Spökvandring Umeå, Gamla lasarettet

Något jag uppskattade väldigt mycket med spökvandringen, var all historia om byggnader, krig och andra händelser i Umeå. Spökhistorier blandades på ett snyggt sätt med mer traditionell stadsvandring.
Nästa anhalt på vandringen var Umeås gamla lasarett, mitt emot kyrkogården.
Byggdes redan 1785, men då var det bara i ett plan, så det har byggts om lite under åren. I begynnelsen fanns det bara 8 platser! (överbeläggning på sjukhus är alltså ingen ny grej) Upptagningsområdet var hela övre Norrland!
I det här huset sägs det spöka på övervåningen. (som byggdes till 1862) Om man är ensam i huset är det svårt att gå upp för trappan över huvud taget och om man befinner sig i huset på natten hörs ofta ytterdörren öppnas och steg av någon som går uppför trappan...
I huset finns också ett likrum, fast det nu är inrett som konferensrum. Även där har det varit oroligt och det finns en mängd historier om spöken där. Nuvarande ägare har dock aldrig märkt något.

Intill gamla lasarettet finns en stenpaviljong i gult (byggd ca:1900). Byggnaden är den enda som blev kvar då planerna på ett nytt stenlasarett ändrades och platsen för det nya lasarettet flyttades till den plats det har idag intill universitetssjukhuset.
Paviljongen användes som avlastning och operationssal i väntan på att det nya lasarettet byggdes. Sista operationen utfördes här 1907.
Numera inrymmer byggnaden sånt som kallas elastisk kirurgi (plastikoperation) och övernaturliga händelser sker än idag. Man känner sig iaktagen i trapphuset, möbler och föremål flyttas, ljud av röster.
Likrummet i detta hus är av okänd anledning förseglat och det är gjutet ett golv över trappan ner.
 



Kommentarer
Postat av: mammakero

Vilka fina bilder på två fantastiska byggnader! Historia är så himla intressant. Vår stad är över 1000 år gammal och rymmer mängder av historia! Stadsvandringar är jättetrevliga. Nu har han som startade våra stadsvandringar tyvärr dött. Visst finns de andra som har hållit i vandringarna, men hans var alltid de bästa...

Svar: Hoppas ni får någon ny eldsjäl! Jag tror att man måste ha ett brinnande intresse och bra berättarförmåga för att fånga publiken.
Agneta Ärlestig

2014-08-23 @ 18:56:21
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0