Norge 2013 (18)

Vi åkte neråt längst Trollstigens svindlande vägar.
Personligen tyckte jag att vi hade åkt både krokigare och vackrare vägar de tidigare dagarna. Trollstigen kändes lite överreklamerad faktiskt.
Men så här i efterhand tänker jag att upplevelsen nog hade blivit annorlunda om vi sluppit den tjocka dimman.
Vi hade nog också tyckt annorlunda om vi kommit till Trollstigen först på resan. Men när man ser så mycket vackert så blir man tyvärr lite förblindad efter ett tag..:(

Nästan alla krokar på Trollstigen har fått namn och det är ju lite kul.
Vi hann inte långt innan dimman plötsligt lättade! Lite snöpligt, för nu kunde vi se uppåt lika bra som vi inte kunde se alls nedåt tidigare..:/

Syns inte på bilden här ovan, men där uppe på kanten är den där utkiksplatsen vi var på.
Halvvägs ner kommer man till den omtalade Stigfossbrua. Den var enormt vacker! Jag hade kunnat stå där länge och titta, men blev lite irriterad på alla turister som parkerade som idioter och trängde sig framför min kamera. Det var mycket folk där.
Den vackra bron byggdes 1933-1935 och vattenfallet är 180 meter om jag läst på rätt.
 

Norge 2013 (17)

Så kom vi upp på toppen av Trollstigen och skulle få beskåda en av Norges mest beskådade utkiksplatser!!
Hmm....utkiksplatser funkar inte så bra i tjock dimma. Vi såg ungefär 10 meter...:(
Bara som en liten parantes, så har jag lånat en bild på nätet för att ni ska få se det vi skulle ha sett om dimman lättat.
Lite fakta från Wikipedia igen:

Trollstigen,Trollvägen eller Trollstigvegen; det norska ordet stig betyder stege är en vägsträcka på riksväg 63 iRauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1000 m. Vägens högsta punkt är 850 m över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen upp till Stigrøra.

Längst upp på toppen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till en utsiktsplats. Där har man en majestätisk utsikt över vägen och dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som är ett vackert vattenfall som faller över 320 m efter bergssidan.

Vägen är stängd vintertid och öppnar vanligtvis i mitten av maj och stänger i mitten av oktober. Men det varierar beroende på mängden snö.

Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner. Med 529800 besökare (2004) är den landets näst största naturbaserade turistattraktion och den tredje mest besökta totalt.

2005 reparerades vägen och 16 miljoner NOK spenderades för att hindra nedfallande stenar vilket gjorde att vägen blev mycket säkrare att färdas på.


Norge 2013 (16)

Vi stannade och rastade hundarna på ett trevligt ställe och återigen försökte jag mig på en bild med lång slutartid. Jag måste testa det mera här hemma i vår och sommar.
Vi hann bara åka en kort stund efter rastningen då jag såg det mest underbara ställe!! Små söta stugor med gräsbevuxna tak och ett vattendrag med en bedårande gammal stenbro!
Det här är bilder jag är grymt besviken på nu i efterhand. Jag hade kunnat fota i en helt annan vinkel och fått med stugorna och bron på samma bild. Jobbigt när man ångrar att man inte la ner mer tid på att fota en plats man aldrig mer kommer att återse.
Nåja, vi åkte vidare uppför, uppför mot dimman.
 
 
 

Norge 2013 (15)

Vi styrde kosan mot Trollstigen, och på vägen dit stannade vi vid Gudbrandsjuvet. 
Där såg vi bland annat ett märkligt konstverk i form av en järnkonstruktion. 

Wikipedia:

Gudbrandsjuvet är en klyfta i Valldølaälvens vattenföring.
Gudbrandsjuvet är ligger i Norddal kommun vid Storfjorden, vid det ställe där riksturistvägen mellan Valldal och Trollstigen, korsar floden på en bro över klyftan. Klyftan är fem meter bred och 20-25 meter djup.

Klyftan har enligt vad en sägen från 1500-talet fått sitt namn efter en man vid namn Gudbrand, som rövade en brud och räddade sig från sina förföljare genom hoppa över klyftan på dess smalaste plats. Gudbrand blev fredlös och bodde resten av sitt liv i en hydda av sten i en sidodal.

En utsiktsplattform, ritad av Jensen & Skodvin Arkitektkontor, har byggts 2009 vid Gudbrandsjuvet.

Jag kan inte sluta att faschineras av den blå färgen på vattnet! Så är det på många ställen vi besökte, kan det bero på berggrunden, att vattnet bara speglas i sten som det kan bli i ett vattenfyllt stenbrott ni vet?
Ni ska få se i senare inlägg, det är nästan overkligt blått.

Norge 2013 (14)

Så kom vi då till sista dagen på vår Norgeresa.
När vi städat ur stugan åkte vi upp till Svingen och fotade Geiranger en sista gång.
Geiranger är definitivt en av de vackraste platser jag sett. Jag skulle gärna åka tillbaka någon gång.
Även denna dag var förstås fylld av upplevelser, så fler inlägg kommer. :)

Gojibär

 
Detta var något som jag aldrig provat tidigare.
Läste på lite och insåg att det var en liten guldgruva med nyttigheter.
Jag har provat i smoothie, i sallad och bara som lite kvällsnacks. Mycket goda, lite blandning mellan russin, aprikoser och fikon i smaken?

Lite fakta om ni vill prova själva:

Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga.

Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med en mycket hög ORAC-poäng. Många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och motverka åldrande (läs mer om ORAChär). Antioxidanterna i gojibär motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler.  

En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar. 

Gojibäret kallas även "the Chinese wolfberry" och har odlats i Kinas nordvästra provins Ningxia i över 600 år. Där ordnade man till och med en internationell gojibärsfestival för att fira "den röda diamanten" som gojibäret också kallas.

Traditionellt har gojibär använts inom kinesisk läkekonst för att behandla smärta, värk, synproblem, huvudvärk, impotens, njur-och leversvaghet, lungproblem och mycket mer. Notera att det inte finns några vetenskapliga bevis för just dessa sjukdomar. Det är endast traditionella användningsområden. 

 Innehåller

  • 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner
  • Tre gånger mer järn än spenat
  • Fyra gånger mer antioxidanter 

    Så här kan du äta dom:
    • i müsli
    • som snacks 
    • ha dem i te
    • använda dem i grytor
    • blanda ner i sallader
    • använda dem som dekoration på maträtter
    • mixa ner dem i smoothies

       


 


Filmtips, About Time

About Time

Häromkvällen såg jag världens mysigaste film! 
Det är en romantisk drama, en sån där som får det att pirra lite i magen.

Handlar om en kille som får reda på att han kan resa bakåt i tiden. Hans pappa kan det och alla andra män i släkten. Han tänker använda sin förmåga för att hitta kärleken, men vägen dit blir inte alltid som han tänkt sig.
Bra skådespelare och fina bilder hela filmen igenom.

 

Sömnen är viktig

Jag har i perioder problem med sömnen. Oftast är det svårt att somna eller svårt att somna om när jag blir väckt av något.
Sömnen är otroligt viktig och jag tycker mig kunna se en liten förbättring/förändring nu när jag tänker på att leva hälsosamt. Jag har betydligt bättre nätter när jag tränat på dagen och ännu bättre om jag varit mycket utomhus.
Klistrar in lite fakta om sömnen:
 

Sömnen gör oss utvilade, glada och pigga. Det är lättare att koncentrera sig och lära sig nytt när vi sover gott.

Den allra viktigaste källan till återhämtning är en god sömn och en sund livsstil. Sömnen är grundläggande för vår hälsa. Under sömnen slappnar kroppen av, hjärnan kalibreras och får tid att bearbeta dagens händelser.

Men återhämtning handlar också om att ta regelbundna pauser och att variera det vi gör. Om vi sitter hela dagen behövs motion som återhämtning. Om vi vistats i buller behöver vi tystnad som motvikt. Metoderna är många och individuella. Vi vet att naturljud och naturen i sig har en återhämtande effekt. Vi vet också att andningen snabbast kan sänka kroppens stressnivå. Avslappningsövningar och kultur anses också vara effektiv återhämtning. Det gäller att hitta det du behöver och det som passar dig.

Återhämtning kan handla om att tänka på något annat eller att sluta tänka på något. Medveten närvaro kan hjälpa oss i det. För att det vi gör ska vara återhämtande ska det också upplevas vara det. Det är viktigt att vi förstår vikten av att fokusera på och göra det det vi tycker om oftare. Att inse att det vi njuter av är guldkornen som behövs mellan varven, dagligen, veckovis och årligen. 

Olika personer har olika sömnbehov och vi har olika sömnbehov i olika åldrar. Barn behöver sova betydligt mer än vuxna,. Ett spädbarn behöver sova mellan 16 till 18 timmar per dygn. Barn i skolåldern behöver ca 10 timmar och ungdomar minst 9 timmar sömn i dygnet. Vuxna klarar sig ofta med 7–8 timmar i dygnet. Sömnen ändras, varierar i perioder och det självupplevda sömnbehovet brukar minska när vi blir äldre.

I dagens hektiska samhälle är det vanligt att vi inte sover så mycket som vi borde. Ändå kan man känna sig utvilad om dagarna. Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en period, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbrist tas igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova flera timmar än normalt.

Kroppen mår bäst av att vila under dygnets mörka timmar och att vara aktiv när det är ljust. En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket. Om du känner dig trött kan du med fördel ta en tupplur, men inte längre än 20 minuter eller för nära läggdags eftersom den då kan påverka nattsömnen negativt. Försök få så mycket morgonljus och dagsljus som möjligt, speciellt på vintern. Kanske kan du gå i stället för att åka bil? Ät frukost, lunch och middag på regelbundna tider. Ät också gärna ett litet kvällsmål före läggdags. Det krävs nämligen också energi för att somna.

Om du har svårt att somna på kvällen eller vakna på morgonen kan det bero på att du lägger dig vid fel tidpunkt. Försök följa din inre klocka och lägg dig när du känner dig trött. Det är också viktigt att varva ner i tid innan läggdags. Skapa därför en lugn stämning på kvällen. Stäng av TV:n och datorn i god tid, släck lampor och låt hemmet bli tystare. Se till att ha en lugn, sval och fräsch miljö runt dig när du ska sova.

Om du av någon anledning förändrar din dygnsrytm så kan det innebära att funktionsnivån försämras. Det kan bidra till en ökad risk för olyckor och sämre immunförsvar. Sömnen är annorlunda i början och slutet av natten. Musklerna och hjärnan återhämtar sig under den djupa sömnen i början av natten. I slutet av natten är det bl.a. känslolivet som utvecklas. Genom att lägga dig i tid försäkrar du dig om att du får tillräckligt av den viktiga djupa sömnen som börjar i god tid före midnatt. Tillräcklig sömn ökar kroppens motståndskraft och gör dig mindre mottaglig för sjukdomar. Det lönar sig alltså att sova!

 
Bilder från Mars 2011

Boktips

Kaffe med rån av Catharina Ingelman Sundberg
En väninna tipsade om denn här boken, jag tyckte det lät lite halvlarvigt men nyfikenheten tog över och jag började lyssna på Storytel.
Boken är humoristisk av sig samtidigt som den behandlar det allvarsamma ämnet äldreomsorgen och dess neddragningar.
Som ljudbok är det Helge Skoog som läser, passar perfekt!

Alltså, vad jag har skrattat!!

Handling:
På servicehemmet AB Diamanten bor MärthaSnilletKrattanStina och Anna-Greta. De sjunger i kör, ses på rummet och smuttar hjortronlikör i hemlighet, men för övrigt är tillvaron ganska långtråkig. Dålig mat, trist bemötande, ingen motion och allt hårdare besparingar. Föreståndaren, syster Barbro, anstränger sig inte i onödan för att de gamla ska få det drägligt. I stället flirtar hon med direktören - som är förtjust både i henne och i kostnadsnedskärningarna.

Märtha får en snilleblixt - Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse! De ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig "Pensionärsligan" indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.

Jag vet inte vad det är som gör att jag älskar boken, kanske är det för att jag själv jobbar inom äldrevården? Spelar ingen roll vad anledningen är, för mig var det i alla fall klockrent och jag rekommenderar den gärna!

 

Vissna tulpaner

Även vissna tulpaner kan vara vackra på sitt sätt.
 

Artikel hittad i Expressen hälsa

Försöker inspirera mig till mitt nya sundare och gladare liv! :)

 

Promenera är bättre för hälsan än gymmet

LUGN PROMENAD I EN KVART GER RESULTAT

 En långsam promenad på 15 minuter efter lunchen ger en mätbar effekt. ­Motionen sänker blodsockret och minskar insulinpåslaget vilket är bra för hälsan och främjar viktminskning.

Detta enligt en norsk studie (från 2009) där medelålders kvinnor promenerade långsamt efter en måltid. En längre och snabbare promenad gav förstås större effekt - men att strosa i en kvart ger alltså mätbara resultat.

12 TIPS PÅ BRA VARDAGSMOTION

Gå i trappa i stället för att åka hiss. ­Kräver mycket energi och du tränar ­muskler i lår, vader, rumpa.

Hoppa av minst en hållplats ­tidigare och traska sista sträckan dit du ska.

Gör det till en vana att alltid gå en ­promenad på lunchen. Bättre att gå i fem minuter än inte alls.

När du sitter - ta en bensträckare en gång varje halvtimme.

Cykla oftare.

Om du har ett sittande jobb - fixa ett höj- och sänkbart skrivbord och stå och jobba ibland. När du står och jobbar förbränner du tre gånger så många kalorier.

Lek med barn, och rör dig på andra vis hemma - städa, tvätta, måla, snickra.

Använd inte datorn till allt. Gör ärenden oftare.

Använd stegräknare och ha som mål att gå minst 10 000 steg per dag.

10 Ha promenadmöten med kollegerna. Frisk luft och rörelse får tanken att lyfta!

11 När du ska bjuda släkt eller vänner - ordna en picknick i stället för att ­samlas runt mat och dryck hemma. Att vara i det fria stimulerar till rörelse.

12 Ha bekväma skor så ofta som möjligt - det uppmuntrar dig att gå.

SÅ HÄR MYCKET FÖRBRÄNNER DU

Så här många kalorier gör du av med om du väger cirka 65 kilo:

Träningspass i 60 minuter:

Aerobics i lugnt tempo, 378 kcal

Aerobics i högt tempo, 481 kcal

Motionscykling i lugnt tempo, 481 kcal

Motionscykling i högt tempo, 722 kcal

Steppmaskin, 413 kcal

Simning, 413 kcal

Jogga, 413 kcal

Längdskidåkning, 550 kcal

Löpning lugn (8 km på en timme), 550 kcal

Löpning snabb (16 km på en timme), 1 135 kcal

Vardagsmotion:

En rask promenad på 30 minuter = 172 kcal = 1204 kcal i veckan (om man promenerar varje dag)

Leka med barn i 30 minuter = 172 kcal = 1204 kcal i veckan (om man leker varje dag)

Gå och handla och göra ärenden i en timme, 413 kcal

Städa i en timme, 241 kcal

Trädgårdsarbete i en timme, 310 kcal

Skotta snö i en timme, 413 kcal

Sex i en timme, 103 kcal

Det är viktigare med vardagsmotion än att köra tuffa pass på gymmet, menar professor Mai-Lis Hellénius.

- En enkel bensträckare varje halvtimme gör oss smalare och friskare.

Mejla

Vi rör oss markant mindre i dag än för 15 år sen, konstaterar Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset - aktuell med boken "Till fots" (Bokförlaget Max Ström).

- Vi svenskar är hälsomedvetna men håller ändå på att bli ett av världens mest stillasittande folk.

En anledning är att vi kommit så långt inom mobil teknik och kommunikation.

- Många jobbar vid skärmen. Vi ­umgås och blir underhållna vid skärmen - och gör allt fler ärenden via skärmen.

- Förr promenerade vi till resebyrån. I dag shoppar vi resan på nätet.

 

Sitter man merparten av veckans 119 vakna timmar* - ja, då gynnar det hälsan och vikten mer att börja röra sig i vardagen, varje dag, än att köra tre pass på gymmet i veckan, tycker Mai-Lis Hellénius.

- Motion i tre timmar av 119 är inte mycket - om vi rör oss minimalt de andra 116 timmarna.

En 30 minuter lång promenad om dagen halverar risken att drabbas av våra stora folksjukdomar som hjärtkärlsjukdom, demens och diabetes, berättar Mai-Lis Hellénius.

- Dessutom går vi lättare ner i vikt. Lägger vi till en promenad om dagen kan det leda till att vi går ner flera kilo.

Men även en enkel bensträckare varje halvtimme ger resultat:

- En studie med 4 700 personer visade att de som reste sig varje ­halvtimme från sitt stillasittande jobb hade fyra centimeter smalare midja, bättre blodsockervärden och blodfetter och lägre inflammationsnivå i kroppen än de som satt timme efter timme.

- Lägg in påminnelser i mobilen - och upp och sträck på dig.

 

Självklart är det bra för oss att träna aerobics, spinning eller styrketräna, betonar Mai-Lis Hellenius. En allsidig träning som ger både styrka och kondition är den bästa.

- Men det är lätt att lura sig och tänka: Jag tränar ju. Bara för att man går på gympa en gång i veckan. Och sen glömmer vi hur lite vi rör oss resten av veckan.

* Om vi sover i snitt 7 timmar per natt är vi vakna 119 timmar i veckan.


Vackra vinterdag!

 
 
 

Filmtips

We are the Millers (Familjetrippen)
En film jag varmt rekommenderar! 

Handling:
David Burke livnär sig på att sälja marijuana till bland annat kockar och hemmafruar, men aldrig till barn – han har ju trots allt ett samvete. Så vad kan då gå fel? En hel del... Efter att några ungdomar stjäl hans lager blir han skyldig sin leverantör Brad en massa pengar. För att bli kvitt skulden – och för att behålla alla kroppsdelar intakta – måste David nu smuggla in ett stort parti droger åt Brad från Mexiko.

Krambilder

Så här dagen efter alla hjärtans dag, passar det väl med lite kärleksfulla kramar. :)

Keso i svartvitt


Idag ska Keso kastereras.
Happy Valentine gubben! :)

Diagnos genom Google

Googlar på mina symtom, besvärliga och konstiga smärtor i fötterna och hittar två diagnoser som passar in. Tror just nu stenhårt på främre fotvalvsdefekt och ska genast införskaffa Pelotter och boka tid hos en ortoped.
Jag blir galen på att vara så begränsad i både arbetet och på mina fritidspromenader!
 

Framfotsinsufficiens - främre fotvalvsdefekt

Symptom

Framfotsinsufficiens ger en högre belastning under trampdynan än normalt, vilket ofta ger trötthet, förhårdnader och smärta i främre trampdynan.

Orsak

Den ökade belastningen på trampdynan kommer oftast till följd av att det främre fotvalvet sjunkit ned och därmed tappat sin sviktande förmåga. Vid nedsjunket främre fotvalv så hamnar de tre mittersta tårnas leder lägre än stortån och lilltån vilket skapar ett tryck på trampdynan. Till viss del en ärftlig faktor hur det främre fotvalvet är uppbyggt.

Behandling

  • Vid smärta, förhårdnad eller trötthet bör detta avhjälpas med ett stöd för den främre delen av foten, en pelott. Pelotten stödjer det främre fotvalvet och minskar därmed trycket på tramdynan. Det är viktigt att få pelotten rätt placerad för att få en bra effekt.
  • Se över valet av sko då en dämpad sko hjälper till att ta upp belastningen från kroppen.
  • Undvik högklackat på grund av den ökade belastningen som sker på framfoten då hälen höjs.

Förebyggande

  • Undvik tunna platta skor samt skor med hög klack.

Plantar fasciit

Symptom

Smärtan känns oftast av i ett område på främre delen av hälens insida, där man som regel oftast är väldig öm vid belastning och tryck. Smärtan och en stelhet i foten visar sig ofta de allra första stegen man tar på morgonen eller efter en längre stunds vila/inaktivitet under dagen. Smärtan och stelheten blir ofta bättre när man rört sig några minuter för att senare byggas på och bli värre vid längre tids belastning.

Orsak

Plantar fasciit är en överbelastning på plantarsenan som sträcker sig under hålfoten. Orsakerna till tillståndet kan vara många; nedsjunkna fotvalv, för lång tids belastning på hårda underlag och/eller felaktiga skor vilket skapar ett stort tryck på senans fäste på hälbenet.
Det som då sker är en söndertrasning av senan som återkommer och förvärras vid belastning. Att smärtan uppstår på morgonen eller efter en stunds vila beror på att muskelaturen under foten drar ihop sig vid vila. När foten då belastas igen så tänjs plantarfascian ut vilket drar i senfästet och skapar smärta.

Behandling av plantar fasciit

Behandlingen vid plantarfascit handlar till stor del om att minska på belastningen utan att för den delen vara helt inaktiv, en viss aktivitet i foten krävs för att läkningen ska ske. Se över vad som kan ha varit den utlösande faktorn och rätta till den.
  • Fotbäddar för att stödja upp fotvalvet samt minska belastningen under hälen.
  • Undvik att gå barfota, nyttja gärna en sandal eller toffel inomhus.
  • Se över belastningen av fötterna, vid  nedsjunkna fotvalv eller pronation så bör ett formgjutet inlägg ordnas för att stödja valvet.
  • Tejpning av plantarfascian enligt Malmömodellen. 5-6 veckors behandling.
  • Strassburgstrumpan. En ortos som används under natten för att stretcha ut plantarfascian. Minskar stelheten och smärtan på morgonen.
  • Stötvågsbehandling.
  • Cirkulationsövningar för att öka flexibiliteten och blodgenomströmningen i plantarfascian.

Förebyggande

Undvik lång tids belastning i tunnare eller hårdare skor. Se till att ha rätt typ av skor vid olika aktiviteter. Vid början till besvär med hälarna. börja med att undvika barfota och använda väl dämpande skor under några dagar för att se om smärtan ger med sig.

 
 
 
 

snöflingor/snöstjärnor

Har ännu en gång gett mig på att fota snöflingor på nära håll. Svårt att motstå de vackra smyckena.
Dumt bara att jag inte lärt mig något alls från förra året....
Jag konstaterade redan då att jag inte hade ett ordentligt macroobjektiv och att man behöver stativ för att fota sånt här i minus 20 grader..
Nåja, så här blev det i år.

Nån gång ska jag lära mig att fota som Johanna Fåglund :)

Tulpaner

Välkommen våren!!
(Än är det långt kvar, men man kan ju skynda på med lite blommor)
 

Söta Kesos knasiga miner.:)

 

Vägen till Åsele

I januari, (faktiskt på min födelsedag!) åkte vi upp till Åsele för att hälsa på goaste Sixten.
Vi har ju haft extremt lite snö hemma i vinter, så när vi hade kommit en bit och såg att det snöade blev vi så glada att kameran åkte fram!
Vädret blev bättre ju längre vi kom och solen bidrog till det speciella ljus som bara uppstår i januari.
Vägen mot Åsele är en del av Konstvägen 7 älvar . Man kör alltså över 7 älvar på 35 mil. När man är framme i Åsele har man kört över 6 älvar..:) Fina och konstiga konstverk att beskåda under tiden. Vi som kör där ofta tycker ju inte att det är så speciellt, så jag tänkte inte på att fota till blggen. Jag får göra det en annan gång.
Dagen med Sixten blev trevlig som alltid. Det var vår familj och yngsta storebrorsans familj, så vi var tio personer med Sixten. Han bjöd på goda lunchsmörgåsar och vi avslutade med att gå på ortens pizzeria och frossa i middagstid! :)



Honungsrostad lax

 Häromdagen gjorde dottern middag och vilken god mat!
Honungsrostad lax med rödbets och chevresallad med blodgrape. MUMS!

RECEPT – 2 PERSONER

Ingredienser: 2 laxfileer, 1-2msk honung, solrosfrön, sesamfrön, 1 grapefrukt, 100g getost, ruccola och bladspenat, 1 avokado, 2-4 färdig kokta rödbetor (beroende på storlek), havssalt, pressad citron, örtsalt, olivolja, peppar.

Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Kleta på honung uppe på laxfileerna och strö över sesamfrön, solrosfrön och havssalt. In i ugnen i 15 min. Skär grapefrukt, rödbetor, getost och avokado i tärningar och lägg i en skål tillsammans med ruccola och bladspenat. Blanda ihop en dressing på pressad citron, olivolja, örtsalt och peppar och häll över salladen och blanda. 

Smaklig måltid!

(Dottern bytte ut chevren till fetaost) Någon potatis behövs inte med den matiga salladen, alla blev mätta i alla fall.
Receptet hade hon hittat på den här bloggen som har mycket goda hälsosamma recept och en hel massa träningstips och inspiration.
Har tyvärr ingen bild på middagen.


Norge 2013 (13)

Efter ett besök i en svindyr sovernirbutik uppe på Dalsnibba, så åkte vi neråt för att mellanlanda vid Djupvasshytta som ligger 1030 möh.
Är det bara jag som tycker att det känns lite konstigt att det kan ligga en stor sjö så högt upp? Vaddå grundvattennivå?
Djupvasshyttas butik, toa och restaurang var i alla fall skitäcklig! Smutsigt och illaluktande.
Vi åkte vidare på en gång, kissar helldre i diket än på den toan.
På vägen tillbaka så kom vi förbi de söta fäbodsstugorna igen, jag blev verkligen förtjust i dom!
Efter en lång, trevlig, innehållsrik dag var det skönt att bara mysa i stugan på kvällen.
Men först åt vi en goood middag på restaurang inne i Geiranger.
 

Norge 2013 (12)

Vandringen ner från Storseterfossen gick lätt, (vi valde en annan väg). Nere på bondgården fikade vi gofika och åkte sedan vidare mot nästa mål.
På vägen stannade vi vid "Knuten" 
Knuten är en körbar del av den ursprungliga Geirangervägen som öppnades 1889. Den är exempel på ingenjörskonst i den högre skolan. Det fanns 9 stenbroar på denna vägen, och en av dem är "Knuten". Namnet kommer från det faktum att man först måste köra under bron och sedan efter en 270-graders kurva kommer upp på densamma.
Körde vidare förbi vackra vattendrag och de sötaste stugor som nånsin skådats!
Vi hade tänkt stanna vid Flydalsjuvet, men hade nog läst på för dåligt, så vi förstod liksom inte vad det var. Vi tyckte bara att det såg ut som en rastplats med toaletter..:O
Nåja, vi åkte mot Dalsnibba i alla fall.
Dalsnibba ligger 1500 meter över havet och sista biten upp är avgiftsbelagd bomväg. Sista biten är också grusväg vilket kändes extra läskigt eftersom vädret försämrats och regnet och blåsten tilltog ju högre upp vi kom.
Åkrädd och höjdrädd som jag är, skulle jag aldrig ha trott att man kunde köra på den vägen om det inte var för att vi hade en stor turistbuss framför oss.
Väl uppe möttes vi av tjocka mörka moln och stormvindar. Den omtalade utsikten uteblev dessvärre, men vädret kan man ju inte råda över.
Jag roade mig istället med att fota stenpyramiderna som finns i massor vid alla utkiksplatser. Jag tror att dom betyder tur eller lycka? Lite som "I was here!", en signatur att lämna efter sig när man besökt en plats av betydelse?
Om man vet vad man ska leta efter så kan man urskilja ett kryssningsfartyg nere i Geiranger mellan molnen. 
Lite mäktigt var det trots vädret, vi var ju lika högt ovan molnen som ett flygplan, så helt misslyckat var det inte! :)
 
 

Tappa.se

Vi har bildat ett tävlingslag på jobbet.
Med hjälp av stegräknare ska vi tillsammans gå sträckan Mo i Rana - Holmsund. En sträcka på ca 500 km.
Vi startar i dag 6 februari och går fram till 27 mars tror jag?
Vi har fått inloggning på en sida där vi registrerar våra steg och vår träning, man kan också få kostråd, träningsråd, räkna kalorier och hålla koll på sin vikt genom diagram.

Detta passar mig perfekt och kommer helt rätt i tid nu när jag är så fokuserad på att förbättra min hälsa. 
 
 
 
 
 

Keso ute i snön

Jag fick för mig att det skulle vara kul att fota Keso ute i snön en dag! (Han är innekatt)
Beordrade dottern att bära ut honom, och fy usch vilken missnöjd katt!!
Stackars lilla kisse, det var minus 18 grader och pudrig kallsnö.
Ber verkligen om ursäkt för hans sura miner...:)

(Vi var inte ute mer än 5-10 minuter, så det var inte såå farligt ;-) )
 

Norge 2013 (11)

Vårt mål var att vandra till Storsaeterfossen från Westerås. Vi kikade på de tre ledalternativen och beskrivningen på svårhetsgrad en stund och bestämde oss för medelsvårigheten. Ganska snart upptäckte vi att det var mer än tufft. Det var lerigt, blött och halkigt. På många ställen fick vi klättra och det var så brant och stenigt och halt att vi lyfte/bar hundarna ibland. Hade vi inte varit två, hade vi inte tagit oss upp, för vi fick verkligen hjälpas åt.
Naturligtvis hade det varit enklare om inte hundarna varit kopplade, men koppeltvång råder i Norge och särskilt på såna här ställen. Sedan skulle jag inte drömma om att släppa lös två galna bergers när man inte vet vart nästa stup kommer.

Eftersom vandringen var rätt tuff för oss, så fick jag inte fram kameran på många ställen under färden. Men när vi kom fram till vattenfallet tog vi en välbehövlig fikapaus med underbar utsikt.

Uppe på den gröna "hyllan" ovanför vattenfallet, har man möjlighet att fota strömmen före vattenfallet. På motsatta sida på plätten gick vi ner på en väldigt stenig och brant backe som tog oss ner under plätten.. och även senare under vattenfallet. 550 möh och totalt underbar utsikt.. värt plågan att ta sig dit!
Svårt att återge på bild hur det såg ut, men jag kan säga att jag var livrädd när jag klättrade ner där och livrädd för att stå bakom vattenfallet. Men jag är glad att jag gjorde det.
 
 
 
 

Norge 2013 (10)

Den här dagen började med en biltur upp till ett lyxhotell med utsikt över hela Geiranger.

Vi åkte vidare upp till Westerås gård. Ni kan se bondgården längst upp till vänster på högra bilden här ovan. (Inte den stora röda i mitten, utan en grå prick nästan utanför bild)

Flera gånger genom årens lopp har laviner tagit hela eller delar av den, ändå har folket på Westerås aldrig övergivit idyllen på fjällsluttningen. Timmerhusen som står här idag är charmerande och äkta och blev uppbyggda efter skredet 1907. Sedan dess har det fått vara i fred för vinterns härjningar.

Gården här uppe är fortfarande i drift under sommarmånaderna. Får, getter och lamadjur går på bete här. Men djuren får vackert finna sig i att dela utrymmet med turisterna. Gården är en bra utgångspunkt för turer.

Vi såg den sötaste rundbalsmaskinen! Som en leksak. De enda djuren vi såg vid gården var får och getter. Getterna var tama och vi bjöd på lite hundgodis..:)
 

Umeå kulturhuvudstad - Sune Jonsson

Ingen har väl missat att Umeå är kulturhuvudstad i år?
I helgen var det invigning med stor baluns.
 
En plats som jag kommer att besöka under året är Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi. Sune Jonsson är en fotograf att vara stolt över här i Västerbotten!
Sune Jonssons klassiska och älskade fotografier ska visas men även mindre kända motiv. Här presenteras även andra dokumentärfotografers arbeten i utställningar, bildspel och film. Till detta hör en omfattande programverksamhet i form av visningar, seminarier, fotografiresidens, workshops, kurser och tillgång till fotobibliotek och fotoarkiv. Tanken är att bidra till inspiration, diskussion om och nya perspektiv i det fortsatta fotodokumentära arbetet. Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi är en publik verksamhet som riktar sig till allmänhet, skolor, högre utbildningar, proffs- och amatörfotografer.
Tyvärr lever inte Sune Jonsson längre, men hans fotografier lever vidare.

En annan fotograf som har sina bilder på Museet tillsammans med Sune, är Tom Juslin, högst levande.
 Det är något visst med dokumentärfoto som lyckas berätta så mycket mer än bara det som finns på bilden. Han är väldigt duktig på att fånga känslan och historien bakom personerna.

Allt detta kan man se på Västerbottens museum om man vill. 

I dag för exakt ett år sedan

 

RSS 2.0