Älgkött

Maken jagar älg, så älgkött finns alltid i vår frys.
Jag brukar slippa ta hand om det, för maken gör det oftast själv och så har vi världens bästa svärmor förstås! 
Men i torsdags låg det på min lott att göra i ordning stekar och andra köttbitar, mala köttfäs, paketera och märka upp.
Jag kom ihåg när barnen var små och ekonomin såg annorlunda ut. Då var älgfärs det vi åt som mest. faktiskt, så var det flera år då vi aldrig köpte eller åt vanlig nötfärs här hemma.
Vet inte hur gamla barnen var när vi var inne på en Ica-affär och dom såg köttfärs i kyldisken. Dom blev helt exalterade och ropade - Mamma! Man kan köpa köttfärs här!! :D
(Vi köpte ju aldrig nötfärs utan det fanns ju alltid älgfärs i vår frys och köptes ju inte på Ica)

 
 

Dollarstore

Jag såg i tidningen att Dollarstore vill öppna i Umeå!
Jag gillar Dollarstore, brukar alltid gå in där när jag är i Lycksele. 
Visserligen är ju utbudet ganska likt ÖoB, MM och Rusta...men jag tycker nog att det är lite skoj i alla fall.
 
 

Svampdagar!

Det bästa som finns, är soliga septemberdagar i skogen! Jag älskar att plocka svamp, strosa med Tassa och dricka lite kaffe på nån mossig stubbe!
Men nu har jag legat sjuk i två veckor, en riktigt jobbig förkylning som vägrar ge med sig. Jag har visserligen orkat gå till jobbet ett par dagar, men sedan är orken slut. Jag känner mig som hundra år i kroppen, sover dåligt för hosta på nätterna och har verkligen ingen som helst ork.
Hoppas det släpper snart så att jag inte missar hela vackra hösten.
 
 

Uterummet, det kommer fikon!

Det växer och frodas i uterummet, blommorna där mår bättre när det inte är så vansinnigt varmt.
Jag älskar mitt fikonträd, och nu såg jag att det börjat komma fikon!? Visserligen bara miniknoppar, men jag blev glad i alla fall. 
Dessvärre har trädet fått lite spinn och det är inte kul. Jag duschar och behandlar, använder lite gift också som är så tufft att några blad fallit av. 

De andra växterna verkar må bra, blommar fortfarande för fullt! Tomatplantan har helt plötsligt bestämt sig för att växa enormt och producerar tomater för fullt! 
Vindruvsrankan lever, men den är såå tanig. Vi får se hur det går med den i framtiden.
Björnbär blev det rätt många faktiskt och nu ska jag läsa på hur den plantan ska beskäras.

På sista bilden ser ni min ingefäraplanta! Jag stoppade ner två bitar gammal ingefära jag hade hemma och den har vuxit bra. Den är inte vacker alls, men det ska bli kul att se om ingefärabitarna går att ta upp och äta igen. 
 
Vi har haft några nätter med frost, men i uterummet har det inte varit minusgrader än. Jag räknar med att växterna ska klara sig där inne några veckor till.
 
 

Torrbergsstugan

Häromdagen träffade jag Ingela, min kompis som också har Berger des pyréneés!
Det var länge sedan vi träffades, det har mest blivit att prata i telefon under min utbildningstid. Det är först nu när jag är klar med utbildningen som jag börjar förstå hur mycket tid jag la ner på den.
Nåja, vi bestämde oss för att gå upp till Torrbergsstugan efter Tavelsjöleden.
Det är en stuga som är öppen med servering på vintern och är mycket populär för skoteråkare.
Man kan gå från flera olika håll, men vi valde den korta vägen från Selet.
 
Utedasset vid Torrbergsstugan är en liten sevärdhet i sig. Väldigt speciellt inrett och med en historia om bygget med rivningsvirke från Hagagården i Umeå. Det är en ren (ja, det är alltid rent där inne) fröjd att besöka dasset!

På vägen ner från berget fick vi för oss att leta svamp. Vi gick länge i skogen och kikade och letade, men inte en endaste kantarell fick vi syn på. Däremot lyckades både jag och Tassa plurra. Jag halkade på en rot och stöp på knä i det blöta. Tassa missbedömde ett hopp över ett dike och landade med nosen djupt i dyn. :D

Just innan vi kom fram till bilarna igen, så svängde vi av där det stod "grundkurs i träförädlig"? Vet inte riktigt vad det var faktiskt, ett stort inhängnat område med planterade träd och skyltar med information om olika korsningar? 
 
En jättetrevlig dag! Det är alltid trevligt att träffa Ingela och hennes hundar. Nu bestämde vi att vi ska försöka få till en promenad igen innan snön kommer. Det är inte alltid så lätt att hitta passande dagar då vi jobbar så olika, men vi ska försöka.
 
 

Parfym och vindruvor

När maken kom hem från sin arbetsresa i Japan, överraskade han mig med två parfymer!! 
Den högra är min favorit som jag har haft i många år och den vänstra är samma märke men en annan doft.
Jag älskar parfymer och dofter, men det blir inte så himla ofta man använder de nu när det finns så många som är allergiska.
Svärmor kom med massor av vindruvor som hon odlat själv, jag tog med några klasar till jobbet så att tanterna och farbröderna fick smaka - det var väldigt uppskattat!
Och jag har fått tag på fler skott av ampellilja, så nu ska jag bara hitta krukor så att katterna kan få. 
 
 

Mysloppa!

Mina hundar har alltid varit välkomna i sängen! Det är det mysigaste som finns att vakna med en hund som vill bli kliad på magen! 
 
 

en eftermiddag på stan

Jag hade lite ärenden att göra i stan och hade så tur att båda flickorna kunde möta upp och hålla mig sällskap.
Jag köpte bland anat en print på Claes Olsson, det ska framöver bli en tavelvägg i vardagsrummet. Har redan tittat ut lite fler printar som jag ska beställa hem.
På Ikea köpte jag blommor och de här "pinnarna", det är någon sorts dracena och jag tyckte de var fina. 
Jag bjöd sedan flickorna på middag i deras lägenhet, det blev plocksallad från ica enligt deras önskemål.
Nu håller jag på att odla skott av ampellilja till katterna. De blommor som jag tog dit har redan ätits upp. :-)
På sista bilden ser ni min kaffemugg som jag har på jobbet! :D
 
 

Trattkantareller

Äntligen är trattkantarellerna här! Har varit ute och kikat lite tidigare, men inte hittat några, men nu var de plötsligt här!
Inte så många och fortfarande väldigt små, men dom är helt klart på väg!
Jag och Tassa var ute i flera timmar, helt underbart väder! Jag satt så länge med mitt kaffe där i skogen, att hon blev less och la sig ner. Det är ovanligt, hon är en hund som alltid är på väg, alltid full av energi. Men kanske kände även hon av lugnet i skogen den där dagen?
 

Ta vara på bra dagar

Det har varit kyligt ett tag, det känns att hösten är här. 
Jag kämpar lite med livsomställningen att båda flickorna flyttat hemifrån. Jag som alltid har varit så mån om egentid, tid för mig själv - nu har jag det i överflöd?
Eftersom maken jobbar så mycket, försöker vi att ta vara på de bra dagarna och hitta tillfällen då vi har tid för varandra.
Jag spenderar i alla fall mycket tid i vårt uterum, är så glad över att man förlänger sommarsäsongen med blommande växter där inne trots att frosten redan tagit växterna ute. 
 
 

Björnbär!

Jag har fått björnbär!
Köpte en planta i år, mest för att den var så fin och lite för skojs skull.
Trodde inte att jag skulle få björnbär, men det fick jag! 
Inte så många och dom var inte ens speciellt goda - men det är roligt i alla fall!
Nu ska vi bara se hur det går att övervintra plantan. :O
 

Viksjö Mat & Nostalgi och Sandöbron

När vi lämnade Västanåfallet, så kom vi helt oplanerat förbi Viksjö Mat & Nostalgi. Det var oväntat trevligt!
Det var en stor loppis på baksidan, inomhus var det en lite finare "antik"/loppis och visning av gamla bilar. 
Det fanns ett 50-tals matställe där inne också, allt inrett med 50-talsmöbler, en riktig jukebox och annat kul att kika på. Vi åt vår middag där och kikade även i lanthandeln, där man kunde köpa mat som vanligt, men allt var som att det stoppat tiden 1956 eller nåt.
Jättekul upplevelse!
 
Mätta och belåtna åkte vi hemåt. Vi stannade vid foten av Sandöbron, där E4:an gick när jag var liten. Kul att återse Westerlunds konditori, där vi alltid stannade på våra bilsemestrar. :-)
Sandöbron är vacker, man vi hittade ingen bra plats att fotografera den och nu var vi dessutom väldigt trötta efter den intensiva kortweekenden. Men så nöjda!
 Västanåfallet

Vi vaknade upp till en solig dag i Härnösand. Njöt av en god hotellfrukost innan vi gick ner på marknaden. Idag var det full fart i alla stånden, eftersom blåsten avtagit.
Vi hittade inget speciaellt att handla, men det är ju alltid kul att kika. När vi var nöjda, så köpte vi oss en Langos för att sedan lämna Härnösand.
 

Vi åkte till Västanåfallet i Eksjöån i Härnösands kommun. Det är ett kaskadvattenfall med fallhöjd på över 90 meter. och runt omkring är det en vacker omgivning med mycket att se på.
 
 

Ådalen III

Båtfärden gick från kajen i Härnösand och sedan åker man Ångermanälven upp till Höga kusten-bron och tillbaka. En tur på fyra timmar och under tiden finns det en stor skärgårdsbuffé framdukad.
Trubadurer står för underhållningen och baren är öppen.
Jag kan säga att det var en väldigt trevlig stämning på båten!

Skärgårdsbuffén var verkligen i hög klass. Massvis med olika mat att välja på, rent och fräscht och supertrevlig personal som servade från alla håll!

man hinner mycket på 4 timmar! Vi varvade med att hämta mat och äta i flera omgångar och så var vi ute på däck för att titta på utsikten och broarna vi åkte under.
Underhållningen var fantastisk och det blev spontan allsång. En riktigt trevlig resa som sagt, jag rekommenderar den verkligen!
När vi kom tillbaka till kajen, så var vi så uppspelta att vi tog en promenad på två timmar för lite geocaching!
 
 

Härnösand och Ådalen III

Jag och väninnan gjorde oss en kortweekend när till Härnösand.
Vi hade bokat in oss på en båttur med Ådalen III
Det blåste storm hela dagen och när vi skulle köra över Höga kusten-bron, blev vi riktigt nervösa, men det gick bra.
Framme i Härnösand, gick vi runt på stan en stund. Det var marknad den här helgen, men stormen gjorde att det flesta stånd hade packat ihop.
Vi hittade en fotoutställning som var trevlig. Sedan gick vi på chinarestaurang och åt en sen lunch innan vi checkade in på hotellet. Utsikten från hotellet var fin och rummet helt okej.
Väl på hotellet försökte vi få ordning på våra genomblåsta frisyrer innan det var dags att gå ner till båten som la till just nedanför hotellet.
 
 

Bajspåsar och stubbar

Bajspåsar är bra till mycket, att plocka svamp i t.ex! :D
När Tassa var valp, började vi leka leken "hopp upp på stubben" och det leker vi fortfarande! (Eller hon leker och jag kan inte motstå hur gulligt det är, så då belönar jag naturligtvis!)

 
 
 

21 år!

Dottern fyllde 21 år! Helt obegripligt vad tiden går fort!
Familjekalas i hennes lägenhet, trångt och mysigt!
Jag hade med mig ett par blommor till katterna, dom gillar inte kattgräs, men behöver ju något att tugga på. Nu hade jag läst på ordentligt och ampellilja ska inte vara farligt för katter. 
Keso och Kiwi älskade blommorna, så det blir nog bra!
jag hade också med mig vår picknick-korg och katterna ska alltid undersöka allt som kommer in i lägenheten. :D

 
Flickorna hade inte hunnit äta middag, så vi köpte sushi och tog med oss. Älskar sushi och vi har hittat ett ställe här i stan som har mycket vegetarisk sushi, då kan man blanda och välja själva.
Naturligtvis måste man ha ljus på tårtan, få en födelsedagssång, blåsa ut ljusen och önska sig något!
 
 
 

Krogberget

Av någon anledning har jag inte varit upp på Krogberget i sommar? Det är ju en riktig favoritplats som ligger nära där jag bor och jag brukar ha varit där ofta.
Nu packade jag min nya fina Kåsa, kaffe i favorittermosen och en tjock korvmacka, så gick vi upp - jag och Tassa!


Vi satt och njöt i eftermiddagssolen, tittade på grottorna och jag byggde ett par små stenpyramider.
Tassa klättrade även i träd (ett litet lågt)
Alltid när jag är där, brukar jag se över grillstugan lite. Det är ett tillhåll för ungdomar och det händer att man får plocka upp krossat glas och städa ihop flaskor och burkar. Men den här gången var det snyggt och prydligt! :D
Tänker att jag måste gå hit fler gånger nu i höst!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En egen Kåsa

I flera års tid har jag stört mig på att maken som är så mycket ute i skog och mark, fiskar och jagar mm, har en sån ful "kåsa" i ryggsäcken!!
Han använder en sån där av plast, som man kan vika ner kanterna på - extremt ful!!
När han fyllde 50 år, tänkte jag och barnen köpa honom en riktigt fin träkåsa, men fick hicka när vi såg priserna! (Vi kollade på hantverksbutiken i stan)
Nu när vi var ute på våra små korta vandringar, så sammanföll det med vår bröllopsdag och jag föreslog att vi skulle köpa en kåsa på Slöjdarnas hus som vi i alla fall åkte förbi.
Men snopna blev vi, då de inte hade några kåsor där?
Då kom vi på att en farbror i byn brukar ha såna hemma. Han är egentligen knivtillverkare, men har lite annat också.
Så, samma kväll åkte maken och köpte två kåsor hos honom, en åt oss var! Vi bad honom också att bränna in vårt bröllopsdatum, så att de skulle kännas mera personliga! <3

Maken kom inte bara hem med kåsorna, han köpte även en fin jaktkniv! 
Känner mig så nöjd över sakerna, kaffet blir ju så mycket godare när man dricker ur en riktig Kåsa!
Kåsorna är tillverkade i Finsk masurbjörk och det blir så vackert mönster av masurbjörken!
 
 

Stornorrfors kraftverk

På hemväg från Öreälven stannade vi vid Stornorrfors kraftverk. Solen tittade fram och det var så vackert där. Kikade lite extra på delar av laxtrappan som vi inte sett tidigare. Jättebra att det ordnas så att fisken kan fortsätta vandra i våra älvar.
 
 

Öreälven och Tallbergsbroarna

När vi hade varit vid Storforsen, så åkte vi vidare till Tallbergsbroarna!
Jag vet inte om ni minns Gevalias reklamfilm från 1996, men den är inspelad på den här platsen!
 
Vi stannade länge under broarna och vandringsleden går hela vägen efter älven. Jag tog Tassa på en ordentlig promenad åt ena hållet, tänkte att jag skulle hitta några kantareller, men icket!
Maken fiskade, men ingen fiskelycka denna dag.

 
 

Öreälven - Storforsen

Den 21 augusti firar vi vår bröllopsdag med ännu en heldag ute i skog och mark!
Den här gången åkte vi till Öreälven.
Vi började med att åka till en plats som heter Storforsen. Väldigt vackert och fiskevänligt. Det var bara det att vi var lite dåligt pålästa, så vi gick ner mot forsen från "fel" sida av älven.
Det innebar en enormt brant backe genom delvisa övervuxna stigar. Det var så brant att man nästan hade lust att sätta sig på rumpan och åka ner.
Väl nere vid forsen, upptäckte vi att den egentliga grillplatsen och raststugan var på andra sidan älven! Det fanns en hängbro, men inte en chans att jag skulle gå över den!! :O 
Nä, vi stannade kvar på fel sida och studerade hur folk på andra sidan tog bilen hela vägen fram till forsen! :D
Nåja, vi hade trevligt och det blev en ren utmaning att ta sig upp efter branten igen!
Vi valde en annan stig då, i tron om att den skulle vara mindre brant. Det var den inte! Jag fick bitvis klättra på alla fyra och dra mig upp med hjälp av rötter och blåbärsris. Helt genomsvettiga blev vi av det fyspasset!!
 
 
 

Serietips

Jag ser ju sällan på tv, jag kollar mera på svt-play och liknande när det passar mig.
Men jag ser även en hel del serier.
Senaste serien jag såg var, "The nigt of"
Verkligen jättebra!! 
The Night Of är en amerikansk kriminaldramaserie i åtta delar. Serien bygger på den brittiska serien Criminal Justice som visades 2008-2009. The Night Of är skriven av Richard Price
 
Den handlar om en kille som av olka anledningar hamnar hemma hos en tjej. När han vaknar i hennes kök senare på natten så är hon knivmördat och ni förstår ju vem som ser misstänkt ut...
Älskar rollkaraktärerna, särskilt advokaten som blir förälskad i en katt och har problem med exem på fötterna! :D
 
 
 

RSS 2.0