Umeå kulturhuvudstad - Sune Jonsson

Ingen har väl missat att Umeå är kulturhuvudstad i år?
I helgen var det invigning med stor baluns.
 
En plats som jag kommer att besöka under året är Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi. Sune Jonsson är en fotograf att vara stolt över här i Västerbotten!
Sune Jonssons klassiska och älskade fotografier ska visas men även mindre kända motiv. Här presenteras även andra dokumentärfotografers arbeten i utställningar, bildspel och film. Till detta hör en omfattande programverksamhet i form av visningar, seminarier, fotografiresidens, workshops, kurser och tillgång till fotobibliotek och fotoarkiv. Tanken är att bidra till inspiration, diskussion om och nya perspektiv i det fortsatta fotodokumentära arbetet. Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi är en publik verksamhet som riktar sig till allmänhet, skolor, högre utbildningar, proffs- och amatörfotografer.
Tyvärr lever inte Sune Jonsson längre, men hans fotografier lever vidare.

En annan fotograf som har sina bilder på Museet tillsammans med Sune, är Tom Juslin, högst levande.
 Det är något visst med dokumentärfoto som lyckas berätta så mycket mer än bara det som finns på bilden. Han är väldigt duktig på att fånga känslan och historien bakom personerna.

Allt detta kan man se på Västerbottens museum om man vill. 

Kommentarer
Postat av: mammakero

Kul att kolla på såna bra bilder! Det är just vardagsbilder som är roliga egentligen, men det är just dem jag är dålig på att fånga. Måste öva på det!

Svar: Ja, Sune Jonsson har underbara bilder, hans böcker finns säkert på biblioteket, kanske hittar du någon bild från dina hemtrakter?Jag måste också öva på vardagsbilder, konstigt att man glömmer bort sånt när man blir mer intresserad av fotokunskap? Jag har tonvis med vardagsbilder om man går tillbaka till filmrulle-tiden.
Agneta Ärlestig

2014-02-02 @ 15:21:47
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0