Spökvandring Umeå, stadskyrkan

Vandringen gick vidare mot stadskyrkan som har en lång, brokig historia.
1649 byggdes den första kyrkan på den här platsen, innan dess var Backenkyrkan den kyrkan församlingen hade.
1718-1720 var ryssarna i staden, kyrkogården grävdes upp och plundrades och även kyrkan innan dom till slut brände ner den.
1725 stod en nybyggd träkyrka på plats, men ekonomin i staden tillät inget underhåll av kyrkan, renovering planerades, men 1809 års krig då Umeå ockuperats av ryssar kom emellan. 1843 påbörjades dock en grundlig renovering som tog många år, bara för att sedan brinna ner en julafton 1887.
Hela kyrkoarkivet, kyrkklockorna och alla värdefulla inventarier förstördes.
Den tredje kyrkan byggdes i sten och stod klar 1894 och den står kvar än idag, även om man byggt om insidan något.
I mitten av 1800-talet togs ett beslut att kyrkogården inte skulle ligga så centralt (p.g.a rydande pest och smittor) De viktigaste gravarna flyttades till lasarettskyrkogården, men övriga lämnades kvar övertäckta av nya gräsmattor och planteringar.
Det finns inga dokument kvar som kan visa hur många gravar det fanns eller vilka personer som ligger dolda i jorden runt kyrkan. Men på 70-talet då nya bron över älven skulle byggas grävdes delar av kyrkogården upp och man fann 40 kistgravar och 60 skelett! (Man hittade även 17 kanonkulor bland fynden) 
Så har vi den intressanta historien om mannen som begravdes tre (!) gånger. Det handlar om Pehr Adam Stromberg som var länshövding och borgmästare i staden runt kriget 1809.
Man fann en gravkammare vid utgrävningen som tillhörde familjen Stromberg, Herr Stromberg hade först begravts vid sitt hem uppe på Nydala i slutet av 1800-talet, sedan flyttade man graven till stadskyrkan för att hedra honom. Efter utgrävningen begravdes skelettdelarna i närheten av kyrkan, men dokumentationen om gravens egentliga plats uteblev på grund av att kyrkogårdsvaktmästaren hastigt avled.
På 80-talet skulle sedan kyrkan förses med en utbyggnad i form av ett burspråk i glas (syns på en bild) Då grävde man av en händelse upp herr Strombergs kvarlevor ännu en gång och fick då jorsfästas för treje gången. 1996 restes en minnessten som visar platsen där Stromberg ligger begravd vid stadskyrkan.
De påstådda spökerierna som sker i och vid kyrkan skulle alltså kunna ha sin förklaring i her Stromberg och alla andra som inte fått vila i frid i sina gravar.
hshshsh
Dagens gång och cykeltunnlar vid kyrkan går alltså rakt igenom det som en gång var kyrkogård, så när man befinner sig i tunnlarna är man omgiven av gravar och skelett. Medier som varit på platsen säger att dom känner av andarna tudligt i tunnlarna.
 

Kommentarer
Postat av: mammakero

Kanske skulle jag ta och berätta om vår domkyrka, Djäkneskolans skolgård och utgrävningen inför ett monuments uppförande bakom kyrkan... Det liknar detta en smula, minus ryssar!! Däremot har staden härjats av danskar... Dock inte så nära i tiden som början av 1800-talet.

Svar: Ja! Gör ett blogginlägg om det! Jag vill gärna läsa och naturligtvis se dina fina bilder!
Agneta Ärlestig

2014-08-27 @ 22:11:15
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0