Gojibär

 
Detta var något som jag aldrig provat tidigare.
Läste på lite och insåg att det var en liten guldgruva med nyttigheter.
Jag har provat i smoothie, i sallad och bara som lite kvällsnacks. Mycket goda, lite blandning mellan russin, aprikoser och fikon i smaken?

Lite fakta om ni vill prova själva:

Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga.

Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med en mycket hög ORAC-poäng. Många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och motverka åldrande (läs mer om ORAChär). Antioxidanterna i gojibär motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler.  

En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar. 

Gojibäret kallas även "the Chinese wolfberry" och har odlats i Kinas nordvästra provins Ningxia i över 600 år. Där ordnade man till och med en internationell gojibärsfestival för att fira "den röda diamanten" som gojibäret också kallas.

Traditionellt har gojibär använts inom kinesisk läkekonst för att behandla smärta, värk, synproblem, huvudvärk, impotens, njur-och leversvaghet, lungproblem och mycket mer. Notera att det inte finns några vetenskapliga bevis för just dessa sjukdomar. Det är endast traditionella användningsområden. 

 Innehåller

 • 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner
 • Tre gånger mer järn än spenat
 • Fyra gånger mer antioxidanter 

  Så här kan du äta dom:
  • i müsli
  • som snacks 
  • ha dem i te
  • använda dem i grytor
  • blanda ner i sallader
  • använda dem som dekoration på maträtter
  • mixa ner dem i smoothies

    


 


Kommentarer
Postat av: mammakero

Gäller alla dessa nyttigheter även torkade bär? Har läst att alla nyttigheter i allt vi äter förstörs nästan helt av tillagningen. Tack i alla fall för tipset! Något för oss!

Svar: När jag läste på, så var det helt okej att torka bären, då skulle dom behålla alla antioxidanter och annat. :) (Och i Sverige går det väl bara att få tag i torkade vad jag vet?)
Agneta Ärlestig

2014-02-24 @ 17:08:54
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0