Kamelerna på Mickelbo

Gården har två kameler, det vita stoet Ämbla och den bruna hingsten Korche.

De är växtätare och idisslare liksom de flesta andra partåiga hovdjur, men skiljer sig från idisslarna då kameldjuren har 3 magar istället för 4.

Kamlen har två pucklar och medan dromedaren har en puckel, de finns också från olika områden. Kamelen i kalla ökenområden i Asien och dromedaren i varma öknar i ex. Afrika.

Kamelen är anpassad för ett klimat mellan -30 och +50 grader, och klarar därför vårat klimat väldigt bra. De får en tjock ullig vinterpäls på över decimetern, som sedan faller av mot sommaren.

De kan bli ca 240 cm höga inkl puckel och väga 650kg. De sägs kunna bli 45 år och blir könsmogna vid 3 års ålder, stoet går dräktig i ca 13 månader.

Kamelen lagrar fett i sina pucklar och inte vatten, de kan däremot dricka stora mängder vatten och sedan klara sig en längre period utan.

De har varken hovar eller klövar utan två tår på varje fot med simhud emellan, vilket ger en mjuk och stor trampsula som gör att kamelen kan gå på sand utan att sjunka ner. De är passgångare vilket betyder att de rör bägge benen på samma sida samtidigt. 

De har en kluven överläpp. Dess stora ögonlock och ögonfransar skyddar mot hårt väder liksom de stängbara näsborrarna.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0