spindelskräck och Silverax

Den här otäcka spindeln har gjort ett när i hallonbuskarna, så nu vågar jag inte plocka hallon! :O
Jag har en växt som jag fick av min pappa för nästan 20 år sedan. Pappa kallade den för silverax, men jag har ingen aning om det är det rätta namnet? 
Dessvärre har ormbunkarna spridit sig in i den, jag behöver verkligen städa upp i den rabatten.
Upptäckte också en röd lilja mitt bland mina gula dagliljor, som jag aldrig sett tidigare? Vet att jag planterat ut liljor som jag fått i kruka, men de har aldrig kommit upp och jag har inget minne av att jag haft någon röd?
 
 
 
 

Ölandsskiffer

Vi har fått tag på lite Ölandsskiffer! Tänkte att det kunde användas nere vid Pergolan framöver.
Jag tycker mycket om det lite skrovliga och rödaktiga skiffret. Har en idé om hur det kommer att se ut, men det är i framtiden....
 
 

Insynsskydd

Nu är insynsskyddet klart! Nu har vi en hörna för alla fula saker som behövs runt oss. Vi ska bara få undan den gamla hundkojan också, men den är tung att lasta på släp och åka till sopstationen med. Vår sopstation har inte heller öppet mer än en gång i veckan och det ska passa att åka dit då..
 
 
 

Mini-Lime

Mitt Limeträd hade ju några frukter när vi köpte det och vi väntar på att de ska mogna.
Men några små frukter har ramlat ner. Jag tittade närmare på en av dem och se, där var en helt perfekt liten minilime!! 
och så ett par bilder från en vacker kväll när solen tittade fram efter en lång grå dag.
 
 
 
 
 
 

Keso ger mig gråa hår!

Keso gör mig så nervös ibland, särskilt när han är i slagsmål. Han fick ett otäckt sår under örat och ett tag trodde jag att vi skulle behöva åka till veterinären. Men jag tvättade och pysslade flera gånger/dag och det började läka till slut.
 
När jag är ensam hemma gör jag ibland "snabb-pizza" på tortillabröd. Väldigt gott och nu när jag har färska kryddor blir dt ännu godare! En skål med jordgubbar och hallon till efterrätt.
 

Var tvungen att måla lite till

Hm...nä, jag hade inte målat klart.
När jag fick så fint på bron, märktes det så tydligt att färgen på väggen var dålig.
Så, jag letade reda på den röda färgen och målade den lilla snutten intill dörren.
Nu kan jag väl vara nöjd?

Och mina stackars änglatrumpeter!! Jag får inte bukt med ohyran, men det kommer blommor i alla fall! Tappra blommor!
Och vet ni vad? jag trodde jag hade planterat jordgubbar i krukan på framsidan, men så upptäcker jag plötsligt att det är en smultronplanta där också!! Jag har så dåligt minne....:-) Men så gott med några smultron i morgonfilet!
 
 

Sushi och chokladmynta

Jag har tagit fler sticklingar av chokladmyntan. Gillar verkligen den där after eight-smaken! 
Sushi till middag i uterummet, smakar alltid bra. Och till det ett glas Prosecco.
 
 
 

Hallon

Hallon är så gott! De verkar bli riktigt fina i år även om det inte är så stora mängder.
 

Mina fina

Den här bilden fick jag av döttrarna då de sammanstrålat i Budapest för en festival. (yngsta dottern kom direkt från tågluff och Wien, därav den söta klänningen)
Det är så roligt att de trivs tillsammans och gör så mycket roligt ihop.
 

sjukdom

Fotade en gran som såg konstig ut, frågade maken senare och han sa att det var en form av svampsjukdom.
 

Men vart är mina gula kantareller??

Det har ju regnat mycket i sommar, jag var så säker på att det skulle bli mycket kantareller på mitt lilla ställe!
Tog med mig Tassa och svampkorgen, men va? Hittade högst tre svampar, små, små....
Vet inte om svampstället håller på att dö ut eller om det varit för kallt för svampen, men andra hittar ju?
Nåja, vi fick en trevlig stund i skogen och blåbär finns det gott om! Men jag plockar sällan blåbär.
Sist en bild på en enorm tistel som var så vacker i kvällssolen.
 
 
 
 

Målat klart?

Jag vet inte hur många gånger jag städat bort färg och penslar och trott att jag målat klart för i år?
Men nu har jag målat bron ett extra varv i alla fall. 
Köpte två myror på en affär i Ö-vik när vi körde hem, får se om dom ska bo så här eller om jag sätter upp dem på väggen.
 
Det blommar för fullt och vi äter jordgubbar varje dag!
 
Även i köksträdgården frodas det, vi knaprar andra skörden rädisor och har börjat på morötterna. Röda och svarta vinbär är på gång.
 
 
 

Härnösand-weekend del 4

På söndagen var det dåliga vädret tillbaka, så med full regnmundering försökte vi njuta av Murberget som är ett muséum och andra sevärdigheter. 
Efter lunch blev det raka vägen hemåt med lite stopp för någon geocache. 
Just innan vi var hemma, så fick vi uppdraget att mata några hönor hemma hos en bekant som var bortrest. Det gjorde att vi befann oss på lämplig plats för att ta en geocache även i den byn.
 
Så var helgen över. Vädret kunde verkligen ha varit bättre, men jag tycker nog att vi gjorde det bästa av det och humöret var på topp hela tiden!


Härnösand-weekend del 3

Så var det dags för huvudsyftet med resan. En tur med MS Ådalen III
Turen startar i Härnösand och följer Ångermanälven upp till Höga kusten-bron och sedan tillbaka. Det tar drygt fyra timmar. På båten serveras en god skärgårdsbuffe och det är underhållning under tiden. 
Vi hade så himla tur med vädret, att vi kunde sitta ute på däck och lyssna på underhållningen.
Det blev en perfekt kväll och jag rekommenderar alla att prova den resan.
 
 
 

Härnösand-weekend del 2

När vi vaknade på lördagen tog vi det lugnt och njöt länge av hotellfrukosten. Vi hade inte bråttom och vädret var samma elände. Men vi morskade upp oss, tog på regnkläder och gav oss ut. Gick en sväng på stan och fönstershoppade innan vi kom på att vi skulle kika på teknikhuset. Väl framme där, så ändrade vi oss (kändes inte värt att betala inträdet då ingen av oss egentligen var intresserade) och åt bara lunch där inne i värmen. Vi beställde in lyxtoast och det var ett väldigt bra val.
Sedan var klockan så mycket att det var dags att göra sig i ordning för kvällen. 
 
 
 

Härnösand-weekend del 1

Förra året var jag och väninnan till Härnösand över en helg. Det var så trevligt att vi bestämde oss för att göra om det i år igen!
Vi åkte ner en fredag och passade på att ta några geocacher på vägen. Vi valde de som låg nära vägen, så det blev lätt att stanna.
Efter ett stopp för kaffe på macken i Ö-vik, blev det en cache i samma stad. Den var enkel på ett sätt, vi såg den på långt håll. Men klurigare är det ju när den placerats så att det blir svårt att förklara varför det går tanter just där. Men det är kul tycker vi.
 
Sedan valde vi en i Nordinggrå, där favoritpoängen var hög. Den blev en utmaning både att hitta och för att det var en man som parkerat sig bara några meter ifrån. Men ni ser, placerad på en anslagstavla bakom ett anslag.
 
Väl framme i Härnösand, så installerade vi oss på hotellrummet och satt och pratade en stund. Passade på att prova en smirnoff ice, vi inte provat tidigare.
Vi bodde på First hotell stadt, samma som förra året. Men blev besvikna på rummet, det var slitet och sunkigt, luktade gammal rök och var mörkt och trist. Nästa gång ska vi bo på nåt annat ställe.
 
 
Så tog vi oss en promenad trots att vädret var riktigt tråkigt. Det blåste kallt och började till slut regna rätt ordentligt. Tur att vi hade regnkläder.
Stannade på Mac Donalds för lite mellanmål och varvade turistpromenaden med geocaching och ett snabbt besök på Dollarstore. När vi var tillräckligt blöta och kalla, gick vi tillbaka på hotellet, bytte om och satte oss på en restaurang för middag.
 
 
 
 
 
 
 
 

Förr och nu

Vi köpte vårt hus 1996, och flyttade in på våren. 
Det här är en bild på huset som fotades sommaren efter det tror jag 1997.
Titta noga på den lilla pilen i rabatten. Den var så spinkig att vi ställde ner ett spett för att stötta den och spettet var tjockare än trädets stam.
 
Det här är huset från samma vinkel, 20 år senare!!


Ser ni?? Pilträdet har blivit enormt!! Vi måste ta ett beslut om vad vi ska göra med det. Kronan ligger snart ovanpå taket till huset. Men jag gillar trädet och vill helst inte ta bort det helt. Nu funderar jag på om man kan såga ner kronan och "börja om". Ser att folk har gjort det på vissa ställen.
 
 
 
 
 

Måleri, målera

Nu är bron och spaljen klar, här ser ni också början på "insynskyddet" jag nämnde.
(och min majs och fina Keso)
 

stackars pionerna

Hagel och häftiga regnskurar är inget pionerna klarar, så nu var det över för dem i år.
Men mitt Limeträd blommar så fint och det doftar så himla gott!

Åkte en sista gång till blomstertorgets utförsäljning och köpte dill, oregano, citronmeliss och en extra mynta. Kryddor är fint, även om man inte hinner använda och äta upp allt.
Köpte även nya växter i stället för penséerna på bron.Priserna var typ nästan gratis, så jag bryr mig inte om att folk säger att sommaren är slut.

 
 
 

regn varje dag

Vi har rivit bort vår gamla hundgård som ändå aldrig använts av någon hund. Där ska vi i stället sätta upp en liten vägg, som ska dölja fula saker som gräsklippare och annat skrot man har framme. Tycker inte att det är så snyggt att det är det första man ser när man svänger in på vår gård.
Vi tänker återanvända gamla brädor från en tidigare altan, tänker att det inte behöver kosta så mycket.
Jag kämpar med att måla brädorna till vårt "insynsskydd", men det ska liksom regna ett par gånger varje dag verkar det som.
 
Men efter de här regndagarna blir det ofta vackra kvällar och man ser dimma inne i skogen. 19 mm kom det i sista skuren. Jag har roat mig med att skriva upp varje gång jag tömmer regnmätaren i sommar....
 

Ny telefon och mera regn

Min telefon har bråkat med mig länge. Först var det att den laddade ur så snabbt, jag fick ladda hela tiden! Sedan började kamerafunktionen krångla. När jag öppnade kameran, (eller appar där jag ville fota som snapchat och instagram) så darrade och sprakade bilden ett bra tag innan jag kunde fota. Det var som att den blev elektrisk och det fräste om den...
Köpte mig alltså en ny telefon och är trogen samsung sedan många år. En Samsung galaxy S8 blev det naturligtvis.
Testade att fota under tiden det kom en hagelskur, men jag blir lite osäker på vilken storlek och form jag vill ha på bilderna....? Har ju tidigare haft väldigt avlånga bilder, men kanske man ska prova med lite mer åt det kvadratiska hållet?
 
 
 
 
 

Glassbonden och golf i byn

Ett besök på Glassbonden, minst en gång varje sommar!! Passade utmärkt när vi hade släktingar från England på besök. Tyvärr, var det kallt och regnigt, så min längtan efter en riktigt stor glassmeny byttes snabbt mot längtan efter en varm filt och kaffe. Men det är trevligt där oavsett väder!
 
Efter glassen åkte vi en annan väg hem. Vi var nämligen nyfikna på den nya snackisen i grannbyn. 
En man har ställt i ordning en golfrange på sin åker! Där finns klubbor och bollar, till och med en sån där maskin som portionerar ut exakt 35 bollar i en korg. Betalar gör man i mjölkkrukan intill, eller via swish. Mitt på åkern står en enorm "Peg" som man kan testa att pricka in om man vill. (Det är en gammal lekställning som han klätt in med vit ensilageplast) 
Nästa sommar tänker han göra i ordning en 9-håls golfbana på åkrarna intill. Det som är mest förvånande är att mannen inte är det minsta intresserad av golf själv, och jobbar heltid som kyrkogårdsvaktmästare. :O 
Vem som helst kan åka dit och "golfa", det krävs inget medlemsskap eller annat. Vi har så mycket driftiga och idérika personer runt oss. :D
 
 

Pergola

Vi ska bygga en Pergola! 
Vi har ett hörn i trädgården, där vi har lite kvällssol och där vi ibland har önskat en bättre avskärmning mellan tomt och grannens mark.
Tidigare har vi haft en grillring där, men nu har vi bestämt oss för en Pergola. (Men det ska nog bli någon form av eld/grillmöjlighet också)
Än så länge är det i ett slags skapande och utveckling. Vi har ingen färdig ritning och som vanligt när vi sätter i gång våra projekt, hinner de ändras under själva skapandet.
 
 
Lånat en "padda" för att platta till ytan som ska bli själva golvet.
Projektet går långsamt, det är så mycket annat man vill göra också. Men vi har ingen tidsplan för Pergolan, utan det får ta den tid det tar eller hur många års som helst. :D 
Nu har ju maken börjat jobba efter semestern, så jag tänker att det kanske inte blir så mycket mer än så här i år, men det gör ingenting.
 
 

släkten och galen valp

Middag och supergod sommartårta serverades hemma hos svärföräldrarna när släkt var på genomresa.
Deras granne har skaffat en Welsh Corgi Cardigan-valp som är 14 veckor. Galet söt och helt vild! :D 
Enligt rasstandarden ska nosen vara svart, den här valpens rosa nos bidrar till det fulsöta utseendet. 
Själv tänker jag på tv-serien Alf när jag ser hunden, minns ni den serien?
 
 

Planteringsbänk

Maken är så snäll och har byggt mig en egen planteringsbänk! Det blev som ett stort skåp och innanför dörrarna kan jag ha jord och plateringsredskap. Nära till vattenslangen, så jag kan spola av jorden eller skölja gamla krukor.
Det enda som fattas på den, är en innerhylla och krokar på insidan dörrarna.
Jag blev verkligen jättenöjd, nu slipper jag stå böjd och få ont i ryggen. (Tassa godkände också)
 
 
 

Fjäril och humla

 
 
 

Pioner och jordgubbsefterrätt

Mina pioner blommar så fint i år, men det regnar ofta och då blir kvistarna så tunga. Försöker plocka in och njuta av det jag hinner.
Mitt fina Limeträd tänker blomma! Fullt med knoppar överallt, det ska bli spännande eftersom jag har hört att citrusträd ska dofta ljuvligt.
Resten växer också, chokladmynta-skottet jag fick av dottern har tagit sig fint, paprikan/chilin blir större och större, majsen blir längre och ny har jag visst två physallis på gång.

Vi gjorde god mat på kvällen, så god att jag inte hann fota allt. Men grillspetten kom med på bild och efterrätten som är jordgubbar på spett med smält blockchoklad, glass och massvis av chokladmynta!
 
 

Lunch och geocaching

Jag tyckte så mycket om den Libanesiska maten jag åt för ett tag sedan. Därför föreslog jag för väninnan att vi skulle följas dit och äta en dag.
Hon hade i alla fall lite ärenden på Ikea, så det passade bra med lite tid i stan.
Men när vi kom till lunchstället, så hade de slutat med den libanesiska menyn för att det skulle stänga för semester samma dag. Det som erbjöds var Libanesisk Kaftarulle. Vi beställde in det, men har ingen aning om vad det var egentligen. Smakade som en rullpizza med lammfärs och hummus, men det var gott!
På Ikea blev det kaffepaus, sedan passade vi på att ta några geocacher innan vi åkte hem. 
Hittade lite fina växter som jag fotade också. :D
 

Vildmarksvägen den 7

Strax söder om Saxnäs hittade vi Trappstegsforsen! Jag hade höga förväntningar på den, men blev nästan lite besviken. Gissar att bilderna jag sett, var tagna i en annan väderlek och förmodligen med kvällssolen som lyste upp den.
Vi åkte vidare genom Klimpfjäll där jag aldrig hade varit tidigare, sedan till Vilhelmina där jag ville se kyrkstaden. (Fast jag såg visst kyrkan i stället?) 
Därifrån var det raka vägen till Åsele för att träffa kära Sixten! <3
Där i Åsele fotade jag en utsmyckning på torget. Fick höra att det var en kopia av "Åselesmycket" som är en avbild av ett samiskt solkors.
 
 
 

Vildmarksvägen del 6 Saxnäs

Vi hade bokat hotell i Saxnäs, ett jättefint rum fick vi! men lite märkligt kan det allt vara i mindre samhällen.
Eftersom vi hade Tassa med, så tipsades vi om att det fanns en utgång närmare vårt rum. Snopet när jag upptäckte att jag gick genom distriktssköterskemottagningen! :O Men det var helt i sin ordning sa de. Dessutom fortsatte korridoren rakt in i Saxnäs äldreboende...Haha, allt på samma ställe liksom.

Drack lite bubbel på rummet innan vi gick ner och åt middag. Vi valde att sitta ute, så att Tassa kunde vara med.
Maten var utsökt och vi avrundade med en konjak till kaffet.
Sedan tog vi en lång promenad med Tassa innan det var dags att sova.

 

Vildmarksvägen del 5 Gaustafallet och Stekenjokk

Efter lunchen var vi fyllda med energi och tog sikte på Gaustafallet.
Gaustafallet har varit med i några scener i filmen Ronja Rövardötter.
Det var mäktigt och vackert, men lite svårt att fota för det var så mycket växtlighet på de bästa utkiksplatserna. Kanske skulle man fått en bra bild om man hade gått längst ner, men det kändes halkigt och läskigt med Tassa.
Lämpligt nog, fanns det en geocache där också. :D
 
Efter vattenfallet, så kom vi äntligen upp på Stekenjokk-platån. 876 meter över havet. Det låg kvar stora snödrivor! Så vackert det är med fjällen och vyerna.!
 

Vildmarksvägen del 4

Jag vaknade till en underbar utsikt över sjön. Maken hade varit ute tidigt på morgonen och fiskat ett par timmar, så jag tog Tassa ner till stranden för att möta honom.
Någon fisk fick han inte, men jag gissar att han njöt av den tidiga morgonen i alla fall.

Vi åt frukost och städade ur stugan. Men just när vi skulle åka, kände jag att jag var tvungen att fota lite extra bilder över sjön! Visst är det vackert!
 
Eftersom vi endast var 6 km från Norge, så bestämde vi att vi skulle köra till gränsen, bara för skojs skull. 
På vägen dit körde vi om en lång rad med turridning på häst. Man får vara väldigt försiktig när man passerar hästarna.
 
Sedan åkte vi vidare efter Vildmarksvägen tills vi blev lunchhungriga. Vi hittade ett helt perfekt ställe vid en turkosblå fors. (vet inte vad den heter eller exakt var den ligger?)
Där kunde vi ha Tassa lös och då mår hon som bäst. Vi gjorde mackor i mackjärnet, fiskade lite och drack en kanna kaffe.
 
 

Vildmarksvägen del 3, Stora Blåsjön

Stora Blåsjön, endast 6 km från Norska gränsen, där hade vi bokat övernattning i en stuga.
Stora Blåsjön visade sig verkligen från sin bästa sida med den spegelblanka vattenytan och strålande solsken!
Det här är alltså utsikten från vårt boende, helt fantastiskt!

Vi upptäckte ganske fort att våra trevliga stuggrannar var en bloggerska jag följer. Jag gick över och hälsade och det var kul att träffa henne när man läst bloggen i flera år. 
Titta gärna in på hennes blogg här.
Vi fixade grillmiddag och satt länge och tittade ut över vattnet på kvällen. Vi var också ner till stranden och kollade upp båten som man fick låna gratis. Maken ville gärna hinna fiska lite, men båten var upptagen den här kvällen.
 
 
 

Vildmarksvägen del 2 Brakkåfallet

Så kom vi fram till Brakkåfallet, ett av de vattenfall jag ville se.
Det är det mest romantiska vattenfallet (enligt turistbroschyren) och ligger mellan Jorm och Stora Blåsjön.
Det sägs också att Dunderklumpen och hans vänner har skapats här. ( En barnbok skriven av Beppe Wolgers 1969)

Väldigt vacker och trollsk miljö, vi faschinerades av skifferstenarna som glänste som silver! Att skiffret håller för vattenmassorna är ju intressant, då jag upplever det som ett väldigt poröst material som man lätt bryter sönder.
Längre uppströms ska det finnas ännu ett vattenfall. Vi gick en bit uppåt, men det var väldigt brant och värmen tog på oss, så vi vände om.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vildmarksvägen del 1

Jag och maken bestämde oss för en roadtrip på några dagar.
Vildmarksvägen var vårt mål, några av sträckorna har vi åkt tidigare, men mellan Gäddede och Klimpfjäll har vi aldrig kört.
Det är en sträcka som är avstängd på vintern för alla snömassor, så plogas den upp i början av Juni och då är snövallarna på 2-3 meter på vissa ställen. Här kan ni se en film när vägen plogas.
Jag lyckas inte ladda upp en kartbild med vettig upplösning, men ni kan kika själva på den här länken om ni vill. Vildmarksvägen kartbild.

 
Vi valde att åka till Dorotea och sedan ta vänstervarv. Innan Strömsund tog vi en genväg och följde kanten av Flåsjön. Där var det vackert och passade utmärkt för paus och hundrastning. Vattnet var så klart att vi kunde stå och kika på fiskarna.
 
Vi åkte vidare mot Gäddede där vi stannande och handlade mat bland annat. Någonstans på vägen dit, tog vi en geocache! Lämplig aktivitet för att sträcka på benen vid rastplatserna.
Efter Gäddede förändrades landskapet och fjällen syntes. Det kändes som när man kör i Norge.
 
 
 
 
 

Änglatrumeten

Vi har en rosenbuske som vi har försökt bli av med i många år. Den växer på fel plats och ingen av oss är speciellt förtjust i den. Vi har Klippt ner och grävt upp och ändå kommer den tillbaka! Nu såg jag att de stackars kvistarna blommar.
Pionerna är i full blom nu och det är nog den vackraste blomman jag har i mina rabatter.
Plymspirean är också på gång.

Men mina stackars änglatrumpeter som jag hade i uterummet, de har fått ohyra..:( Det är ju nackdelen med uterummet, att det blir ohyra så lätt. Nu har jag ställt ut dem och ser att det finns ju blomknopp!! Ska duscha och sköta om dem, så kanske det blir något i alla fall.
 
 

RSS 2.0