Brässerad oxfilé i trepepparsås

Vår huvudrätt på nyårsafton!
(Receptet här nedan är för fyra portioner. Vi använde älgkalvfilé och jag är inte överförtjust i rött kött, så vi lät temperaturen gå en bit högre. Dessutom älskar vi grädde och tillsatte det i såsen i stället för vatten. Vi gjorde rostade rotfrukter i stället för enbart klyftpotatis)

En klassiker som alltid gör succé. Trots att såsen innehåller tre pepparsorter är den inte stark, bara härligt mustig. Tänk på att köpa oxfilé av mittbit så att hela köttbiten är jämntjockt. Knepet med att lyckas med klyftpotatis är att först förvälla den, då blir den härligt frasig.
  • 600 g oxfilé av mittbit
  • smör
  • flingsalt
  • nymald peppar
Pepparsås
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten flaska portvin, 37, 5 cl
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk grönpeppar i lag
  • 1 tsk grovt stött rosépeppar
  • 1 tsk grovt stött svartpeppar
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
  • 50 g smör
Klyftpotatis med sesam
  • 1 kg bakpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 msk sesamfrö
  • flingsalt
Gör så här:
  1. Bryn filén i smör. Salta och peppra och stick in en termometer.
  2. Hacka lök och vitlök. Koka upp lök, vitlök, portvin, vatten, fond, soja och peppar i en låg vid panna. Lägg i köttet. Koka på svag värme under lock tills termometern visar 58 grader. Ös köttet några gånger under tiden.
  3. Lyft upp köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Skär i skivor vid servering.
  4. Rör ut stärkelsen i lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka 2 minuter. Tillsätt smöret klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6-8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  6. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, sesamfrö och salt.
  7. Stek i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång
 

Kommentarer
Postat av: mammakero

Låter gott och ser gott ut!

Svar: Ja, och så enkelt!
Agneta Ärlestig

2015-01-16 @ 06:58:12
URL: http://mammakero.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0