Egna hamburgare

Häromdagen var vi på K-Rauta i stan och där har öppnat ett nytt matställe. En killa från Nya Zeeland äger stället och lagar all mat. Jag som egentligen inte gillar hamburgare överdrivet mycket, blev väldigt glatt överraskad! Det var jättegott! Att ägaren sedan var så trevlig, gjorde ju bara maten godare.
Har ni vägarna förbi K-rauta, så passa på att ät hos honom.

Någon dag senare, fick vi idén att testa grilla egna hamburgare i vår kamin i uterummet. Kaminen har både grillgaller och stekplåt som tillbehör, men vi har inte kommit oss för att använda dem så mycket. Nu gjorde vi iordning hamburgare smaksatta med barequesås.
Inne i ugnen gjorde jag rostade rotfrukter och sötpotatis (det kanske också är en rotfrukt?)
Det blev en mycket lyckad middag kan jag säga!
 
 
 

Dragryggen Lögdeälven

(Varning för långt inlägg)

Jag och maken använde en av semesterdagarna till en gemensam heldag ute. 
Vi valde att åka till Drakryggen, Lögdeälven i Bjurholms kommun. (Det finns gott om beskrivningar och kartor på nätet om ni vill besöka stället)
Drakryggen är en av niporna, en naturformation som karaktäriserar landskapet längs älven. Bildades av den mäktiga inlandsisen för många tusen år sedan.
Man kan köra bil nästan enda fram till grillstugan på toppen av Dragryggen om man vill, det gjorde vi. Sedan kokade vi kaffe och njöt av den fina utsikten innan vi vandrade nedåt efter "ryggen" 

Det finns två alternativ för att komma upp och ner till nedre delen av drakryggen. Antingen Ås-vägen eller Himlastegen som är en trappa på 118 trappsteg. Vi provade naturligtvis båda vägarna. ;-)
Maken hade med fiskegrejerna och ville fiska en stund, så jag tog Tassa med mig och utforskade vandringsleden åt båda hållen.
Jag hittade en fin övernattningsstuga och jag blir så glad över att inget har förstörts, utan vårdats fint av alla användare. Vi har mycket fint i de svenska skogarna och ska vara tacksama över allemansrätt och anordnade leder och stugor som sköts om fint.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På bron till Storforskojan stod den här skapelsen. Vet inte riktigt vad det är, en snidad rot eller nåt? Fin var den i alla fall! :-)
Efter flera timmar utomhus började vi känna oss hungriga. Bestämde oss för att gå tillbaka till toppen och fixa maten där. Vandringen upp efter Drakryggen var brant och lång och ni kan tro att det kändes i både lårmuskler och rumpa när vi väl nådde toppen!
Oj, så bra det smakade med grillade klämmackor och mera kaffe! 
Vädret var inte det bästa, det småregnade bitvis under dagen, men vi var nöjda i alla fall. Man får helt enkelt klä sig efter väder! 
 
<3Middag med tjejerna

Äldsta dottern har varit i Budapest på festival i tio dagar. När hon kom hem, bjöd vi in oss själva på middag i hennes lilla lägenhet, som dom nu delar mina båda döttrar. (Ja, den äldsta sover ju mest hos pojkvännen, så det blir inte så trångt)
Det är så roligt att de kommer så bra överrens, det är inga problem för dem att umgås i samma kompiskretsar eller var för sig. Dem har så mycket roligt ihop.
Var så hungrig att jag glömde fota den goda maten de bjöd på, fick bara bilder på katterna Kiwi och Keso.
 

favoritställen

Jag och Tassa tog en långpromenad utefter en bit av "Tavelsjö runt-leden". En av våra många favoritställen. Just här är det svärfars som äger marken och vi är ofta här, både sommar och vinter.
 
 

svamp

Kantareller är min grej, gula och trattisar. Ja, skulle jag se en murkla skulle jag känna igen den också.
Men ofta när jag går i skogen, så önskar jag att jag vetat mer om svamp, det finns ju hur mycket som helst att lära sig!
 
 
 
 
 

Goda råd

 
 

Det växer och frodas i uterummet

Den 11 augusti såg det ut så här i uterummet.
Det kommer björnbär!? Det hade jag aldrig trott :-)
Oliverna som satt på olivträdet jag köpte, sitter fortfarande kvar, vet inte om dom kommer hinna mogna.
Physalis, paprika och chili kommer lite försiktigt, tomaterna däremot verkar bli ...ingenting?
Buoganvillan mår toppen, mitt älskade fikusträd växer ordentligt och den uppstammade rosen som jag fick när jag tog examen i maj - har blommat oförtrutet hela sommaren!! (Och ändå står det utanför uterummet eftersom det fick ohyra)
Jag börjar drömma om nästa säsong, vad jag vill göra, vilka växter jag vill ha och hur sjutton jag ska kunna övervintra mina viktigaste växter?!

 

Kräftor

Blev så sugen på kräftor en dag! Lockade hem den ena dottern och dukade upp till litet kräftkalas mitt i veckan! Oj så gott det är!! :-)
Lyxade till det med svenska kräftor som var svårskalade men jättegoda!Sixtens födelsedag

Vi bestämde oss för att åka upp till Åsele och fira Sixten på födelsedagen.
Han bor så bra på äldreboendet, ett fint gammalt boende där man känner av en glad och vänlig stämning så fort man kommer innanför dörrarna.
Vi åkte till favoritrestaurangen och åt lunch tillsammans och fick tid att prata länge med varandra. Sedan tog vi en promenad och skjutsade sedan hem Sixten, och där fick vi en överraskning!
Sixten hade beställt smörgåstårta och personalen hade dukat upp med vit linneduk och fint porslin! Jag satt mest bara och var imonerad över hur de arbetade på det där boendet! :-) 
Det finns så mycket bra äldreomsorg, önskar att man fick se lite mer av det i tidningarna.

Sixten som fyllde 87 år, hade skojat med oss och skrivit 77 på tårtan. <3
 

Strömbäck

Maken skulle ha styrelsemöte med jaktklubben här hemma, jag kände att det var ett perfekt tillfälle för mig att åka på utflykt. Ringde väninnan, tog med mig Kira och så åkte vi iväg. Siktade in oss på lite geocachande.
Började i utkanten av stan, hamnade långt ute i en skog, fast vi tyckte att vi bara var vid ett villaområde?
Hittade konstiga geocacher, hittade hjortron och blev ordentligt myggbitna!
Vi fick även se ett rådjur! Mycket märkligt när vi egentligen var "inne" i tätbebyggt område...?
Hade glömt att ladda telefonen och min telefon har så otroligt dåligt batteri, så jag vågade inte fota så mycket.
Jag ville ju att batteriet skulle räcka till geocachandet också.

Vi åkte vidare till Strömbäck, där det finns en folkhögskola i en väldigt vacker miljö. Efter några cacher, så fick jag till slut ta min 500:ade cache! Jättekul!

Så tråkigt att min telefon håller batteriet så dåligt, det var verkligen så mycket vackert vi såg den här kvällen. Men kanske åker vi dit igen?
(fotat 3 augusti)

appropå utsikter

Så här såg det ut kvällen efter den förra utsikten!
 
 

utsikt

Utsikt från min arbetsplats
 
 

Kantareller och blå fjäril

En eftermiddag i skogen, det var varmt och myggigt, men jag hittade svamp! Inte mycket, men det räckte till kantarellmackor till mig och maken på kvällen.
Tassa var med mig, hon brukar roa sig med att äta blåbär direkt från kvisten varvat med att hoppa upp på stenar där hon väntar sig belöning av mig. :-)
Jag såg en fjäril som hade samma färg som blåbär, är det den som kallas blåvinge?
 
(Bilder från 29/7-2016)
 
 

Den sista pionen

Den 29 juli tog jag in den sista blommande pionen. I år har mina pioner överträffat alla förväntningar, aldrig har de blommat så mycket.
Dessutom har vi haft tur att inte regnet och blåsten slagit sönder dem, så som de har blivit de senaste somrarna.
 

Vindskivor

En del av sommaren har maken ägnat åt att renovera vindskivorna. Ett tråkigt jobb som måste göras. Jag är glad att han tog hjälp av andra, så att jag inte behövde hissas upp i den korgen, jag tycker att det är jobbigt med höga höjder.
 

Mickelbo gård med jobbet

Även i år har vi varit på Mickelbo Gård med de boende, en sån trevlig tradition!
 
 

Skohorn

När vi var på Olofsfors bruk, så köpte vi ett handsmitt skohorn! Jag tycker att det är så vackert, att det blir som en prydnad i hallen! Och förhoppningsvis hållbart, maken har böjt sönder alla de andra i metall vi haft.
 
 

Olofsfors bruk

Vi gjorde oss en heldag på Olofsfors bruk tillsammans med min bror och hans familj.
Fikade på Caféet som blivit omnämnda i whiteguide flera år i rad, spelade luffarchack med stora hus, tittade i muséer, åt lunch, njöt av allt vatten och alla fina byggnader, lekte med barnen, kikade i byggnadsvårdsbutiken,  och så hjälpte Ally mig att hitta en geocache!
När vi bestämde att vi skulle åka dit, så trodde vi att det skulle vara mera saker för barnen, hade läst om prova på smide och spökvandring och loppisar, men tyvärr inget sånt.
Men det blev en väldigt trevlig dag i alla fall!! 
 

Middag på Böleäng

Blev spontan familjemiddag hemma hos makens syster en kväll! Det var dottern i huset som lagat maten, kul att kusinerna börjar bli vuxna. Hunden är min dotter hundvakt till.
 

Häcksax

Vi har köpt oss en elektrisk häcksax, så nu blir häcken frisserad. Kanske helt fel tid på året, men det blir nog bra nästa år. Vi har också frisserat (avverkat) ett pilträd som vi tyckte blivit för högt. Vi får se hur det växer till sig nästa år. (fotade sent på kvällen genom altanfönstret, därav de dimmiga bilderna)
 
 

Byskelaxen

maken var på fisketur uppe i Byskeälven och fick en enorm lax! Den vägde 10 kg och vi fick ut 12 laxkotletter och två fina fileér av den! 
Vi köpte en vacumförpackare på Noliamässan för ett par år sedan, det är en av de bästa inköp vi gjort!
 
 
 

Flugit ur boet

Nu har båda döttrarna flyttat hemifrån, känns tomt som sjutton!
Men en shoppingdag med middag med dottern på Ikea muntrar upp lite i alla fall.
 

Hemvägen

Vi startade med en hotellfrukost och den blev jag verkligen inte besviken på!
Sedan åkte vi hemåt, men vi valde en annan väg för att få se lite annat.
Första stoppet blev helt oplanerat väldigt fint. Det var jag som ville stanna för en geocache och där uppenbarade sig en mysig stuga och en vacker bro. Eftersom vi inte hunnit så långt, så visade det sig att makens fiskekort gällde även här. Så han passade på att kasta lite under tiden jag och Tassa letade geocachen.

Sedan åkte vi vidare. Vi stannade på några fler ställen, men tydligen har jag inga bilder därifrån?
Bland annat på en rastplats där vi såg en stor mängs smågrodor instängda under ett plastglas i solen. Vi befriade de stackars grodorna som var helt klistriga av att kletas i hop i glaset som blev som ett växthus.
Då kom det tre pojkar i 8-10 års ådern från en husbil och frågade vart grodorna var, vi förklarade att det var plågsamt för grodorna och att vi släppt dem för att det skulle få en chans att överleva. 
Gissa om vi fick arga blickar fråm mamman när pojkarna sprang till henne för att klaga! 
men hallå, djurplågeri klarar jag inte, inte ens om det är små grodor.

Efter en stund var vi framme vid Vindelälven och följde sedan den hemmåt. Vi stannade vid Mårdseleforsarna för lunch, men oj vad jag tycker att det är jobbigt med hängbroar nu för tiden! Höjdrädslan har kommit med åren, blir värre och värre.
 

Runt hotell Storforsen

På kvällen valde vi att äta sommarbuffén på hotellet. Jag kan nog säga att jag blev lite besviken. Det var knökfullt i restaurangen och personalen sprang allt vad de kunde, men de var för få - de hann inte med att fylla på och hålla fräscht i buffén och när vi skulle beställa dryck fick vi nog stå 20 minuter i kö..:(
Nåja, inget att hänga läpp för.
Vi tog med oss Tassa på en kvällspromenad runt hotellet. Ett jättefint kapell, fina utsikter och så baren Raimos, som faktiskt är byggd för filmen Jägarna.
Baren är flyttad hit till hotellet, men platsen för inspelningen är inte alls långt borta. Tyvärr var baren abonnerad för ett bröllop, annars hade det varit kul att ta en öl där inne.  
 
 
 

Brudforsen

När vi var mätt på Storforsen, så åkte vi lite längre upp efter älven och hittade Brudforsen. En plats som enligt vår lokala "tipsare" brukade användas av ungdomar vid skolavslutningar mm. 
Det fanns en grillstuga och omgivningarna var fina.
Vi åt vår lunch (grillkorv och choritzo med gurkmajonäs mm.) Maken provade fiskelyckan och jag tog Tassa på en promenad uppe på åsarna vid älven.
Jo, förresten! Jag hittade en geocache där också! :-)
 
 

Storforsen

Storforsen var mäktig, det var väldigt mycket mera turister och "turistordnat" än vad jag hade väntat mig. Det fanns inte mycket utrymme för egna avstickare eller platser där man fick sitta i lugn och ro och njuta.
Det var en mäktig upplevelse, verkligen glad över att vi har sett det. Men vi har ju Vindelälven här hemma och den kommer alltid att ligga mig varmast och hjärtat.
Det är helt omöjligt att återge forsar och vattnets kraft på bild.
Tassa var duktig, trots att det är svårt att vara begränsad av ett koppel när man vill hoppa mellan klippor och stenar. Vi hade tänkt äta vår medhavda lunch där vid forsen, men ändrade oss och kom på en annan idé.
(På bilderna med maken och Tassa, ser ni vårt hotell också.)


Mot Storforsen!

Jag och maken bestämde oss för att göra en minitripp uppåt landet.
Vi har aldrig tidigare varit vid Storforsen (Piteälven) och nu skulle det bli av.
Tog Tassa med oss och lämnade Kira hos svärmor eftersom hon har för ont i ryggen för sådana utflykter.
På väg till Storforsen tog vi det lugnt och stannade på några ställen för att fika, titta eller bara gå en sväng med Tassa.
 
Vi hade bokat rum på Hotell Storforsen. Först blev jag lite besviken eftersom hundar inte fick använda stora entrén, utan var hänvisade till baksidan och en altandörr. Men jag ändrade mig, eftersom det underlättade rastningarna och vi hade dessutom full uppsikt över bilen och en fantastisk utsikt över forsen från vårt "hundrum" (Annars kostade utsikten extra om man bokade vanliga rum)
Inne på rummet stod en välkomstlåda till hunden, med filtar, skålar, godisar och bajspåsar. :-)
 
 
 

RSS 2.0