syrenblomsaft
Varje år när jag ser på olika bloggar att folk gör Fläderblomssaft, blir jag så inspirerad, men någon Fläder finns inte här hos mig.
Men då såg jag att man kunde göra syrenblomssaft efter samma recept!
Så när mina syrener var utslagna, satte jag igång safttillverkningen.
Jag lånade en vacker flaska av dottern också, för att piffa upp det lite extra.
Men då såg jag att man kunde göra syrenblomssaft efter samma recept!
Så när mina syrener var utslagna, satte jag igång safttillverkningen.
Jag lånade en vacker flaska av dottern också, för att piffa upp det lite extra.
Efter fyra dygn var det dags att sila upp saften och smaka!
Det blev mycket mera saft än jag trodde, så jag hällde upp på plastflaskor också. Min saft blev rödare än på de bilderna jag sett och jag har ingen aning om vad det beror på?
Var den god då?
Nja, alltså. Jag tyckte att det blev en anings besk eftersmak och det smakade mest citron? Någon smak av blommorna gick inte riktigt att urskilja.
Nu i efterhand har jag hittat ett recept utan citronsyra.
Det ska ge mindre syntetisk smak, och mera blommsmak, men då får man frysa in saften för att den ska hålla sig.
Tror att jag ska försöka igen, men den här gången med älggräs/älgört. Vet att det finns gott om det här runt omkring, men jag är osäker på riktigt hur blomman ser ut och vart jag kan hitta den.
Det blev mycket mera saft än jag trodde, så jag hällde upp på plastflaskor också. Min saft blev rödare än på de bilderna jag sett och jag har ingen aning om vad det beror på?
Var den god då?
Nja, alltså. Jag tyckte att det blev en anings besk eftersmak och det smakade mest citron? Någon smak av blommorna gick inte riktigt att urskilja.
Nu i efterhand har jag hittat ett recept utan citronsyra.
Det ska ge mindre syntetisk smak, och mera blommsmak, men då får man frysa in saften för att den ska hålla sig.
Tror att jag ska försöka igen, men den här gången med älggräs/älgört. Vet att det finns gott om det här runt omkring, men jag är osäker på riktigt hur blomman ser ut och vart jag kan hitta den.
Till en grundsats, lite drygt 1 liter saft:
- 20 blomklassar av syren (fläder/älggräs)
- 1 citron, ekologisk
- 1 liter vatten
- 700 g socker
- 20 g citronsyra
- Lägg blomklasarna i blöt i diskhon eller en hink i 10 min, så flyr ev. ohyra.
- Koka upp vattnet.
- Skrubba och tvätta citronen i ljummet vatten.
- Skiva citronen.
- Skaka ur blommorna och varva blommor, socker, citronskivor och citronsyra i en stor bunke eller liten hink.
- Slå på kokande vatten och blanda om.
- Täck med lock eller en handuk och låt svalna.
- Låt stå 4 dagar i kylskåp.
- Sila saften och slå upp på väl rengjorda flaskor.
Kommentarer
Trackback