Tassas tassar

Berger des pyrenees är ju en ras som är avlad för att kunna ta sig fram i Franska Pyreneerna. Därför måste dom ha en kropp som passar för det ändamålet.
Kira är en poil long och hennes tassar är förhållandevis "flata" om man jämför med Tassas. Enligt rasstandarden ska även de två rasvarianterna ha en viss skillnad på tassarna.
Det står i rasstandarden för face rase: "Fram- och baktassarna skall vara mer knutna och mer välvda än hos berger des pyrénées à poil long."
Efter en promenad med hundarna över en ranglig, halvtrasig bro kom jag hem med bilder som visar tydligt hur face rasen "justerar" sina tassar för att passa underlaget
Här är en länk till rasstandarden där det finns en bild som tydligt visar tassarna. Rasstandard Berger des pyrenees a face rase så ser Tassas tassar ut när hon ställer upp sig på plant underlag.

Här kommer bilder från det "oroliga" underlaget.


På samma sätt kan man se när en berger "klättrar" (många klättrar ju faktiskt i träd) att dom griper, som en hand med fingrar med tassen. En berger är överhuvudtaget duktig på att använda sina tassar som redskap. Öppna dörrar, fiska upp saker från lådor, hålla i tuggben och leksaker, rulla sin boll med tassarna mm.
När Tassa kramas eller när vi bär henne, så kan man tydligt känna hur hon griper som en katt med tassarna. Jag har inte tidigar tänkt på hur rasspecifikt det är, förrän vi började umgås på nära håll med en scäfer som har betydligt stummare tassar och gärna använder munnen som redskap.

Kommentera gärna, hur är era bergers och era erfarenheter?

Kommentarer
Postat av: Linda

Ja du har helt rätt... Inez använder tassarna mkt mer än munnen..

Svar: Ja, på det sättet är nog våra hundar ganska intelligenta. Andra gånger kan man ju undra om dom har alla hemma? ;-)
Agneta Ärlestig

2012-09-05 @ 20:42:38
URL: http://blogg.passagen.se/liri

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0