsthandverk", vi svängde spontant in där.
Men vilket ställe!! Jag kunde inte se mig mätt, byggnaderna i sig var så faschinerande och på insidan möttes vi av hantverk i olika former. Drömfångarna var ett genomgående tema, men även smide och siversmycken.
En enorm schäfer var det enda som fanns i personalväg, men efter en stund dök det upp en liten farbror som såg ut som en tomte eller ett snällt troll. Skägg och hår som räckte över axlarna och ett par snälla pepparkornsögon som välkomnade oss.
Han (och några i familjen) var de som tillverkat allt. Jag gick runt länge och ville egentligen köpa allt jag såg, men till slut bestämde vi oss för ett silversmycke som jag burit varje dag sedan dess. Vi köpte även en present till svärmor innan vi åkte.
Jag ångrade i flera mil att jag inte köpt en drömfångare också och nu när jag kikar på bilderna igen, så ångrar jag mig ännu mer.
 
 

Norge 2014 del 9 (Polcirkeln)

Sista dagen på vår lilla "Roadtripp". Vi steg upp tidigt, fanns ingen anledning att stanna i Fauske på en camping som vi inte gillade.
Åkte raka vägen mot Mo i Rana, över Saltfjället. Häftigt att åka bil mitt på ett fjäll, vilka vyer! 
Så var vi plötsligt vid Polcirkeln och där var vi ju tvungna att stanna och "turista" oss!
Så himla häftigt att springa i snön, samtidigt som det var 30 grader varmt! (Mystisk känsla)
Tassa uppskattade det stoppet, det var en bra plats som det passade att släppa henne lös lite. Käka lite snö, rulla sig och svalka sig, fullkommlig lycka för en hund!
Vi stannade ganska länge, det var skönt att få röra på sig efter all tid i bilen.
 

Norge 2014 del 8 (Fauke)

Efter en timme drygt, var färgan framme i Bognes eller vad det hette? Vi åkte vidare mot Fauke. 
På väg dit hittade vi flera fina rastställen, men det var för varmt att gå i skogen, det blev korta promenader och sedan ville man tillbaka till den svala bilen igen.
Campingen i Fauke såg bra ut på beskrivningen och bilderna. Den låg högt upp på ett "berg" och bakom var det en fjord som det säkert var en enastående utsikt över.
Problemet var bara att hur jag än försökte, kunde jag inte komma mig fram till utsikten någonstans! Varför lägger man en camping så vackert placerad utan att ordna så att gästerna kan få njuta av utsikten?? 
Hundpromenaderna fick jag i stället göra längst en starkt trafikerad väg...:(
Stugan var inte så nice heller, faktiskt valde vi att äta vår hämtpizza på bron i stället för inomhus - nåja, vi skulle ju bara sova.
 

Norge 2014 del 7 Färja till Bognes

Nästa morgon var det dags att lämna vackra Å.
30 grader varmt även denna dag, både vi och Tassa var glada över att det fläktade friskt och tacksamma över ac'n i bilen!
Vi körde tillbaka samma väg, tills vi kom till Svolvaer som ligger ungefär i mitten av den långsmala halvön Lofoten. Där tog vi färja över till Skutvik. Någonstan innan dess, stannade vi vid en jättefin utkiksplats vid en fjord. (jag är inte arg på bilden, jag kämpar mot solljuset) Jag kommer tyvärr inte ihåg namnet på denna fina plats.
 

Norge 2014 del 6 "Å"

På kvällen tog vi en härlig promenad i området och packade sedan ihop filt, ost, kex och en flaska champagne för att sitta flera timmar ute på klipporna. Någon riktig solnedgång blir det ju inte i midnattssolens land, men målande färgskiftningar som man inte kan se sig mätt på.
 

Alla hjärtans dag

Inget vi brukar fira speciellt på nåt sätt, men ibland köper jag nån grej till flickorna eller att vi går ut och äter eller nåt.
I år kom äldsta dottern hem med blombukett och ett fint doftljus, det var uppskattat!
På kvällen åt vi Fondue, älskar att äta det och blir aldrig trött på något man kan variera i det oändliga.
Inte nog med att jag inte rört systemkameran på flera månader, jag har visst slutat fota med mobilkameran också och nöjer mig med att spara bilder från snapchat, vad händer med mig?

Köksbaren

Jag och maken tänkte gå ut och äta en romantisk middag på alla hjärtans dag. Vi hade siktat in oss på Köksbaren, som är en av stans finare restauranger, men det var fullbokat sedan lång tid tillbaka!
Jag ville gärna gå till den restaurangen eftersom jag inte varit där tidigare och hört så mycket bra om den. Därför bestämde vi att gå dagen innan i stället.
Maten var verkligen så himla god, den levde upp till alla förväntningar och lite till - himmelskt gott!
Men miljön var inte riktigt som jag önskat. Rostfria bord och bänkar, ljust och kallt - men namnet köksbaren passar bra till inredningen.
Jag gillade dock att man kunde se in till köket och kockarna, man såg verkligen allt de gjorde och det uppskattade jag.
Vi beställde in ett glas Cava vid baren, då vi fick vänta på vårt bord och ett fat med tre olika sorters kallskuret när vi fått bordet. Vi trodde nämligen att vi skulle hinna hungra ihjäl..:-)
Sedan fick vi in förrätten som var Kalixlöjrom och minutrökt röding. (det var ett rökfyllt glas vänt upp och ner över rödingen när vi fick in den.) Mycket gott!!
Varmrätten var också röding, fast ugnsgrillad och till efterrätt blev det en kladdkakevariant. Det är verkligen gott när maten är proffsigt tillagad och man får hjälp att välja ett vin som verkligen passar! 
En mycket trevlig kväll och tack till dottern som skjutsade oss, så att vi inte behövde ta bilen själva. :-)
 

Norge 2014 del 5 ( Å, Lofoten)

Längst ut på Lofoten, vid vägens ände, ligger den lilla fiskebyn "Å". 
Det var vårt egentliga mål med resan och jag är så glad över att vi bestämde oss för att åka allra längst ut.
Vi hade bokat en Rorbu, ett namn på en liten Norsk fiskestuga, idag ofta ombyggd för uthyrning med självhushåll.
I vårt fall var det ett litet större hus med boenden i olika ingångar. Den gamla charmen var bevarad, och man befann sig mitt i fiskesamhället både inomhus och utomhus. Vår stuga låg bara ett par meter från piren och vi hade utsikt över det öppna havet åt ena hållet och åt andra hållet hade vi alla fiskebåtar på in och utgång.

Vid middagstid gick vi till byns enda restaurang och åt så himla god mat! Vi satt på deras stora träterass som var byggd ovanför vattnet. Fiskmåsarna sjöng för oss och vi kunde sitta på första parkett för att kika på när fiskarna tog vara på fiskefångsten från dagen. Det är så vackert inne i byn och trots att jag vet att det är ett riktigt turistställe, så kände man aldrig av det. Det var lite som att tiden hade stått stilla på vissa ställen och vi kände oss som besökare i byn, inte som en turist i mängden.
 

Norge 2014 del 4 (Lofoten)

Så var vi då ute på den karga halvön Lofoten. Vi hade ju verkligen toppenväder, jag undrar hur det är att bo hä på vintern? Vi stannade på ett café som låg intill ett glasblåseri. 
Gott fika, bra rastningsrunda för Tassa och vi passade på att kika närmare på tillverkningen av glaskonsten och på alla de torkade fiskar och fiskhuvud som var det mest utmärkande för Lofoten. Överallt kantades vägen av dessa ställningar för att torka fisk.
 

Norge 2014, del 3 (mot Lofoten)

Tidigt på morgonen dag två, gav vi oss iväg över gränsen till Norge.
Det är en ren njutning att åka bil i det landet, vackra vyer överallt, det ena avlöser det andra hela tiden!
Vi stannade kort på några platser, men så kom vi fram till några klippor där vattnet var så vackert! Jag fick en känsla av att vi var i Kroatien igen! Vi traskade runt där och kikade på sjöstjärnor, snäckor, vackra orkidéer och mitt i allt fanns det även hjortronplantor!
En skön paus och det var svårt att slita sig från allt det vackra.
 

Norge 2014, del 2 (Katterjokk)

Så var vi framme i Katterjokk, en turiststation/hotell/restaurang nära Riksgränsen.
Vi blev förvånade över hur rummet såg ut, lyxigt med glasskjutdörrar mot ett fint trädäck, men extremt "compact living"! Har aldrig tidigare sovit i något mer skåpliknade säng. Rummet var funktionellt, men inte sov jag många timmar i den värmen och i den trängseln! (Fast jag fick ju se midnattssolen när jag var uppe och svalkade mig på natten!! :-)
Vi åt en underbart god middag på restaurangen "Ebbes kök", satt utomhus och surrade länge, njöt av både efterrätt och konjak!
Efter maten gick vi en lång promenad i området som bestod av spångar, utsikt, kvällssol och broar över det forsande vattendraget som var där. Som avslutning gick vi ner och fiskade. (eller jag och Tassa gick ju bara dit och lämnade Martin för att sedan fortsätta promenaden på egen hand)
En kul grej jag fotade var de sommarparkerade skotrarna som bevisar att sommaren är så kort i dessa trakter att det inte är någon större vits att köra undan skotern utan man lämnar den bara där skoterföret tar slut för den säsongen. ;-)
 
 Norge 2014, del 1 (till Abisko)

Äntligen har jag kommit mig för att ordna med bilderna från Norgeresan i somras!! Bättre sent än aldrig som dom säger! :-)
Vi åkte mitt i sommarens stora värmebölja, 8 juli och var borta endast tre nätter, så det blev väldigt intensivt och inte några sovmornar.
En tripp på 206 mil om vi inte räknar avstickar vi gjorde, så det blev en hel del tid i bilen. Tassa var med på resan, Kira var hemma hos svärmor och ungdomarna klarade sig själva.
Så här såg resrutten ut. Hemifrån till Kiruna, Katterjokk, Riksgränsen, över till Norge, ut till Lofoten och lilla byn Å, sedan färja till Skutvik i Norge, vidare över Saltfjället och till Mo i Rana för att sedan åka över Tärnaby och hem.

Första bilderna är från en supermysig rastplats strax innan Gällivare någonstans. Har stannat där tidigare med väninnan, då vi varit på väg till och från hundutställning i Gällivare. Dom har café på sommaren, supergoda renklämmor och laxklämmor!!
Sedan åkte vi mot Kiruna, en stad jag faktiskt aldrig varit i tidigare.
Vägarbete nästan hela vägen mellan Gällivare och Kiruna, det var inte kul!
Målet för den här resdagen var Katterjokk, men innan dess hann vi se mycket vackert! Vid Silverfallet, Abisko stannade vi lite extra, det var mäktigt att se!
 


 

Skellefteåvecka

Jag hade oroat mig lite inför februariveckan i Skellefteå. Februari kan vara riktigt kall och full med snö, tänkte på om bilen skulle starta och sånt.
Men veckan bjöd på strålande solsken och bara ett par minusgrader, det var så fint att jag tog en liten promenad varje lunchrast.
Visserligen var det mycket snö, men det gör ju inget om dom hunnit ploga.
Lektioner, grupparbeten, redovisningar och föreläsningar var förstås intressanta allt igenom. Jag fotade lite bilder ur en enormt söt bok, full av ordlekar runt ordet KO och annat.
 

50 år!!

Ett litet kalas har vi också hunnit med. Min bror fyllde 50! 
Vi var där på kaffe och tårta, större firande än så ville han inte ha.
Söta Williot lekte med kameran i min telefon. :)
 
 

Väninneweekend

I december åkte jag och väninnan på en weekend! Målet var att komma bort från alla måsten och den grå vardagen, så att tiden och ekonomin gjorde att vi inte kom längre än till Ö-vik gjorde inget alls!
Det är inte vart man är i livet som spelar någon roll, utan vem man delar livet med! :-)

Sagt och gjort, lämnade familj, hundar, jobb och annat hemma. Packade bilen och drog iväg. 
Vi hade bestämt att vi bara skulle göra det vi tyckte var kul, så vi hann inte mer än två mil från stan innan vi började kolla efter geocacher! Vi pratade, skrattade, skvalldrade och geocachade hela vägen ner till Ö-vik och jag tänker aldrig berätta hur många timmar det tog! :-)

En av cacherna vi tog, var på en plats där jag och väninnan har fått för oss att "Hagamannen" (Googla på det om ni inte känner till honom) härjat och övernattat och vi var tvungen att gå in i mörka skogen för att hitta cachen. Himmel vad man kan skrämma upp varandra!! :-D
En annan cache såg ut som ett dockskåp, vilken genomarbetad sak!!

När vi kom fram till hotellet, smuttade vi på ett glas Cava innan vi sent omsider stupade i säng!
Nästa dag tog vi sovmorgon och njöt sedan av en ordentligt lång hotellfrukost! Dagen blandades sedan med shopping, geocaching, cafébesök och hela dagen njöt vi av det härliga vädret!
En av fördelarna med geocaching, är att man ofta får något kulturellt på köpet! Den här ovanliga, äggformade stenen och "tidskapseln", det skulle vi aldrig sett om det inte vore för att vi letade en cache!
På kvällen blev det middag på nattklubb och sedan nattvandring! :)
 
En väldigt trevlig helg!! Vi gjorde bara saker som vi hade lust med, tittade aldrig på klockan, sov tills vi vaknade, kostade på oss god mat och dryck och pratade till punkt utan att bli avbrutna!
 
 

Glaskonst

Jag har en arbetskamrat som pysslar med glaskonst på fritiden. Jag och maken var där på besök en kväll och passade på att kika lite i hennes verkstad (Hon har egen glasugn) som hon har i en friggebod "Skaparboa" på tomten. Synd att jag bara fick mobilbilder, det visar inte den fina lystern det blir i glaset när ljuset speglas.
Hon gör smycken i olika former,  fina uppläggnings/fruktfat, fönsterprydnader, änglar och trädgårdsdekorationer.
Vi fick även middag hemma hos dom! Jag blev helt faschinerad av maten, har aldrig ätit något liknande på en hemmamiddag.
Det var ungefär som tacos, fast med asiatiskt innehåll. Stora tallrikar med uppskuren plockmat. Sallad, gurka, morötter, avocado, rå lax, rå tonfisk, räkor, friterad kyckling, friterad biff, glasnudlar och massvis av annat gott. Sedan fick man göra sitt eget "paket" i ett sånt där "rispapper" som ser ut som runda tacoskal, fast genomskinliga (har ingen aning om vad det heter faktiskt?) Man blötlade dem i varmt vatten för att dom skulle bli mjuka. Till det fanns det olika sojasåser och en chilisås att doppa i och givetvis skulle man äta med pinnar! :)
Vansinnigt gott och utomordentligt trevlig och social "pratmat"
Detta ska jag definitivt prova hemma, vi som älskar både sushi och tacos!
Kvällen avslutades med sällskapsspel och fin Rom!
En bra kväll helt enkelt!! :-)

Tulpaner

Tulpaner i januari är det bästa som finns! (10/1)
 

Pussel

Vi har haft en pusselperiod här hemma! Ofta tar vi fram pusslen under jullovet, men i år blev det senare.
Jag älskar att pussla och det är ett bra sätt att umgås på kvällarna, bättre än att sitta framför dator/tv.
Nu har vi slut på pussel och planerar att köpa nya.
Egentligen skulle man ju kunna byta med varandra, man lägger ju sällan ett pussel mer än en gång.
 
 
 

After work

After work med lilla familjen en fredag i januari.
Vi beställde en stor bricka med plockmat. Minihamurgare, sandwish, pulled pork, sötpotatispommes, dipsåser, kallskuret och annat gott. Jag ber om ursäkt för den oaptitliga färgen, men mobilen gör inte maten rättvisa. (har knappt rört systemkameran på fyra månader!) 
 
 
 

Personlig tårta!

Den hemmaboende dottern och hennes pojkvän fixade den finaste födelsedagstårta jag någonsin sett!!
Synd med mobilbild, men ni ser ju att det till och med är hundtassar på den!! 
 
 
 

Familjemiddag

Vi firade min födelsedag i januari med ett restaurangbesök på Plectrum, en väldigt trevlig kväll där alla var med och det är ju inte så lätt att få i hop alla när man är 15 st!
 

innan jul

Dagen innan vi åkte till Berlin hade vi mysig middag hemma hos äldsta dottern. 
Vi åt plankstek och det är hundra år sedan! Gott var det! (Ännu godare blev det för att jag inte lyfte ett finger, utan blev serverad allt.)
 

RSS 2.0