Norge 2013 (17)

Så kom vi upp på toppen av Trollstigen och skulle få beskåda en av Norges mest beskådade utkiksplatser!!
Hmm....utkiksplatser funkar inte så bra i tjock dimma. Vi såg ungefär 10 meter...:(
Bara som en liten parantes, så har jag lånat en bild på nätet för att ni ska få se det vi skulle ha sett om dimman lättat.
Lite fakta från Wikipedia igen:

Trollstigen,Trollvägen eller Trollstigvegen; det norska ordet stig betyder stege är en vägsträcka på riksväg 63 iRauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1000 m. Vägens högsta punkt är 850 m över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen upp till Stigrøra.

Längst upp på toppen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till en utsiktsplats. Där har man en majestätisk utsikt över vägen och dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som är ett vackert vattenfall som faller över 320 m efter bergssidan.

Vägen är stängd vintertid och öppnar vanligtvis i mitten av maj och stänger i mitten av oktober. Men det varierar beroende på mängden snö.

Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner. Med 529800 besökare (2004) är den landets näst största naturbaserade turistattraktion och den tredje mest besökta totalt.

2005 reparerades vägen och 16 miljoner NOK spenderades för att hindra nedfallande stenar vilket gjorde att vägen blev mycket säkrare att färdas på.


Kommentarer
Postat av: mammakero

Tja, du har rätt. Utsiktsplatser gör sej dåligt i dimma!

Svar: Ha,ha! Ja visst är det så :)
Agneta Ärlestig

2014-03-01 @ 14:57:40
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0